Ar verta įsigyti elektrinį dantų šepetėlį? Privalumai ir trūkumai

Kiekvienas iš mūsų svajoja apie sveikus, stiprius ir, be abejo, baltus dantis. Deja, tai sunku pasiekti, naudojantis tik įprastu dantų šepetėliu. Laimei, rinkoje yra prietaisų, kurie valo dantis žymiai geriau. Ar tikrai elektriniai šepetėliai yra tokie veiksmingi? Kokie yra jų naudojimo privalumai ir trūkumai? Ar juos naudojant galima balinti dantis?

Ar tikrai elektriniai šepetėliai yra tokie veiksmingi?<br>Partnerio nuotr.
Ar tikrai elektriniai šepetėliai yra tokie veiksmingi?<br>Partnerio nuotr.
Ar tikrai elektriniai šepetėliai yra tokie veiksmingi?<br>Partnerio nuotr.
Ar tikrai elektriniai šepetėliai yra tokie veiksmingi?<br>Partnerio nuotr.
Ar tikrai elektriniai šepetėliai yra tokie veiksmingi?<br>Partnerio nuotr.
Ar tikrai elektriniai šepetėliai yra tokie veiksmingi?<br>Partnerio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 21, 2020, 9:56 AM, atnaujinta May 21, 2020, 2:18 PM

Dantų šepetėlių tipai: kuris geresnis, elektrinis ar įprastas, valdomas ranka?

Elektrinis dantų šepetėlis yra varomas kotelyje įmontuota baterija, o jo galvutė turi būti keičiama kas 3 mėnesius. Kita vertus, rankinis šepetėlis yra paprasčiausio tipo ir yra mums toks įprastas. Jį sudaro plastikinis kotelis ir nekeičiama galvutė. Tokio modelio šepetėliui nereikia jokio maitinimo šaltinio ir, kai norime jį pakeisti, galime tiesiog išmesti neišardytą.

Remiantis klinikiniais tyrimais galime teigti, kad slankiojantis ir besisukantis elektrinis dantų šepetėlis geriau užtikrina mūsų burnos ertmės sveikatą, nei įprastas rankinis dantų šepetėlis. Pasirinkę slankiojantį, besisukantį ir pulsuojantį modelį (3D technologija) galime pašalinti iki 100 proc. daugiau dantų apnašų nei naudojantis įprastu dantų šepetėliu. Maža apvali elektrinio šepetėlio galvutė (tokia, kokią esate matę savo dantų gydytojo kabinete), juda būdu, kurio žmogaus ranka niekada negalėtų atkartoti, taip užtikrinamas geresnis valymas, nei ranka valdomu šepetėliu.

Be to, daugelyje šepetėlių modelių, tokių, kaip „Oral-B“, yra įmontuotas 2 minučių laikmatis, padedantis valyti odontologų rekomenduojamą laiką.

Naudojantis įprastu dantų šepetėliu dažnai dantis valome per trumpai ir netinkamu būdu. Po kurio laiko neabejotinai pastebėsime neigiamus tokios valymo technikos padarinius – nepakankamai švarius dantis ar apnašų sankaupas.

Taip neatsitiks, jei naudosite baterija varomą modelį. Geriausi elektriniai dantų šepetėliai kas 30 sekundžių praneša, kad laikas pereiti prie kito burnos ertmės ketvirčio, todėl valydamiesi nepraleisite nė vieno danties paviršiaus.

Elektrinių ultragarsinių dantų šepetėlių ir šepetėlių su apvalia galvute palyginimas

Elektrinių dantų šepetėlių rinkoje yra ne tik dantų šepetėlių apvaliomis galvutėmis, bet ir ultragarsinių modelių. Kuo jie skiriasi? Pirmas dalykas, kurį pastebime iškart, yra galvutės forma su dantis valančiais šereliais.

Ultragarsinis dantų šepetėlis yra panašus į tradicinį įprastą rankinį modelį, nes turi pailgą galvutę ir valoma braukimo judesiu.

Elektrinis šepetėlis su apvalia galvute, kita vertus, primena profesionalų dantų valymo prietaisą ir valo dantų paviršių, prisitaikydamas prie jų formos, tokiu būdu užtikrindamas švelnų ir veiksmingą valymą.

