Specialistė patarė, kokios natūralios priemonės išgelbės saulėje nudegusią odą

Vasara – išbandymų metas odai. Ją veikia UV spinduliuotė, dulkės, oro bei vandens tarša, vėjas, vabzdžių įgėlimai. Įvairūs augaliniai aliejai – viena iš natūralių priemonių galinčių apsaugoti odą nuo įvairių žalingų poveikių ir padėti kovoti su jų pasekmėmis.

  Įvairūs augaliniai aliejai – viena iš natūralių priemonių galinčių apsaugoti odą nuo įvairių žalingų poveikių ir padėti kovoti su jų pasekmėmis.<br> 123rf nuotr.
  Įvairūs augaliniai aliejai – viena iš natūralių priemonių galinčių apsaugoti odą nuo įvairių žalingų poveikių ir padėti kovoti su jų pasekmėmis.<br> 123rf nuotr.
Kauno kolegijos Medicinos fakulteto Kosmetologijos katedros dėstytoja, Loreta Valatkevičienė.
Kauno kolegijos Medicinos fakulteto Kosmetologijos katedros dėstytoja, Loreta Valatkevičienė.
Įvairūs augaliniai aliejai – viena iš natūralių priemonių galinčių apsaugoti odą nuo įvairių žalingų poveikių ir padėti kovoti su jų pasekmėmis.
Įvairūs augaliniai aliejai – viena iš natūralių priemonių galinčių apsaugoti odą nuo įvairių žalingų poveikių ir padėti kovoti su jų pasekmėmis.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 28, 2019, 3:02 PM

Odą veikia saulė, vėjas, prakaitas

„Dėl šilumos suaktyvėja riebalinių liaukų veikla ir prakaitavimas. Dėl išskiriamo riebalų pertekliaus kemšasi poros, atsiranda uždegiminiai procesai, bėrimai, spuogai. Prakaite esančios druskos suardo odos hidrolipodinę plėvelę ir ji lieka neapsaugota nuo žalingų aplinkos veiksnių. Oda netenka drėgmės, ją tiesiogiai veikia saulės spinduliai. Šiluma neigiamai veikia ir smulkių kapiliarų tinklą, tad kuperozė gali plėstis, didėti, atsirasti rožinės problemų.

Dėl vėjo ir dulkių padidėja odos dirglumas, oda ima šerpetoti, parausta, jaučiamas tempimas. Vėjas, saulė ir dulkės neigiamai veikia lūpų odą, ši gali sutrūkinėti, suskilti lūpų kampučiai, atsirasti herpeso bėrimas. Taip pat skilinėja, įtrūksta padų oda. Veikiama UV spindulių oda įgauna fotosenėjimo požymių – ji sensta, atsiranda raukšlės, pigmentinės dėmės, mažėja odos stangrumas, o taip pat ant odos esančiuose apgamuose atsirasti onkologinės ligos“, – pavojus, vasaros metu galinčius iškilti mūsų odai, vardijo kosmetologė, Kauno kolegijos Medicinos fakulteto Kosmetologijos katedros dėstytoja, Loreta Valatkevičienė.

Svarbiausia – prausti, valyti ir drėkinti

Pasak jos, geriausia apsauga – prevencinės priemonės. Tai visada paprasčiau, nei naikinti atsiradusias pasekmes. Vasarą reikėtų trumpinti buvimo laiką saulėje, nesikaitinti nuo 10 iki 16 valandos, soliariumų išvis vengti. Naudoti efektyvias apsaugines priemones nuo UVB ir UVA spindulių. Vasaros metu nesirinkti procedūrų su cheminiais šveitikliais, lazeriu.

„Vasarą labai svarbus odos valymas, prausimas ir ypač drėkinimas, nes ją sausina saulė, vėjas, prakaitas. Gerai, tinkamomis priemonėmis nuvalyta oda ima „kvėpuoti“ – švari oda pasisavina deguonį. Svarbu pasirinkti pagal odos tipą derančias odos valymo kosmetines priemones. Riebiai, mišriai odai tinka gelinės tekstūros prausikliai, sausai odai reikėtų rinktis pienelio, kreminės konsistencijos prausiklius. Keliaujant, išvykus atostogų derėtų su savimi turėti bent micelinį vandenį po ranka makiažo, dulkių, prakaito, riebalinių liaukų išskirto produkto nuvalymui“, – patarė L. Valatkevičienė.

