Pandemijos akivaizdoje – efektyvus būdas sustiprinti imunitetui, kuris nieko nekainuoja

Užsikrėtusiųjų koronavirusu skaičius auga, dienos vis tamsesnės ir šaltesnės. Anot medikų, tai, kokios emocijos tvyro mūsų galvose, daro tiesioginę įtaką ir fizinei sveikatai. Tačiau šį ryšį galime patys valdyti. Tad kaip tai tinkamai padaryti?

Dauguma būtų nustebinti, kokią stiprią įtaką jų mintys gali turėti imuninei sistemai ir gydymo procesui.<br>123rf.com
Dauguma būtų nustebinti, kokią stiprią įtaką jų mintys gali turėti imuninei sistemai ir gydymo procesui.<br>123rf.com
Pasakos personažas mus moko vidinės stiprybės, kuri gali padėti ištverti sunkius laikus.
Pasakos personažas mus moko vidinės stiprybės, kuri gali padėti ištverti sunkius laikus.
Ashley Judd.
Ashley Judd.
Christina Aguilera.
Christina Aguilera.
Justinas Timberlake’as.
Justinas Timberlake’as.
Oprah Winfrey.
Oprah Winfrey.
Richardas Gere’as.
Richardas Gere’as.
Tina Ruland.
Tina Ruland.
Gisele Bundchen.
Gisele Bundchen.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Dec 27, 2020, 8:56 PM

„Pozityvo“ mygtuką savo smegenyse galime įjungti patys. Dauguma būtų nustebinti, kokią stiprią įtaką jų mintys gali turėti imuninei sistemai ir gydymo procesui.

Sensacingas atradimas

Šią temą nagrinėjanti sritis vadinama psichoneuroimunologija ir pripažinta 1974-aisiais veikiau atsitiktinai. JAV psichologas Robertas Aderis autoimunine liga sergančių žiurkių grupei davė pasaldinto vandens ir uždegimą slopinančios, imuninę sistemą silpninančios veikliosios medžiagos tirpalo.

Antrojo bandymo metu žiurkėms buvo duodamas tik cukrumi pasaldintas vanduo. Jis jų imuninei sistemai turėjo stebuklingą galią. Žiurkės išmoko saldų skonį susieti su atitinkamu imuniniu atsaku. Gyvūnų galvos smegenys galėjo valdyti komplikuotus imuninės sistemos mechanizmus.

Kitais tyrimais R.Aderis įrodė, jog tokia galima ir žmogaus imuninės sistemos reakcija. Tai tapo tikra sensacija. Iki šiol laikytasi požiūrio, jog imuninė sistema esanti genetiškai nulemta, izoliuota pavienė žaidėja.

Juo stipresni jausmai, tuo didesnis poveikis sveikatai.

Nepaisant šių ir paskesnių pažinimų, tik po 25 metų buvo atlikti pirmieji platesnės apimties psichoneuroimunologiniai žmonių tyrimai. Tūkstantmečio sandūroje tokios studijos iš pradžių buvo atliekamos JAV, paskui ir Europoje.

2004-aisiais Kalifornijos mokslininkai po ilgalaikio tyrimo įrodė, jog pesimizmas sergant AIDS labai padidina viruso naštą. Jų išvada: kuo intensyvesni jausmai, tuo didesnis jų poveikis imuninei sistemai.

Optimizmo galia

Šiuo laiku išlikti optimistais daugeliui žmonių gali būti sunku kaip niekada. Pražūtingasis koronavirusas ir jo visame pasaulyje sukeltos politinės, ekonominės ir socialinės pasekmės sėja baimę ir nesaugumą.

Ar tai būtų rūpesčiai dėl sveikatos, finansų, vienišumas, uždarų patalpų sindromas, nuobodulys ar pervargimas – koronavirusas kiekvienam sukelia stresą. Prie to dar prisideda nežinomybė: niekas negali pasakyti, kada grįšime į ankstesnį gyvenimą iki pandemijos krizės.

Ilgalaikis stresas ir negatyvių minčių srautai – nuodas sveikatai. Kaip visa tai įveikti?

Psichologų nuomone, dažnai pakanka ramiai pagalvoti, kad tokiems dalykams kaip koronaviruso pandemija negalime turėti jokios įtakos. Svarbiausia – susiimti ir nepulti į paniką.

