Lietuviškam vandeniui „Tichė“ – Švedijos mokslų daktarės pagyros

Vanduo yra tikrasis žemės auksas – su tuo sutinka daugelis. „Tačiau ne bet koks vanduo“, – teigia Švedijos karališkojo technologijų universiteto mokslų daktarė Ingegerd Rosborg. Vandens poveikį organizmui tyrinėjanti mokslininkė įsitikinusi: nuo to, ko- kį vandenį vartojame, priklauso ne tiktai sveikata, bet ir gyvybė.

 „Tichė“ – aukso vertės vanduo. Norėčiau, kad jį gertų visi“, – teigė dr. I.Rosborg.
 „Tichė“ – aukso vertės vanduo. Norėčiau, kad jį gertų visi“, – teigė dr. I.Rosborg.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 30, 2019, 8:00 AM

Vanduo sudaro apie 65 proc. žmogaus organizmo, todėl jis labai svarbus. Tačiau jo atsargų žmogus neturi, tad jas reikia nuolat papildyti. Vanduo vandeniui nelygu – atskirose šalyse ir regionuose išgaunamas vanduo skiriasi sudėtimi, mineralų kiekiu. Skiriasi ir į butelius supilstytas geriamasis vanduo. Tad kokį vandenį geriausia vartoti?

Dr. I.Rosborg, neseniai Telšių ligoninės gydytojams skaičiusi paskaitą apie vandenį, į šį klausimą turi vieną atsakymą: šarminį, turintį daug mineralų.

„Rūgštinis vanduo, kuriame mažai ar visai nėra mineralų, išplauna iš kūno natrį, magnį, kalį, kalcį ir kitas vertingąsias medžiagas. Ilgai geriant tokį vandenį organizmo terpė rūgštėja, mineralų pritrūkęs organizmas pradeda naudoti kauluose esančias medžiagas.

Gaminant valgį rūgštiniame vandenyje mineralus praranda ir produktai, tad užuot gavę mineralų, juos prarandate. Svarbių mineralų trūkumas skatina osteoporozę, diabetą, širdies ir kitokias ligas“, – apie rūgštinio vandens poveikį pasakojo švedų mokslų daktarė.

Ji ir pati patyrė, ką reiškia vartoti tokį vandenį. Stokholmo geriamajame vandenyje yra mažai mineralų, dėl to kentėjo ne tik I.Rosborg oda bei plaukai. Moterį kamavo užkietėję viduriai, užklupo osteoporozė, padidėjęs kraujospūdis. Visų šių bėdų mokslininkė atsikratė labai paprastai – tiesiog pasirūpinusi tuo, kad organizme būtų tinkama šarmų ir rūgščių pusiausvyra.

Daug metų ji kasdien išgerdavo du arbatinius šaukštelius specialių Švedijoje parduodamų klinčių miltelių, kuriuose didelė magnio ir kalcio koncentracija.

Neseniai profesorė atliko eksperimentą – ji pradėjo kasdien gerti po 2–3 stiklines natūralaus mineralinio vandens „Tichė“ ir sumažino klinčių miltelių vartojimą. Reta ir unikali šio lietuviško vandens sudėtis stebina specialistus: jame yra svarbiausių mineralinių medžiagų – kalcio, magnio, sulfatų, kurių labiausiai reikia žmogaus organizmui. Dar viena šio vandens ypatybė – šių medžiagų santykis yra toks, kokį lengviausiai pasisavina organizmas.

Dr. I.Rosborg palygino natūralaus mineralinio vandens „Tichė“ ir Stokholmo vandens sudėtį: iš gelmių Lietuvoje išgaunamame vandenyje yra maždaug 13 kartų daugiau kalcio, 20 kartų daugiau magnio ir 40 kartų daugiau sulfatų.

Kasdien gerdama šio unikalios sudėties mineralinio vandens „Tichė“ mokslininkė tikrindavo savo organizmo šarmų ir rūgščių pusiausvyrą. Jau po 4–5 dienų praėjo vidurių užkietėjimas, o papildo vartojimą buvo galima sumažinti iki vieno arbatinio šaukštelio per dieną.

