Pateikė naujų duomenų apie kavos naudą sveikatai: apsaugo nuo svarbaus organo ligų

Trys, keturi kavos puodeliai per dieną sumažiną lėtinių kepenų ligų ir mirties nuo jų riziką, rodo BMC Public Health žurnale paskelbtas tyrimas.

Trys, keturi kavos puodeliai per dieną sumažiną lėtinių kepenų ligų ir mirties nuo jų riziką.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Trys, keturi kavos puodeliai per dieną sumažiną lėtinių kepenų ligų ir mirties nuo jų riziką.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Trys, keturi kavos puodeliai per dieną sumažiną lėtinių kepenų ligų ir mirties nuo jų riziką.<br>L.Bielinio nuotr.
Trys, keturi kavos puodeliai per dieną sumažiną lėtinių kepenų ligų ir mirties nuo jų riziką.<br>L.Bielinio nuotr.
Trys, keturi kavos puodeliai per dieną sumažiną lėtinių kepenų ligų ir mirties nuo jų riziką.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Trys, keturi kavos puodeliai per dieną sumažiną lėtinių kepenų ligų ir mirties nuo jų riziką.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 24, 2021, 1:59 PM

Kavos gėrėjams 21 proc. rečiau išsivystė lėtinės kepenų ligos, jie 20 proc. rečiau serga suriebėjusių kepenų liga ir net 49 proc. rečiau mirė nuo lėtinės kepenų ligos nei žmonės, kurie vietoj kavos renkasi kitus gėrimus. Teigiama, kad kavos nauda kepenims nepriklauso nuo to, ar joje yra kofeino.

Kava yra visiems lengvai prieinamas gėrimas, o jos nauda, kuri atsispindi tyrime, gali reikšti, kad ji gali tapti puikia prevencine priemone nuo lėtinių kepenų ligų“, – sakė tyrimo autorius dr. Oliveris Kennedis, dirbantis Sautamptono universiteto (Jungtinė Karalystė) medicinos fakultete.

„Tai ypač praverstų tose šalyse, kuriose gyventojai gauna mažesnes pajamas, yra prastesnis sveikatos priežiūros paslaugų prieinamumas“, – pridūrė O.Kennedis.

Daugėja sergančių kepenų vėžiu

Tarp kepenų ligų rizikos veiksnių yra alkoholio vartojimas, nutukimas, cukrinis diabetas, rūkymas, hepatito B ir C infekcijos ir nealkoholinė suriebėjusių kepenų liga.

Per pastaruosius 20 metų nealkoholinė suriebėjusių kepenų liga nustatoma dvigubai daugiau amerikiečių nei iki tol. Kepenų vėžio dažnis nuo 1980 m. iki šių dienų išaugo daugiau nei trigubai, „o mirčių skaičius išaugo daugiau nei dvigubai“, teigia Amerikos vėžio draugija.

Kepenų vėžio priežastys: cukrinis diabetas ir nealkoholinė kepenų liga, taip pat nesaikingas alkoholinių gėrimų vartojimas ar hepatito B ir C infekcijos.

Kepenų vėžys yra šeštas pagal dažnumą vėžys visame pasaulyje. Ligos išgyvenamumo rezultatai gana prasti, nes nėra ankstyvų simptomų, todėl diagnozės metu daugelis kepenų vėžio atvejų yra gana stipriai pažengę.

Didelio masto tyrimas

Tyrimo metu buvo tirtas beveik pusės milijono asmenų kavos suvartojimas. Duomenų šaltiniu tapo Jungtinės Karalystės Biobankas. Asmenų sveikatos būklė buvo stebima net keliolika metų.

Didžiausia nauda buvo pastebėta tuomet, kai žmonės rinkosi gerti maltą kavą, tačiau privalumais džiaugtis gali ir tirpios kavos mėgėjai. Maltoje kavoje yra didesnis kaveolio ir kafestolio, dviejų antioksidantų, esančių kavos pupelėse, kiekis. Šie antioksidantai, kaip parodė tyrimai, turi priešuždegiminių savybių.

Tačiau įrodyta, kad kafestolis taip pat padidina blogojo cholesterolio arba mažo tankio lipoproteinų kiekį.

Tai nėra pirmas tyrimas, kuriame nustatoma kavos nauda sveikatai. Dar vasario mėnesį paskelbta studija parodė, kad geriant vieną ar daugiau puodelių juodos, kofeino turinčios kavos per dieną, sumažėja širdies nepakankamumo rizika.

Atsargiau su priedais

Dauguma tyrimų atliekami orientuojantis į juodos kavos naudą sveikatai. Tačiau ne paslaptis, kad daugelis žmonių kavą geria su pienu, grietinėle ar cukrumi, renkasi skonines kavas. Tokiame gėrime daugiau kalorijų, pridėtinio cukraus ir riebalų. Tokiu atveju neigiamas kavos poveikis širdžiai gali nusverti teigiamus.

Taip pat svarbu nepadauginti kofeino. Tyrimai parodė, kad tam tikroms žmonių grupėms kofeinas gali būti pavojingas, jei jo suvartojama per daug. Didelis kavos suvartojimas (daugiau nei 4 puodeliai) nėštumo metu buvo susijęs su mažu naujagimio svoriu, priešlaikiniu gimdymu, persileidimais, parodė prieš kelis metus atliktas tyrimas.

Ankstesni tyrimai taip pat pasiūlė žmonėms, turintiems miego sutrikimų ar sergantiems nekontroliujamu diabetu, pasitarti su gydytoju prieš įtraukiant kofeino į savo racioną.

Ir, žinoma, rekomendacija gerti kavą netaikoma vaikams. Jiems patariama nevartoti gėrimų, sudėtyje turinčių kofeino.

Parengta pagal CNN

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.