Ultragarsinis šeletėlis yra rekomenduojamas žmonėms, turintiems gležnas ir jautrias dantenas. Jis yra kur kas efektyvesnis už rankinius modelius, nors ir negali varžytis su elektriniais šepetėliais su apvaliomis galvutėmis. Apvali dantų šepetėlio galvutė geriau kimba prie danties paviršiaus, taip pašalindama daugiau apnašų ir maisto liekanų, bei išvalo sunkiai pasiekiamas vietas, tokias, kaip krūminių dantų galinės dalys, bet taip pat tinka žmonėms su gležnomis ir jautriomis dantenomis.

Kodėl turėčiau įsigyti elektrinį dantų šepetėlį? Privalumai ir trūkumai

 Elektrinis dantų šepetėlis turi daug naudingų savybių. Geriausi modeliai pašalina net iki 100 % daugiau dantų apnašų, nei įprasti dantų šepetėliai. Taigi, burnos ertmė ilgiau išlieka švari, o burnos kvapas gaivus. Efektyviau pašalintos dantų apnašos prisideda prie mūsų dantenų ir periodonto sveikatos. Kitas pranašumas – didesnis judesių skaičius, palyginti su įprastais dantų šepetėliais. Geriausi modeliai gali atlikti iki 48 800 judesių per minutę (įprastu dantų šepetėliu per minutę tegalime atlikti nuo 300 iki 600 judesių).

Labiausiai rekomenduojama yra 3D technologija, nes per minutę ji atlieka 10 500 slankiojimo ir sukamųjų bei 48 800 pulsavimo judesių. Naudojantis tokiu dantų šepetėliu nereikia taikyti sudėtingos dantų valymo technikos, kaip tai daroma rankiniu ar ultragarsiniu dantų šepetėliu. Vienintelis dalykas, kurį jums reikia padaryti, yra švelniai prispausti dantų šepetėlio galvutę prie danties paviršiaus ir po 2–3 sekundžių pakeisti šepetėlio vietą.

Taip pat turėtume nepamiršti patogios baterijos. Pažangiausios ličio jonų baterijos vieną kartą įkrovus gali veikti iki 14 dienų. Be to, dviejų minučių laikmatis, pulsuojantis kas 30 sekundžių ir informuojantis, kada pradėti valyti kitą burnos ertmės vietą, gali užtikrinti pakankamai ilgą valymo laiką ir nuoseklų visų dantų paviršių valymą.

Nepaisant viso šito, ar tokie modeliai turi kokių nors trūkumų? Neturi, jei yra naudojami laikantis rekomendacijų. Daugelis žmonių bijo, kad elektriniai dantų šepetėliai gali pažeisti emalį. Tačiau pažangūs šepetėlių modeliai turi tinkamus spaudimo jutiklius, pranešančius, kai prietaisą naudojame netinkamai, per stipriai spausdami jį prie dantų ar dantenų.

Kiek kainuoja elektrinis dantų šepetėlis?

Daugelis žmonių yra klaidingai įsitikinę, kad elektrinis dantų šepetėlis yra labai brangus. Pigesni dantų šepetėliai gali kainuoti nuo 20 iki 40 EUR. Be abejo, kuo dantų šepetėliai technologiškai pažangesni, tuo jie brangesni.

Iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, kad tai – nemaži pinigai. Deja, mes dažnai nesusimąstome, kokią naudą mums gali suteikti tokie dantų valymo prietaisai. Tinkamai valomi dantys ir dantenos padeda mums palaikyti sveiką burnos ertmę, o tai savo ruožtu leis rečiau kreiptis dėl dantų gydymo ar apnašų šalinimo procedūrų. Naudojantis rankiniu dantų šepetėliu yra itin sunku tinkamai pašalinti apnašas, kurios yra pagrindinė daugelio ligų (dantų ėduonies, dantenų ir periodonto uždegimų, halitozės) priežastis. Taigi, geriau užkirsti kelią burnos ertmės ligoms, investuoti į geresnę valymo technologiją, nei vėliau išleisti daugybę pinigų gydymui.

Galite rinktis iš:

ultragarsinių modelių; modelių su maža apvalia galvute (pvz., mes labai rekomenduojame modelį „Oral-B Genius 10000N“).

Kita vertus, atminkite, kad konkretaus dantų šepetėlio modelio kaina priklauso nuo jo funkcijų ir savybių. Atminkite, kad ultragarsiniai modeliai dažniausiai yra brangesni ir mažiau efektyvūs, nei modeliai su 3D technologija, su slankiojimo, sukiojimosi ir pulsavimo judesiais.