„Tichė“ sėkmingai pakeitė didelės koncentracijos miltelius. Nes vandenyje natūraliai ištirpę mineralai lengviau pasisavinami negu iš papildų“, – paaiškino mokslininkė. Pasak jos, iš mineralinio vandens pasisavinama iki 99 proc. naudingųjų medžiagų, o iš maisto produktų – 60 proc.

Kad šarminis vanduo, kurio pH didesnis nei 7,5, turi įtakos sveikatai, įrodė atlikti tyrimai.

Dr. I.Rosborg su kolegomis Švedijoje atliko tyrimą, kuris parodė: geriant šarminį vandenį daugiau kaip penkerius metus, gerokai sumažėjo širdies ligų, tyrimo dalyvius kur kas rečiau vargino viduriavimas, tulžies akmenys, sausa oda, raumenų skausmai.

2005 metais baigtas net 55 metus trukęs kitas tyrimas, kurį atliko Švedijos mokslininkai, įrodė, kad vanduo, kuriame yra daug kalcio, magnio, bikarbonatų, sulfatų, saugo nuo širdies ligų, diabeto, pažintinių funkcijų sutrikimo vyresniame amžiuje, mažo kūdikio svorio jam gimstant, osteoporozės ir net vėžio.

„Jei žmonės palaikytų šarmų ir rūgščių pusiausvyrą organizme, būtų galima išgelbėti daugybę gyvybių“, – įvertino dr. I.Rosborg. Jos teigimu, daugiau kaip 70 proc. pacientų terpė yra rūgštinė. Ir ne tiktai dėl netinkamo vandens – organizmą rūgština alkoholio, kavos, cukraus vartojimas.

Kuo naudingi mineralai? Magnis stiprina nervų sistemą, širdį ir kraujagysles, gerina peristaltiką, jis reikalingas tvirtiems kaulams, plaučiams ir raumenims, padeda reguliuoti kraujospūdį, plečia kraujagysles, dalyvauja medžiagų apykaitoje ir daugelio fermentų veikloje, yra svarbus kalcio apykaitai organizme.

Kalcis – svarbi maistingoji medžiaga sveikų dantų ir kaulų vystymuisi, odai, ypač reikalinga augančio vaiko organizmui bei žmonėms, vyresniems nei 40 metų, – osteoporozės profilaktikai.

Natris naudingas raumenims, organizmo skysčių pusiausvyrai reguliuoti. Kalis itin reikalingas širdžiai.

Vanduo, kuriame daug ličio, turi įtakos psichikos sveikatai – tyrimai parodė, kad kraštuose, kur geriamajame vandenyje yra daugiau šio mineralo, mažiau sergančiųjų bipoliniu sutrikimu ir netgi mažesnis nusikaltimų skaičius.

Sulfatai gerina medžiagų apykaitą, virškinimą, padeda kamuojant vidurių užkietėjimui. Selenas mažina vėžio riziką, naudingas širdies ligų prevencijai. Fluoridas saugo dantų emalį.

„Tichė“ – vidutinės mineralizacijos (1378 mg/l) natūralus vanduo, todėl jo galima gerti tiek, kiek norisi, nesibaiminant viršyti mineralų normos. Jo pH yra šarminis (7,6-8,0).

Šis vanduo išgaunamas iš 689 m gylyje esančio šaltinio maistui skirtais nerūdijančiojo plieno vamzdžiais, išsaugančiais pirmaprades šio unikalaus mineralinio vandens savybes.

Tai natūralus, nepaliestas žmogaus rankos, saugiai išgautas ir be sąlyčio su oru išpilstytas vanduo.

Natūraliame mineraliniame vandenyje „Tichė“ yra daugiau kaip 20 natūraliai ištirpusių mineralų, reikalingų žmogaus gyvybinėms funkcijoms palaikyti.

Vandenyje esantis kalcio ir magnio santykis (3:1) leidžia optimaliai pasisavinti šias naudingąsias medžiagas. „Tichė“ – aukso vertės vanduo. Norėčiau, kad jį galėtų gerti visi“, – patikino dr. I.Rosborg.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.