Specialistė perspėja paauglius: randeliais lengvai neatsikratysite, tad, norėdami turėti gražią odą – nespauskite spuogų

Lytinio brendimo metu pradeda siausti hormonai, kurie ima keisti ne tik paauglių elgesį, bet ir odos būklę. Hormonai yra atsakingi už riebalinių liaukų aktyvumą, todėl neretai tampa pablogėjusios odos būklės, atsiradusių inkštirų ar spuogelių priežastimi. UAB „Douglas“ odos ekspertė Žydrūnė Miliukaitė sako, kad paauglystė – laikas, kai odą prižiūrėti yra tiesiog būtina, ir pasakoja, ką daryti, kad su jos problemomis pavyktų susitvarkyti be vargo.

 Specialistė perspėja paauglius: randeliais lengvai neatsikratysite, tad, norėdami turėti gražią odą – nespauskite spuogų.
 Specialistė perspėja paauglius: randeliais lengvai neatsikratysite, tad, norėdami turėti gražią odą – nespauskite spuogų.
 UAB „Douglas“ odos ekspertė Žydrūnė Miliukaitė.
 UAB „Douglas“ odos ekspertė Žydrūnė Miliukaitė.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 22, 2020, 2:38 PM

Reikia laikytis trijų žingsnių

Priemonės, kuri visiškai apsaugotų nuo spuogų atsiradimo, nėra, todėl specialistė rekomenduoja nepanikuoti ir suvokti, kad tai – tik laikinas organizmo brandos etapas. Vis dėlto, tinkamai parinkta odos priežiūros rutina gali palengvinti erzinančius simptomus – sumažinti uždegiminių procesų riziką, palengvinti jau esamų bėrimų gijimą. Specialistė pristato kelis žingsnius, kuriais vadovaujantis bus galima džiaugtis sveikesne oda.

„Jauno žmogaus odos gynybiniai mechanizmai veikia idealiai, todėl ypatingų priežiūros priemonių tikrai nereikia, užtenka bazinių produktų krepšelio. Svarbiausias aspektas, į kurį nereikėtų žiūrėti pro pirštus – odos švara. Dauguma jaunų merginų mėgsta eksperimentuoti su dekoratyvine kosmetika, todėl labai svarbu makiažo valikliai. Taip pat prausiamosios putos, itin švelniai valančios jauno žmogaus odą. Tai pirmieji svarbūs žingsniai, kurių praleisti nevalia. Ir atminkite – puikus makiažo valiklis yra micelinis vanduo. Jis mūsų odą „nurengia“ nuo kosmetikos, o „nusirengę“ mes juk einame praustis. Todėl prausiklio atsisakyti jokiu būdu negalime“, – aiškina odos ekspertė.

Ji išskiria ir antrąjį žingsnį – tonizavimą. Švelnus tonikas atstato odos Ph lygį, kurį sutrikdyti gali kietas, kalkėtas, geležingas vandentiekio vanduo ar per stipriai veikiančios odos prausimo priemonės.

„Tinkamai tonizuojant odą, dingsta nemalonus tempimo pojūtis, dažnai atsirandantis po veido prausimo: oda tampa minkšta, gaivi, pasiruošia priimti visą drėkinančios priemonės galią. Paskutinysis bazinės priežiūros produktas, kurio negalime išimti iš kosmetikos krepšelio, – drėkiklis. Vasaros metu lengvos tekstūros emulsija tikrai patenkins jaunos odos poreikį: susigers, nepaliks perteklinio blizgesio, netgi jį prislopins, palaikys reikiamą drėgmės lygį. Jeigu oda problematinė, turinti polinkį kimštis ir uždegiminiams spuogeliams atsirasti, būtina atsižvelgti, jog drėkinamoji priemonė sudėtyje neturėtų aliejų. Ant pakuotės dažniausiai būna užrašas „oil free“, – apie būtiną rutiną pasakoja Žydrūnė Miliukaitė.

Pasak specialistės, šie trys žingsniais turėtų tapti sąjungininkais visam gyvenimui, o juos taikyti reikėtų ryte ir vakare.

Norite liesti veidą – tepkite antibakteriniu geliu

Vis dėlto, turint itin problematiką odą, trijų paprastų žingsnių gali ir nepakakti – tarkime, jeigu jūsų odą kamuoja aknė, jai sutvarkyti reikės papildomų priemonių.

„Idealus pagalbininkas yra valomoji kaukė su antibakteriniu poveikiu. Ji sugeria perteklinius riebalus ir nešvarumus, giliau išvalo poras – dėl to jos vizualiai sumažėja, turi antibakterinių medžiagų, kurios slopina aknės bakterijos dauginimąsi. Tokią kaukę naudojant 1–2 kartus per savaitę, vizualiai sumažėją spuogelių.

Jeigu situacija sudėtinga ir tenka skirti medikamentinį gydymą, to pasekmė gali būti stiprus odos išsausėjimas. Natūralus odos apsauginis sluoksnis pažeidžiamas, paprastas drėkiklis tampa bejėgis su tuo susidoroti, todėl į pagalbą reikia kviesti drėkinančią kaukę. Esant stipriam odos išsausėjimui, rekomenduoju ją kurį laiką naudoti vietoje kremo nakties metu. Tik atstačius apsauginę funkciją, oda vėl taps pajėgi pati kovoti su agresoriais iš aplinkos“, – tikina specialistė.

Tiems, kurių spuogeliai pernelyg nevargina ir jų nėra tiek daug, jog reikėtų kreiptis į gydytoją dermatologą, odos ekspertė rekomenduoja visada su savimi turėti antibakterinį gelį. Šį produktą reikia tepti tik lokaliai – itin plonu sluoksniu, tik ant paties spuogelio.