Įdegio mėgėjams kosmetologė primena, kad oda įdega ir būnant pavėsyje. O jei jau taip nutiko, kad nudegėte saulėje, odą galima raminti juodosios arbatos, žalios tarkuotos bulvės, varškės, alijošiaus kompresais.

Reikia vengti mineralinių aliejų

Aliejus, naudojamas išoriškai, padengia odą plona apsaugine plėvele. Taip išsaugoma odos drėgmė, mažinami uždegiminiai procesai, oda minkštinama. Renkantis eterinius aliejus odos priežiūrai ar gaminius su jais, reikia žinoti, kad jie gali iššaukti alergines reakcijas.

Tačiau svarbiausia renkantis priemones vengti sudėtyje esančių mineralinių aliejų. Tai – perdirbti naftos produktai – glicerinas, vazelinas ir kiti. Jie kemša riebalų ir prakaito liaukas, o vartojant ant didesnio odos paviršiaus atsiranda galimybė sutrikti šilumos reguliavimui. Renkantis priemones vasarai taip pat reikia stengtis, kad jose būtų kuo mažiau kvapiklių, dažiklių, nes tai – dažna alergijos ir odos sudirgimo priežastis.

„Jei renkatės aliejų odos priežiūrai ne kosmetinių produktų sudėtyje, svarbu tinkamai juos laikyti – tamsioje, vėsioje vietoje, sandariame, tam skirtame inde (dėl oksidacijos proceso), sekti galiojimo datą“, – perspėjo pašnekovė.

Anot jos, dažniausiai įdegio kremuose naudojami kakavos, daigintų grūdų ir kokosų aliejai. Esant nudegimams, priemonėse po kaitinimosi saulėje puikiai tinka linų sėmenų, nakvišų aliejai, taukmedžio sviestas. Saugant lūpas nuo išsausėjimo, sutrūkinėjimo reikėtų rinktis priemones su ricinos aliejumi.

„Renkantis priemones – ar jos būtų apsauginės, ar drėkinančios, jauninačios, raminančios, sprendžiančios pigmentacijos problemas – visada geriausia pasitarti su kosmetologu ar dermatologu, kuris parinks priemones pagal odos tipą ir būklę“, – sakė kosmetologijos specialistė.

Jau žino aliejų naudą: vasarą susidomėjimas išauga

Kaune prekybos miestelyje „Urmas“ įsikūrusios parduotuvės „Aliejus“ vadovė Vita Balčiūnienė sako, kad vasarą žmonės išties aktyviau domisi įvairiais aliejais, tinkančiais odos priežiūrai. Be jau kosmetologės minėtų, ji išskyrė dar kelis aliejus, tinkamus naudoti šilčiausiu metų laiku.

„Viskas priklauso nuo odos tipo: ar jis šviesus, ar tamsesnis. Jei šviesus, aišku, kad visam kūnui reikia stiprios apsaugos. Visam kūnui labai gerai yra kokosų aliejus, jį galima naudoti ir ant plaukų, nes plaukai irgi gauna saulės spindulių ir yra be galo jautrūs. Kokosų aliejus dar skatina tolygų įdegį“, – pasakojo V. Balčiūnienė.

Pasak jos, taip pat tinkamas jojobos arba simondsijų aliejus, kuris ir drėkina. Lazdynų, makadamijos riešutų aliejai turi natūralią apsaugą nuo saulės, bet juos tepti reikia dažnai. Jie sušvelnina saulės poveikį, tačiau reikia žinoti savo organizmą – labai jautrioms vietoms ar jautriai odai vien tik aliejų gali nepakakti.

Po buvimo saulės atokaitoje labai gerai naudoti erškėtuogių aliejų – jis prieš uždegiminis, nuramina odą, nuima raudonį. Granatų aliejus taip pat labai gerai, jis labai mažina raukšleles ir jei oda yra pažeista, problematiška ją gydo.

„Didesnis aliejaus efektas yra jį maišant su kitais aliejais, kadangi tokiu būdu gaunamos ir vienokios, ir kitokios rūgštys. Odai galima maišyti jojobos ir arbatmedžių aliejus, taip gaunamas antiseptikas. Įkandus vabzdžiams toks mišinys nuima raudonumą, niežulį, nuramina odą“, – patarimais dalijosi parduotuvės vadovė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.