Gydytojas patarė, ką daryti, jeigu surakino kaklą

Lyg ir be jokios priežasties vargina galvos skausmas, skauda pečius, rankas, svaigsta galva? Kaltininkas gali būti jūsų kaklas – sako Baltijos-Amerikos klinikos gydytojas kineziterapeutas Vaidas Buterlevičius. Dėl kaklo, galvos skausmų neretai pacientus kankina ir nemiga.

Gydytojas kineziterapeutas Vaidas Buterlevičius patarė, kas gali padėti, jeigu surakino kaklą.<br> Lrytas.lt koliažas
Gydytojas kineziterapeutas Vaidas Buterlevičius patarė, kas gali padėti, jeigu surakino kaklą.<br> Lrytas.lt koliažas
Gydytojas kineziterapeutas Vaidas Buterlevičius patarė, kas gali padėti, jeigu surakino kaklą.
Gydytojas kineziterapeutas Vaidas Buterlevičius patarė, kas gali padėti, jeigu surakino kaklą.
 Dažniausiai kaklo skausmai kyla dėl monotoniškų judesių. <br>123rf nuotr.
 Dažniausiai kaklo skausmai kyla dėl monotoniškų judesių. <br>123rf nuotr.
 Dažniausiai kaklo skausmai kyla dėl monotoniškų judesių. <br>123rf nuotr.
 Dažniausiai kaklo skausmai kyla dėl monotoniškų judesių. <br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Auksė Kontrimienė, manodaktaras.lt

Jul 25, 2020, 4:17 PM, atnaujinta Jul 25, 2020, 4:19 PM

Ką daryti, jeigu jaučiate įtampą kaklo srityje ir kokios gali būti pasekmės, jeigu ilgai į skausmus nekreipsite dėmesio.

Pasak mediko, dažniausiai kaklo skausmai kyla dėl monotoniškų judesių.

„Darbo vietoje dažniausiai sėdime sustingę, nejudėdami, rankas laikydami ant kompiuterio klaviatūros. Taip pat ir laisvalaikiu nuolat kartojame tą patį judesį, todėl raumenys įsitempia, atsiranda skausmingi trigerio taškai, pajuntame įtampą sprando srityje ir todėl pradeda skaudėti kaklą“, – sako gydytojas V.Buterlevičius.

Mediko praktikoje kaklo skausmais skundžiasi apie 80 proc. žmonių. Kuo pacientai vyresni, tuo dažniau skausmai jiems kartojasi. Ir dažniausia priežastis – sėdimas darbas. „Nuo įtampos, kaklo skausmų gali pradėti skaudėti galvą, atsiranda galvos svaigimas, peties skausmai, rankų skausmai ir tada dar pasitaiko, kad skausmai, retai taip būna, bet pasitaiko, persimeta ir į nugarą“, – sako kineziterapeutas.

Kai į gydytoją kreipiasi pacientai, kuriuos vargina kaklo skausmas, medikas pasakoja, kad pirmiausia atliekamas testavimas. „Išsiaiškiname skausmo židinį. Mano manymu svarbiausia atrasti vietą, nuo kurios prasidėjo visos problemos. Tada taikome gydymą: masažą, kineziterapiją, yra ir manualiniai pratimai. mobilizacijos, slankstelių išjudinimai. Taip po truputį atsileidžia visas raumenynas, žmogus atsipalaiduoja ir skausmai dingsta“, – pasakoja V.Buterlevičius. Jo teigimu, dingus skausmams pacientai ir miega geriau, tampa darbingesni, produktyvesni, nes žymiai geriau jaučiasi.

Kaip atliekamas organizmo testavimas?

