Norite išsaugoti sveiką širdį? Pamirškite šiuos 6 mitybos įpročius

Kartais net iš pirmo žvilgsnio nekenksmingi įpročiai gali tapti rimtų sveikatos sutrikimų, ar net ligų priežastimi. Pavyzdžiui, ar žinojote, kad miego stoka gali prisidėti prie rizikos susirgti cukriniu diabetu arba, kad valgydami dėl patiriamo streso galite priaugti svorio, nutukti?

Netinkami mitybos įpročiai gali ne juokais pakenkti širdžiai. <br>123rf iliustr.
Netinkami mitybos įpročiai gali ne juokais pakenkti širdžiai. <br>123rf iliustr.
Netinkami mitybos įpročiai gali ne juokais pakenkti širdžiai. <br>123rf iliustr.
Netinkami mitybos įpročiai gali ne juokais pakenkti širdžiai. <br>123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 10, 2021, 8:05 AM

Kalbant apie širdies sveikatą, pavojingų įpročių sąrašas tik ilgėja. Specialistai pataria vengti šių širdies ir kraujagyslių sveikatai kenksmingų įpročių:

1. Netinkama Keto dieta

Populiari Keto dieta, kai organizmo energijos šaltiniu tampa ne angliavandeniai, o riebalai, daliai žmonių gali padėti pasiekti norimus sveikatos rodiklius. Tačiau prieš imantis drąstiškų mitybos pokyčių itin svarbu išsiaiškinti, kaip teisingai taikyti šios dietos principus, pasitarti su specialistu, ar toks mitybos režimas tinkamas konkrečiai jums.

„Kai Keto dietos laikomąsi netaisyklingai, žmonės gali suvartoti daug sočiųjų riebalų, dėl to padidėja taip vadinamo blogojo cholesterolio kiekis. Kaip žinia, blogasis cholesterolis yra širdies ir kraujagyslių ligų rizikos veiksnys“, – sako prevencinės kardiologijos gydytojas dr. Juanas Rivera.

Jei nuspręsite išbandyti Keto mitybą, daktaras Ch.Rivera siūlo, kai tik pavyksta, į racioną įtraukti daugiau „gerųjų riebalų“ turinčio maisto. Pavyzdžiui, žuvies, avokadų ar riešutų.

2. Per daug ledų

Tai galioja ne tik ledams. Saiko jaumas reikalingas bet kokiam desertui, kuriame yra daug cukraus ir riebalų. Pasak daktaro Ch.Riveros, „abi šios medžiagos prisideda prie širdies ir kraujagyslių ligų išsivystymo“.

Žinoma, neprivalote visiškai atsisakyti saldumynų. „Pasimėgaukite ledais ar kitu mėgstamu desertu tik ypatingomis progomis arba jų porciją pasidalinkite su antrąja puse arba draugu“, – patarė Ch.Rivera.

3. Per mažai skaidulinių medžiagų

Skaidulinės medžiagos – viena pamatinių mitybos piramidės dalių, tačiau jos ypač svarbios rūpinantis širdies sveikata.

„Skaidulinės medžiagos yra natūralus detoksikatorius, kuriuo remiasi jūsų širdis ir gaubtinė žarna“, – sako Hernandezas. „Taip pat buvo įrodyta, kad jis mažina cholesterolio kiekį ir tarnauja kaip prebiotikai jūsų žarnyne, o tai padeda išlaikyti sveiką širdį ir visą kūną“, – pabrėžia mitybos specialistė Sabrina Hernandez.

Skaidulinėmis medžiagomis turtingų maisto produktų sąrašas ilgas. Štai keletas jų: avižiniai dribsniai, pupelės, obuoliai, citrusiniai vaisiai, viso grūdo kviečiai, morkos.

4. „Išsiblaškęs“ užkandžiavimas

Koks jūsų savaitgalio planas? Vakaro filmas ar mėgstama TV laida ir užkandžių dubuo po ranka? Specialistai pastebi, kad susitelkti į kitą veiklą ir tuo pačiu užkandžiauti yra pavojinga.

„Kai sutelkiate dėmesį į valgymą, geriau išlaikote kontrolę“, – sako S.Hernandez. Pasak jos, valgio metu užsiimdami kitomis veiklomis nepastebime kiek ir ko suvalgėme. Tai padidina riziką persivalgyti bulvių traškučių ar kitų užkandžių. Nuolat besikartojantys tokie valgymo priepuoliai ilgalaikėje perspektyvoje gali pakenkti širdies sveikatai.

5. Nepakankamai širdžiai naudingo maisto

S.Hernandez siūlo į savo kasdienę mitybą įtraukti kuo daugiau širdžiai naudingų maisto produktų.

„Daugelis žmonių neranda laiko tinkamai suplanuoti savo mitybą. Tikrai patarčiau sekmadienį, turint laisvą valandėlę, apsilankyti parduotuvėje su sąrašu širdies sveikatai naudingų produktų. Taip visą savaitę turėsite širdžiai palankaus maisto pasirinkimų“, – pataria S.Hernandes

Tarp širdies sveikatai palankiausių maisto produktų ji įvardija lašišą, linų sėmenis, avokadus, vaisius, riešutus, įvairias sėklas.

6. Viršyta kalorijų norma

Per didelis kalorijų suvartojimas gali pakentki širdžiai, nepaisant to, jog jos gaunamos iš sveikatai palankesnio maisto.

„Per didelis suvartojamų kalorijų kiekis turi būti kaupiamas. Kai jų saugyklos persipildo, kalorijų perteklius ima cirkuliuoti kraujyje. Tuomet turime padidėjusį cholesterolio kiekį ir trigliceridus („bendrus“ riebalus)“, – paaiškina S.Hernandez.

Ji priduria, kad nereikėtų vadovautis įsitikinimu, jof sveikatai kenkia tik cukrus, rafinuoti angliavandeniai ir riebus maistas. Per didelis kiekis bet kokio maisto, net brokolių, lašišos ar kvinojos gali būti nenaudingas sveikatai.

Parengta pagal „Eat this Not that“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.