„Antibakterinis kompleksas ramina uždegimą, slopina aknės bakterijų dauginimąsi, padeda išvengti postaknės randelių. Galime jį vadinti „no hand“ priemone, nes kaskart, kai norisi paliesti veidą pirštas, rankose turėkite jį ir tepkite ant spuogelių – nesvarbu, kiek kartų per dieną“, – patarimais dalijasi Ž. Miliukaitė.

Nevalia spausti spuogų

Pasakodama apie odos priežiūrą, pašnekovė pamini ir dažną paauglių įprotį – bandymą išspausti spuogus. Pasak jos, spaudžiant spuogus, į laisvę išleidžiamos bakterijos, o pirštais jos yra išnešiojamos po visą veidą.

„Štai jums ir spuogų „kolektyvo“ padidėjimo priežastis. Be to, ant mūsų rankų taip pat daug bakterijų, tad, po tokios „puotos“, didelė tikimybė atsirasti ir naujiems židiniams. Dažnas mūsų pabando išspausti net giluminius spuogus. Tokių veiksmų rezultatas – odos vidiniuose sluoksniuose išsiliejusi infekcija. Oda – protingas organizmas, turintis visą armiją pagalbininkų, kurie tuoj ir ima šalinti problemą. Tačiau rezultatą matome odos paviršiuje – postaknės duobutės. Atstatyti odos paviršiaus nelygumų, deja, beveik neįmanoma, tad verta pagalvoti, ar tikrai norisi taip žaloti grožį“, – problemą aiškina odos ekspertė.

Jaunystė – ne priežastis numoti ranka į odos priežiūrą

Anot Žydrūnės Miliukaitės, jauni žmonės, manydami, kad oda rūpintis jiems dar – ne laikas, nuvertina veido odos valymo etapą. Tiesa, paauglystė šis etapas yra itin svarbus.

„Merginos nesivargina tinkamai nusivalyti veido, makiažo priemonių ar apskritai nusivalyti. Prausiamasi be jų odai tinkamo prausiklio, tik pašlakstant vandeniu. Taip ant odos ima kauptis unikalus nešvarumų balastas – oda nekvėpuoja, praranda švytėjimą, ima kimštis, sausėti, gali atsirasti dirglumas, pastiprėti uždegiminiai procesai.

Antras kraštutinumas – perdėtas rūpinimasis jaunyste, nes bijoma susenti. Todėl dažnai naudojamos per stiprios, dar nereikalingos priemonės. Kitas dalykas – odos ląstelės gyvavimo ciklas – 28 dienos, po šio laiko įvyksta natūralus pasišalinimas. Todėl norint pamatyti rezultatą, priemones ir reikia naudoti 28 dienas“, – apie tinkamos odos priežiūros svarbą kalba specialistė.

Ne mažiau nei tinkama priežiūra, svarbu ir jos paruošimas makiažui – Žydrūnės Miliukaitės teigimu, bazinei odos priežiūrai tapus kasdieniu įpročiu, sužydi grožis. Kita vertus, jeigu oda yra neprižiūrima, kosmetika sunkiai pagelbės.

„Todėl darantis makiažą nevalia praleisti veido drėkinimą – sudrėkinta oda atgauna tamprumą, putlumą, tad, ir kreminė pudra pasiskirsto tolygiai. Rinkitės gelinės tekstūros kremus ar emulsijas, kad geriau susigertų, jei reikia – duotų matinį efektą. O rinkdamiesi produktus, atkreipkite dėmesį į odos tipą. Jeigu turite uždegiminių spuogelių, po drėkiklio juos patepkite labai plonu antibakterinio gelio sluoksniu ir leiskite nudžiūti. Ten, kur yra aktyvių spuogelių, kreminę pudrą denkite ne braukiamaisiais judesiais, o prispauskite kempinėle – taip nesusprogdinsite spuogelio. Gelį galite tepti ir ant makiažo, jei kils noras pačiupinėti uždegiminę vietą“, – pridūrė odos ekspertė.

Tinkamos priemonės ir jautriai, ir probleminei odai

Kaip teigia specialistė, oda reikia rūpintis nuo pačios jaunystės, o vyresniame amžiuje – jai skirti dar daugiau dėmesio. Visų amžiaus grupių moterims produktus siūlo „Eisenberg Paris“ – kompanijos linijoje „START“ galima rasti valančių, drėkinančių priemonių miesto aplinkos veiksmų veikiamai ne tik moterų, bet ir vyrų odai.

Priemonės papildytos įvairiomis medžiagomis, reikalingomis odai: portulakų ekstraktu, sviestmedžių aliejumi, natūraliais vitaminais, moringų sėklų ekstraktu ir daugeliu kitų, tačiau neturi parabenų, dažiklių ar kitų kenksmingų sudėtinių dalių.

„Eisenberg“ linijoje „START“ galima rasti ne tik giliai drėkinančių priemonių, praturtintų reikalinga hialurono rūgštimi, bet ir saugančių nuo aplinkos taršos. Šioje linijoje tinkamų priemonių ras ir turintys problematišką odą – pavyzdžiui, antibakterinis „Sos“ gelį, kuris mažina netobulumus, spuogelius. Tereikia problemines vietas tepti kelis kartus per dieną.

Priemonės tinka visiems odos tipams – jautriai, probleminei, mišriai, riebiai, brandžiai, o geriausias jų poveikis matomas po 28 dienų.

„START“ – nauja pradžia jūsų odai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.