Viena laiko patikrinta vaistažolė nustebins poveikiu: padeda įveikti negalavimus

Liepų žiedai (Tileae flos) – laiko patikrinta vaistažolė, kuri būtina kiekvieniems namams. Šią nuo gilios senovės vartojamą vaistažolę savo namų vaistinėlėje, ko gero, turėtų turėti kiekvienas. Liepų žiedų arbata ne tik skani, bet pasižymi ir itin naudingomis gydančiomis savybėmis, kurios padės įveikti dažniausiai pasitaikančius negalavimus.

Šią nuo gilios senovės vartojamą vaistažolę savo namų vaistinėlėje, ko gero, turėtų turėti kiekvienas.<br>123rf nuotr.
Šią nuo gilios senovės vartojamą vaistažolę savo namų vaistinėlėje, ko gero, turėtų turėti kiekvienas.<br>123rf nuotr.
Šią nuo gilios senovės vartojamą vaistažolę savo namų vaistinėlėje, ko gero, turėtų turėti kiekvienas.<br>V.Balkūno nuotr.
Šią nuo gilios senovės vartojamą vaistažolę savo namų vaistinėlėje, ko gero, turėtų turėti kiekvienas.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 15, 2021, 4:21 PM

Kaip rinkti ir džiovinti liepų žiedus?

Tik tinkamai surinkta ir sudžiovinta vaistažolė gali pasižymėti reikalingomis gydomosiomis savybėmis, todėl reikia žinoti, kaip tai daryti teisingai:

Vaistinė žaliava – žiedynai su pažiedėmis, renkami birželio pabaigoje – liepos pradžioje, kai didžioji dalis žiedynų jau pražydę, nebežali. Geriausia rinkti sausu oru.

Džiovinimas – džiovinti plonu sluoksniu gerai vėdinamoje, tamsioje vietoje. Saulės spinduliai gali pažeisti liepų žieduose esančias gydančias medžiagas.

Kaip veikia liepų žiedai?

Liepų žiedų, kaip ir kitų vaistažolių, sveikatą stiprinančias savybes lemia didelė įvairovė augalo gaminamų medžiagų, kurios, veikdamos kartu, mūsų organizmui padeda įveikti negalavimus.

Medžiagos – liepų žieduose didelės koncentracijos įvairių sveikatai naudingų fitochemikalų (augalų pagamintų medžiagų): pagrinde flavanoidų (dauguma veikia kaip antioksidantai, arbatai suteikia gražią geltoną spalvą) kaip kvercetinas, rutinas, kamferolis, p-kumarino rūgštis, gausu polisacharidų – gleivinių medžiagų, kurių didžiają dalį sudaro arabinogalaktanai bei urono rūgštis; gydomosiomis savybėmis pasižymi ir žieduose esantys eteriniai aliejai, kondensuoti taninai, fenolinės rūgštys.

Naudojimas fitoterapijoje – gydomosios savybės:

  • Nervų sistemą raminantis poveikis. Liepų žiedai naudojami nusiraminimui, nerimui bei dirglumui mažinti, pagerinti miegui. Šis liepų žiedų poveikis pastebėtas gilioje senovėje ir nuo tada naudojamas įvairiems nervų sistemos sudirgimams gydyti. Efektyvumas patvirtintas ir šiuolaikinio mokslo – tyrimai parodė, jog liepų žiedai tikrai pasižymi anksiolitiniu, tai yra – nerimą slopinančiu poveikiu.
  • Peršalimams gydyti. Liepų žiedai puikiai tinka gydyti peršalimams, kadangi jie skatina prakaitavimą, kuris yra natūralus mūsų kūno mechanizmas padedantis mažinti padidėjusią kūno temperatūrą; liepų žiedai taip pat pasižymi ir uždegimus slopinančiu poveikiu (dėl didelio kiekio sudėtyje esančių antioksidantų (pvz. flavanoidų) ir fenolinių rūgščių), kuris naudingas kūnui kontroliuojant peršalimo ligą. Liepų žiedų gleivinės medžiagos padeda mažinti gleivinių sudirgimus – toks poveikis naudingas esant gerklės skausmui, sausam kosuliui. Liepų žieduose esančios veikliosios medžiagos taip pat skystina gleives – tai naudinga skatinant atsikosėjimą bei lengvinant kvėpavimą per nosį. Liepų žiedus kaip priemonę peršalimui gydyti apibrėžia ir Europos vaistų agentūra.
  • Galvos skausmui malšinti. Liepos žiedų arbata tradiciškai vartota ir vartojama kovojant su galvos skausmu, kadangi manoma, jog liepų žieduose esančios veikliosios medžiagos atpalaiduoja kraujagysles ir mažina su tuo susijusius galvos skausmus. Anot įvairių šaltinių, tradiciškai liepų žiedai naudoti net ir migrenos gydymui.
  • Virškinamojo trakto sudirgimams gydyti. Gleivinės medžiagos, kurių liepų žiedai turi labai daug, pasižymi gleivines apsaugančiu, sudirgimą mažinančiu bei gijimą skatinančiu poveikiu, todėl liepų žiedai yra puiki priemonė esant opoms ar erozijoms skrandyje bei virškinamajame trakte. Liepų žiedų raminantis poveikis taip pat naudingas virškinamojo trakto sudirgimų gydyme, kadangi, kaip daugelis žinome, nerimas ir stresas gali sąlygoti šias problemas, todėl liepų žiedai yra puikus kompleksinis sprendimas šioms sveikatos problemoms gydyti.
  • Skatina odos gijimą. Liepų žiedų užpilų ar nuovirų naudojimas išoriškai skatina žaizdų gijimą bei gerina odos būklę, kadangi gleivinės medžiagos (kuriose daug urono rūgšties – hialurono rūgšties komponentės) suteikia apsauginį ir raminantį poveikį, o flavanoidai pasižymi antioksidacinėmis savybėmis. Pastebėta, jog liepų žiedų priemonės gerina odos drėgmę bei gali būti naudojami senėjimo požymiams sumažinti.

Kaip vartoti liepų žiedus?

  • Vidiniam vartojimui – arbata. Suaugusiems 1,5 g (du arbatinius šaukštelius) džiovintų liepų žiedų užpilti 150 ml verdančio vandens bei vartoti 2-4 kartus per dieną Vaikams 1 g (apie pusantro arbatinio šaukštelio) džiovintų liepų žiedų užpilti 150 ml verdančio vandens bei vartoti 2-4 kartus per dieną
  • Išoriniam vartojimui – užpilti verdančiu vandeniu ir laikyti užpylus nuo valandos iki 2 parų – ilgiau laikyti nerekomenduojama, kadangi užpilas gali sugesti. ​

Nors nėra duomenų, jog liepų žiedų vartojimas būtų kenksmingas nėščiosioms ir žindančioms, nėra atlikta tyrimų, kurie saugumą patvirtintų, todėl nėštumo ir žindymo laikotarpiu vartoti nerekomenduojama.

Liepų žiedai – ne tik ingredientas skaniai arbatai, tai natūrali priemonė padedanti įveikti dažniausiai pasitaikančias sveikatos problemas kiekvienoje šeimoje. Malonus arbatos skonis padės ne tik atsipalaiduoti ir nurimti, bet ir lengviau įveikti peršalimo ligas.

Tekstas parengtas bendradarbiaujant su Lietuvos filoterapijos asociacija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.