Kokį elektrinį šepetėlį pasirinkti? Į ką turėčiau atkreipti dėmesį?

Renkantis elektrinį dantų šepetėlį reikia apsvarstyti kelis svarbius kriterijus.

1. Pirmiausia, įsitikinkike, kad jūsų pasirinktame modelyje yra 3D technologija ir jis atlieka slankiojimo, sukamuosius ir pulsavimo judesius. Šepetėliai su 2D technologija atlieka tik slankiojimo ir sukamuosius judesius. 2D dantų šepetėlio galvutė juda iš dešinės į kairę 45 laipsnių intervalu. 3D modeliai atlieka slankiojimo, sukamuosius ir pulsavimo judesius (juda pirmyn-atgal).

2. Kitas svarbus faktorius – tinkamos šepetėlio galvutės pasirinkimas. Galima rasti įvairiausių dydžių dantų šepetėlių ir galvučių su skirtinga šerelių padėtimi. Reikėtų nepamiršti, kad galvutė visada turi atitikti dantų šepetėlio modelį. Mažos galvutės rekomenduojamos žmonėms, kuriems reikia veiksmingo valymo sunkiai prieinamose vietose (pavyzdžiui, jomis lengviau valyti paviršius už krūminių dantų) arba vaikams. Didesnės galvutės rekomenduojamos žmonėms, kurių burna didesnė arba tiems, kuriems tokio tipo galvutė tiesiog patogesnė. Skirtingi elektrinių dantų šepetėlių galvučių modeliai patenkina įvairius naudotojų poreikius. Galima pasirinkti ir galvutes su įvairių pozicijų šereliais, pavyzdžiui, pasvirusiais tinkamu kampu. Tokie šereliai gali pasiekti giliai tarp dantų arba lengvai išvalyti terpę tarp dantų ir kabių. Kita vertus, jei jūsų dantys ar dantenos yra jautrūs, turėtumėte ieškoti galvutės su ypač minkštais šereliais arba, jei norite atkurti natūralų baltą dantų atspalvį – balinančią galvutę, ideliu atveju – su tokiais tirpalais, kurie yra naudojami odontologo kabinete (pavyzdžiui, „Oral-B 3D White“).

3. Elektriniai dantų šepetėliai pasižymi įvairiomis ypatybėmis, kurios kasdienį dantų valymą padarys maloniu ir lengvu. Spaudimo stiprumo valdymas (spaudimo jutiklis), kuris padeda apsaugoti dantis ir dantenas nuo per stipraus valymo poveikio, yra labai naudingas.

4. Svarbu patikrinti, ar jūsų pasirinktame modelyje taip pat yra įmontuotas laikmatis, padedantis valyti dantis pakankamai ilgai. Odontologai rekomenduoja valyti dantis 2 kartus per dieną, mažiausiai 2 minutes.

5. Geras dantų šepetėlis turi įvairius valymo režimus (pavyzdžiui, jautrių dantų ar balinantį) ir neslidų kotelį. Padėties nustatymo technologija yra naudinga, ji padeda realiu laiku stebėti burnos ertmės sritį, kurią šiuo metu valote. Todėl nė vienas dantis nebus praleistas! Be to, su tokiu šepetėliu galime pagerinti savo dantų priežiūros įpročius.

Ar elektriniai dantų šepetėliai tikrai balina dantis?

Kalbėdami apie dantų balinimą, daugelis iš mūsų galvoje turi sniego baltumo kino žvaigždžių šypseną. Deja, tik nedaugelis žino, kad toks efektas įmanomas tik atliekant dantų procedūras, pavyzdžiui, atliekant balinimą, ant natūralių dantų uždėjus laminantes arba kapas.

Ar gali būti, kad vien tik dantų šepetėlis gali mums padėti? Atsakymas – taip! Šis prietaisas kruopščiai valo dantis, apsaugodamas nuo išorinių spalvos pokyčių, atsirandančių dėl, pavyzdžiui, kavos, vyno, cigarečių ir maisto, dėl kurio dantys nudažomi. Naudodamiesi tokiu dantų šepetėliu, galite nubalinti dantis iki natūralios jūsų dantų spalvos. Jei to jums nepakanka, turėtumėte apsilankyti pas savo odontologą, o kiti, norintys išlaikyti balinimo efektą po procedūros, atliktos odontologijos kabinete, ar turintys natūraliai šviesius dantis, rezultatu bus patenkinti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.