Blogas burnos kvapas: dėl ko kyla ir kaip jo atsikratyti

Turbūt visiems teko susidurti su nemaloniu burnos kvapu. Tačiau kai kuriems žmonėms blogas burnos kvapas jau tapo kasdiene problema. Maždaug 30 proc. gyventojų skundžiasi prastu burnos kvapu.

Blogą burnos kvapą gali sukelti tonzilitas, kvėpavimo takų infekcijos, tokios kaip sinusitas ar bronchitas, ir kai kurios virškinimo trakto ligos.<br> 123rf nuotr.
Blogą burnos kvapą gali sukelti tonzilitas, kvėpavimo takų infekcijos, tokios kaip sinusitas ar bronchitas, ir kai kurios virškinimo trakto ligos.<br> 123rf nuotr.
Apsilankymas pas odontologą gali padėti išvengti periodonto ligos ir išsiaiškinti visas burnos problemas.<br> 123rf nuotr.
Apsilankymas pas odontologą gali padėti išvengti periodonto ligos ir išsiaiškinti visas burnos problemas.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2021-08-27 06:31

Blogas burnos kvapas, dar vadinamas halitoze, dažnai pasireiškia suvalgius patiekalą, kuriame būta česnako arba pabudus ryte. Kitos laikinos halitozės priežastys – kai kurie gėrimai (įskaitant alkoholinius gėrimus ar kavą) ir tabako rūkymas.

Kai kurie žmonės gali nežinoti, kad jiems būdingas prastas burnos kvapas. Tai gali pranešti giminaitis, draugas ar bendradarbis. Kartais tokia pastaba gali neigiamai paveikti asmeninius santykius ir gyvenimo kokybę.

Kas sukelia blogą burnos kvapą? Ką galima dėl to padaryti?

Blogą burnos kvapą dažniausiai sukelia ant dantų esančios bakterijos ir liežuvio nuosėdos. Taigi nenuostabu, kad dauguma halitozės atvejų susiję su prasta burnos higiena, dantenų ligomis ir burnos išdžiūvimu, kai nesukaupiama pakankamai seilių, kad burna būtų drėgna. Apsilankymas pas odontologą gali padėti išvengti periodonto ligos ir išsiaiškinti visas burnos problemas.

Blogą burnos kvapą gali sukelti tonzilitas, kvėpavimo takų infekcijos, tokios kaip sinusitas ar bronchitas, ir kai kurios virškinimo trakto ligos. Pažengusi kepenų ar inkstų liga, nekontroliuojamas diabetas taip pat gali sukelti nemalonų kvapą iš burnos. 

Kartais žmonės galvoja, kad jų burnos kvapas nemalonus, net kai išties taip nėra. Tai vadinama pseudohalitoze. Blogo burnos kvapo baimė gali kamuoti, nors ir gydytojas patikintų, kad taip nėra. Žmonėms, sergantiems pseudohalitoze, gali padėti terapeutas ar psichiatras.

Žmogų, besiskundžiantį blogu burnos kvapu, iš pradžių patikrina pirminės sveikatos priežiūros gydytojas. Gali būti atliekami testai, siekiant patvirtinti halitozės diagnozę. Kvapo intensyvumą paprastai nustato gydytojas, uosdamas orą, kurį žmogus iškvėpia pro nosį ar burną, įvertindamas apnašų nuo liežuvio kvapą.

Šeimos gydytojas gali nukreipti pas odontologą, jei esama dantų ar dantenų problemų. Dėl jų dauguma žmonių skundžiasi blogu burnos kvapu.

Štai keletas naudingų patarimų, kaip pagerinti blogą burnos kvapą:

  • valykite dantis bent du kartus per dieną, po valgio (fluoruota dantų pasta);
  • venkite tabako rūkymo ir kramtomų tabako gaminių;
  • prieš miegą pagargaliuokite burnos skalavimo skysčiu be alkoholio.
  • jei jums džiūna burna, būtinai gerkite pakankamai skysčių visą dieną ir naudokite purškalą nuo burnos džiūvimo. Jei neatrodo, kad gerėja, apsilankykite pas specialistą;
  • reguliariai lankykitės pas odontologą. Atminkite, kad dantų priežiūra didele balimi lemia burnos kvapą.

Parengta pagal chicagohealthonline.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.