Mokslininkai paneigė populiarų mitą apie alkoholį: verdiktas – tokios ribos nėra

Įsišaknijęs įsitikinimas, kad taurelė vyno niekam nepakenks. Tačiau nėra tokios dalyko, kaip „saugus“ alkoholio kiekis, o didesnis svaigiųjų gėrimų vartojimas siejamas su prastesne smegenų sveikata, rodo naujausias Oksfordo universiteto mokslininkų atliktas tyrimas.

Įsišaknijęs įsitikinimas, kad taurelė vyno niekam nepakenks - klaidingas.<br>123rf asociatyvinė nuotr.
Įsišaknijęs įsitikinimas, kad taurelė vyno niekam nepakenks - klaidingas.<br>123rf asociatyvinė nuotr.
Įsišaknijęs įsitikinimas, kad taurelė vyno niekam nepakenks - klaidingas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Įsišaknijęs įsitikinimas, kad taurelė vyno niekam nepakenks - klaidingas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Įsišaknijęs įsitikinimas, kad taurelė vyno niekam nepakenks - klaidingas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Įsišaknijęs įsitikinimas, kad taurelė vyno niekam nepakenks - klaidingas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Įsišaknijęs įsitikinimas, kad taurelė vyno niekam nepakenks - klaidingas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Įsišaknijęs įsitikinimas, kad taurelė vyno niekam nepakenks - klaidingas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jun 2, 2021, 6:08 AM, atnaujinta Jun 2, 2021, 6:11 AM

Jame dalyvavo maždaug 25 tūkst. Jungtinės Karalystės gyventojų. Šie tyrėjams pranešė, kiek alkoholio suvartoja. Mokslininkai atliko savanorių kompiuterinės tomografijos tyrimus, nustatė jų smegenų būklę. Tuomet ėmė nagrinėti ryšį tarp tyrimų rezultatų ir alkoholio vartojimo.

Alkoholio vartojimas turėjo įtakos pilkosios smegenų medžiagos kiekiui, teigia vyriausioji Oksfordo klinikinė tyrėja Anya Topiwala.

„Kuo daugiau žmogus gėrė, tuo mažiau jis turėjo pilkosios medžiagos“, – tvirtino A.Topiwala.

„Smegenų tūris mažėja su amžiumi, taip pat sunkiau sergant demencija. Be to pastebėtas ryšis tarp mažesnio smegenų tūrio ir prastesnių atminties tyrimų rezultatų“, – paaiškino ji.

Tyrėja pastebėjo, kad alkoholio įtaka sumažėjusiam pilkosios smegenų medžiagos kiekiui nėra didelė, bet ji pabrėžė, kad ji buvo didesnė nei kitų „koreguojamų rizikos faktorių“. Jiems dažniausiai priskiriami nuo asmens gyvenimo būdo priklausantys veiksniai. 

Alkoholio rūšis nesvarbi

Mokslininkai taip pat ištyrė, ar tam tikri gėrimo įpročiai, vartojamos gėrimų rūšys ar išankstinės sveikatos būklės turėjo įtakos tam, kaip alkoholis paveikia smegenų sveikatą.

Jie nustatė, kad nėra „saugaus“ mėgavimosi alkoholiu lygio – tai reiškia, kad bet kokio alkoholio kiekio vartojimas yra blogiau nei jo negėrimas. Tyrėjai taip pat nerado įrodymų, kad nuo vartojamo gėrimo rūšies (vynas, spiritiniai gėrimai ar alus) priklausytų smegenims padaromos žalos kiekis.

Tačiau dėl tam tikrų aplinkybių, tokių kaip aukštas kraujospūdis, nutukimas ar besaikis alkoholio vartojimas, žmonėms gali kilti didesnė rizika, pridūrė mokslininkai.

„Labai daug žmonių alkoholį vartoja, klaidingai manydami, kad jie tai daro „saikingai“ ir galvoja, kad tai nėra kenksminga ar net gali padėti sveikatai“, – CNN dėstė A.Topiwala.

„Mes dar neradome veiksmingo neurodegeneracinių ligų, tokių kaip demencija, gydymo. Todėl visuomenei svarbu žinoti apie veiksnius, padėsiančius išvengti smegenų pažeidimo“, – pridūrė ji.

Nėra saugios ribos

Alkoholio rizika jau seniai žinoma. 2018 m. „The Lancet“ žurnale paskelbtame tyrime buvo teigiama, kad alkoholis buvo pagrindinis ligų ir priešlaikinės mirties rizikos faktorius asmenų nuo 15 iki 49 metų amžiaus grupėje. Beveik 1 iš 10 mirčių pasaulyje buvo siejama su alkoholiu vartojimu.

Dešimtmečius buvo žinoma, kad gausus alkoholio vartojimas kenkia smegenų sveikatai, teigė Sadie Boniface, Jungtinės Karalystės Alkoholio tyrimų instituto tyrėja.

„Neturėtume pamiršti, kad alkoholis veikia visas kūno dalis, todėl kelia įvairių sveikatos rizikų“, – sakė S.Boniface.

Londono Karališkojo koledžo senatvės psichiatrijos klinikos bendradarbis Tony Rao CNN sakė, kad atsižvelgiant į didelį imties dydį, mažai tikėtina, kad tyrimo išvados galėjo atsirasti atsitiktinai.

T.Rao teigė, kad tyrimas pakartoja ir papildo ankstesnes studijas, kurios parodė, kad alkoholio vartojimo lygiui, susijusiam su žmogaus smegenų struktūros ir funkcijos pažeidimu, nėra saugios ribos.

„Ankstesni tyrimai parodė, kad subtilūs pokyčiai, parodantys smegenų žalą, gali pasireikšti būdais, kurių iš karto negalima pastebėti atliekant įprastus intelekto funkcijų tyrimus, ir jie gali lėtai progresuoti tol, kol žmogui pasireiškia pastebimesni atminties pokyčiai“, – sakė jis.

Parengta pagal CNN

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.