Nemalonus burnos kvapas apie jus išduoda daugiau nei norėtumėte

Ne paslaptis, kad burnos kvapui įtakos turi visas virškinimo traktas nuo burnos iki skrandžio. Iš esmės kvapo atsiradimas siejasi su vykstančiais pokyčiais šioje trakto dalyje, o pokyčius gali nulemti visi įpročiai, mityba, rūkymas, farmakologinių preparatų vartojimas, ligos. 

Ne paslaptis, kad burnos kvapui įtakos turi visas virškinimo traktas nuo burnos iki skrandžio.<br> 123rf nuotr.
Ne paslaptis, kad burnos kvapui įtakos turi visas virškinimo traktas nuo burnos iki skrandžio.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-07-11 07:48

„Kuomet pasikeičia burnos, ryklės, stemplės struktūra, dingsta apsauginis sluoksnis, atsiranda papildomas bakterinis fonas, mikrofloros disbalansas. Tačiau dažniausia priežastis yra bloga burnos higiena“, – teigia odontologijos klinikos „Albodent“ gydytojas odontologas Justinas Gaidys. 

Burnos sveikata rūpinasi retas

Pasak gydytojo odontologo, yra dalis žmonių, kurių požiūris į savo sveikatą labai atsakingas – jie dantis prižiūri reguliariai. Taip pat yra žmonių, kurie tuo rūpinasi perdėtai – tokių yra labai mažai.

„Kaip nebūtų gaila, pati didžiausia dalis yra tų, kurie rūpinasi per retai ar išvis nesirūpina. Ši grupė kreipiasi tik prispyrus reikalui. Ir netgi kartkartėmis informuojant pacientus telefonu, kad jau metas pasirodyti burnos profilaktinei higienos procedūrai, randa priežasčių, dėl ko atidėlioti ar laukti pasikartojančių bėdų“, – teigia J.Gaidys.

Pakitęs burnos kvapas, pasak jo, tai pirmasis signalas, kad vyksta pokyčiai: „Priežasčių tam atsirasti yra daug, bet pradėti reiktų nuo dažniausiai lemiančių – pavyzdžiui, burnos higienos. Kitas signalas gali būti skausmas“. 

Dervos – vienas iš pagrindinių gaivaus kvapo priešų

Turbūt niekam nėra malonu bučiuotis su prisirūkiusiu žmogumi, tad cigaretės vienareikšmiškai yra gaivių bučinių priešas. Pasak gydytojo odontologo, su rūkymu susijusi žala kur kas didesnė, nei tik nemalonus kvapas. 

„Kraujotaka yra pagrindinis dalykas, kuris aprūpina organus būtiniausiomis medžiagomis, kad jie funkcionuotų. Dėl ilgalaikio rūkymo poveikio keičiasi ir kraujotakos struktūra, ir organai, kuriuos ta dalis kraujotakos aprūpina, jie nebegali visavertiškai atlikti savo funkcijų, keičiasi, o tuos pokyčius mes jaučiame“, – sako J.Gaidys. Gydytojas odontologas rekomenduoja mesti rūkyti kuo anksčiau.

Jeigu paprastai šio žalingo įpročio atsisakyti nepavyksta, alternatyvios tabako priemonės, pavyzdžiui, elektroninės cigaretės ar kaitinamo tabako įrenginiai būtų viena iš priemonių, kuomet dervų į kūną pateks mažiau. Ir nors sumažinsime blogo kvapo priežastis, žalos organizmui nebūtinai bus mažiau, nes duomenų ir ilgalaikių stebėjimų dėl elektroninių cigarečių poveikio kol kas per mažai.

Priežiūra svarbiau nei genai

Paplitęs mitas, neva dantų ir burnos sveikata priklauso tik nuo mūsų genų. Pasak gydytojo odontologo, genai turi įtakos dantų, žandikaulių formai ar spalvai, turi įtakos dantenų, raumenų ir aplinkinių struktūrų formavimuisi. „Genai gali nulemti jautrumą ar polinkį įvairioms ligoms, tačiau už dantų būklę esame atsakingi patys“, – sako J.Gaidys.

„Genai gali reikšti, kad dantų priežiūros sąlygos bus sunkesnės ar atsiradus menkiausiam neigiamama poveikiui atsirasti bėdų“, – apie genų įtaką pasakojo gydytojas. Pasak jo, yra nedaug niuansų, kuomet iš tiesų labai nedėkinga anatomija beveik garantuotai sukels dantų bėdas, tačiau tai reti atvejai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.