Reikia susitaikyti su koronaviruso egzistavimo faktu, bet laikytis medikų rekomendacijų, kad juo neužsikrėstume. daugiausia dėmesio – higienai, mesti rūkyti ir sveikai maitintis. Tuomet net ir užsikrėtus padidėja pozityvaus ligos proceso galimybė.

Iškilus grėsmei dėl darbo vietos nepasiduoti baimei. Gal jau seniai galvojote apie naują profesinę kryptį, bet nesiryžote?

Uždarykite visas duris negatyvioms mintims, emocijoms. Ir jei jos pradeda skverbtis, nuslopinkite jas, kol jos dar netapo jūsų sveikatos ir gyvenimo nuodais.

Kaip stresą įveikia garsenybės?

Vokietijos aktorė, du sūnus auginanti vienišė motina Tina Ruland (54 m.) žino gydomąjį teigiamų emocijų poveikį. Jų gauna nuolat užsiimdama joga.

JAV popmuzikos žvaigždė Justinas Timberlake’as (39 m.) tiki protinių gebėjimų galia.

„Manau, kad žmogaus protas pajėgus pakeisti emocijas“, – sako garsusis atlikėjas.

Holivudo žvaigždė Ashley Judd (52 m.) pataria išsinuomoti kitų pozityvias mintis.

„Atmintinai mokausi maldas ar eilėraščius, kurie išreiškia mano dvasinius idealus“, – sako aktorė.

Įžymioji amerikiečių atlikėja Christina Aguilera (39 m.) tris kartus per savaitę naudojasi sena ir veiksminga sveikatos stiprinimo sistema reiki.

Ji atkeliavo iš Japonijos ir plačiai taikoma pasaulyje.

„Reiki sumažina stresą, suteikia ramybės ir saugumo. Atkuria mano psichinę, emocinę ir dvasinę organizmo pusiausvyrą“, – tvirtina garsioji dainininkė.

Ch.Aguilera naudojasi šiuo metodu ir siekdama numesti nereikalingus kilogramus.

Iš Brazilijos kilęs modelis Gisele Bundchen (40 m.) tiki meditacijos galia fizinei ir dvasinei sveikatai.

Meditacija padeda man išlikti žvaliai, suteikia išminties, daro gydomąjį poveikį mano emocijoms. Man sunku žodžiais apibūdinti meditacijos svarbą mano gyvenimui“, – sako žymusis modelis.

Kino žvaigždė Richardas Gere’as (71 m.) laikomas vienu garsiausių Holivudo budistų. Aktorius pradėjo medituoti būdamas 24-erių ir tai vis dar praktikuoja.

R.Gere’as teigia, jog meditacija – kūrybinis procesas, kurio metu jis ieško erdvės tarp minčių. Pasak aktoriaus, atsipalaidavimo būdai jam palengvina ne tik kai kuriuos negalavimus, pavyzdžiui, lėtinį skausmą, nemigą ir depresiją. Ir stresą jis slopina meditacija.

JAV televizijos legendos Oprah Winfrey (66 m.) dvasinės būsenos stiprinimo metodas – 20 min. rytą ir 20 min. vakare ramybės dozė.

Pamokanti istorija

Gyveno kartą paprastasis pelėnas. Jis gėrėjosi šiltomis, ilgomis vasaros dienomis. Tuo metu, kai kiti paprastieji pelėnai kaupė žiemos atsargas, jis nieko nedarė. Bet, atrodo, kad neveiklus gyvūnas savaip ruošėsi niūriam metų laikui: mėgavosi ryškiomis vasaros spalvomis, saulės spinduliais.

Kai dienos tapo tamsios, šaltos ir visos maisto atsargos buvo sunaudotos, paprastasis pelėnas papasakojo kitoms pelėms apie savo vidinius, per vasarą sukauptus turtus. Taip jis padėjo visam būriui ištverti žiemą.

Mažosios pelės vardas Frederikas. Istorija, kurią sugalvojo amerikiečių autorius, grafikas ir dailininkas Leo Lionni, nuo 1967-ųjų žavi vis naujas vaikų ir suaugusiųjų kartas.

Ko mus, žmones, moko L.Lionni knygos „Frederikas“ pagrindinis veikėjas? Atsakymas paprastas: vidinės stiprybės, kuri gali padėti ištverti sunkius laikus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.