Pasak V.Buterlevičiaus, testuojami visi paciento raumenys. „Pasižiūrime, kurios kūno vietos yra įsitempusios. Kiek laipsnių pacientas gali palenkti galvą į vieną pusę, o kiek į kitą. Taip pat ir į priekį. Žiūrime, ar lenkiantis į priekį nosis yra tiesi, o gal krypsta į kurią nors pusę. Būna taip, kad viena kaklo pusė yra labai įsitempusi, tai lenkianti į priekį, galva ir bus pakrypusi, nenusilenks tiesiai. Pats žmogus to matyti negali, bet testuojant mes tą pamatome“, – pasakoja gydytojas kinezeterapeutas.

Pasak mediko, apie sveikatos sutrikimus gali įspėti ir kitos detalės. „Žiūrime, ar žmogaus ausys yra vienoje linijoje, ar galva nėra pasisukusi į kurią nors pusę, ar nėra pernelyg daug atlošta, tikriname, kiek aukštai žmogus gali pakelti galvą, iškišti ją į priekį, į viršų, į apačią, ar smakras nėra pernelyg nusviręs žemyn. Tai paprasčiausi dalykai, kuriuos galime matyti plika akimi“, – sako gydytojas.

Toliau seka kaklo slankstelių apžiūra. Pasak specialisto, visi kaklo srities stuburo slanksteliai juda, jie turi „atsidarinėti“, visi slanksteliai atsidaro ir į vieną pusę, ir į kitą. „Įvertiname, koks yra galvos lankstumas ir koks kaklo. Tada mums aiškiau. Kartais būna, kad darant testus, atrandame jautrias vietas, kurios sukelia skausmą ir diskomfortą. Tada darome pratimus, kurie neretai skausmą sumažina. Kartais testuojame, ar nėra sutrikusi neurodinamika. Nes kai ji būna sutrikusi, nervas neslysta, raumuo yra spazmuojamas atrodo įsitempęs“, – pasakoja V.Buterlevičius.

Medikas pasakoja, kad paskirus tinkamą pratimą, pacientą varginantys skausmai atlėgsta. „Ne kartą teko matyti, kaip žmogaus veide atsiranda šypsena“, – sako specialistas.

Tabletė ar mankštos pratimai?

Nors skausmai labai vargina, medikas visgi prieš geriant vaistus pataria pirmiausia išsiaiškinti skausmo priežastį, ar nebuvo traumos. „Jeigu labai skauda, žinoma, galima gerti vaistus arba tepti nuskausminančiu tepalu. Pats asmeniškai labiau linkęs gydyti be vaistų“, – sako kinezeterapeutas.

Ar galima sau padėti atliekant kokius populiarius pratimus? „Kinezeterapeutai mėgsta kartoti: tie pratimai, kurie tinka visiems, netinka, nepadeda niekam“, – teigia V.Buterlevičius. Todėl jis pataria pasikonsultuoti su specialistu: ar nėra uždegimo, gal perpūtė vėjas, ir todėl skauda. „Dažniausiai, aišku, būna įsitempęs sutrumpėjęs raumuo, bet tik specialistas gali patarti, ar efektingiausiai padės masažas, ar kitos priemonės, nes masažas situaciją kartais gali ir pabloginti. Todėl geriau išsitestuoti“, – tvirtina gydytojas.

Lengva mankštelė padės sumažinti įtampą kaklo srityje

Pajutus nedidelę įtampą kaklo srityje gydytojas pataria atlikti labai lengvus pratimus sėdinti net ir toje pačioje darbo vietoje.

„Padarykite lengvus galvos, smakro „pavažiavimus“ į priekį, atgal, kad kaklo slanksteliai nors kiek pajudėtų. Pirmyn, atgal, galima į šonus palenkti galvą, prasitempti. Galima suvesti mentes, vėl atitraukti, galva į priekį, atgal. Tokie maži pasilankstymai kartais labai gerai padeda sumažinti įtampą kaklo srityje. Tokių namų darbų duodame ir savo pacientams“, – sako kineziterapeutas V.Buterlevičius.

Pasak mediko, kelios minutės laiku atliktų lengvų pratimų gali sulaukti geresnio efekto nei 15 minučių treniruotė, per kurią darytumėte sudėtingus tempimo pratimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.