Psichoaktyviosios medžiagos: tendencijos ir pokyčiai 2021

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas parengė naują leidinį „Psichoaktyviosios medžiagos: tendencijos ir pokyčiai 2021“.

Priklausomybė.<br>123rf nuotr.
Priklausomybė.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

NTAKD

Oct 25, 2021, 12:18 PM, atnaujinta Oct 25, 2021, 2:57 PM

Leidinio tikslas – pateikiant naujausius su psichoaktyviųjų medžiagų vartojimu susijusius statistinius duomenis, atspindinčius vartojimo tendencijas, neigiamas socialines, sveikatos, teisines ir kitas pasekmes, prisidėti prie visuomenės informavimo, jos sveikatos saugojimo, psichoaktyviųjų medžiagų pasiūlos ir paklausos mažinimo bei politikos formavimo šioje srityje.

Leidinyje pateikiami naujausi duomenys iš aktualių ir patikimų stebėsenos duomenų šaltinių, kurie 2020 m. buvo papildyti nuotekų tyrimo, likučių švirkštuose, internetinio tyrimo rezultatais bei COVID-19 pandemijos metu susiklosčiusios narkotikų vartojimo situacijos ir paslaugų teikimo pokyčių Lietuvoje apžvalga. Šiais metais leidinys praplėstas nauja išsamia alkoholio ir tabako vartojimo žalos ir padarinių analize.

Leidinyje daug dėmesio skiriama Lietuvoje įgyvendinamos psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo prevencijos ir žalos mažinimo priemonėms, kurios nukreiptos ne tik į visuomenę, bet ir atliepiant konkrečių visuomenės narių grupių poreikius – jaunimo, muzikos festivalių lankytojų, tėvų.

Departamento siekis didinti jaunų žmonių sąmoningumą psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo klausimais, skatinimas pasirinkti sveiką gyvenimo būdą pasiteisino.

Reaguojant į ankstyvosios intervencijos paslaugų trūkumą, sėkmingai visoje Lietuvoje įgyvendinama Ankstyvosios intervencijos programa, skirta jaunuoliams nuo 14–21 m., eksperimentuojantiems ar nereguliariai vartojantiems psichoaktyviąsias medžiagas (išskyrus tabaką).

Programos tikslas – motyvuoti jauną žmogų keisti savo elgesį, paskatinti suabejoti jau turimomis žiniomis, susijusiomis su psichoaktyviųjų medžiagų vartojimu, žala bei pasekmėmis.

Leidinyje apžvelgiant psichoaktyviųjų medžiagų pasiūlos ir paklausos mažinimo, psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo pokyčius, pastebima, kad Lietuvoje (kaip ir visoje Europoje), narkotikų rinka 2020 m. buvo itin atspari kilusios COVID-19 pandemijos sukeltiems trukdžiams – organizuotos nusikalstamos grupės greitai prisitaikė prie judėjimo apribojimų ir sienų uždarymo, keisdami gabenimo maršrutus ir platinimo būdus. 

Pastebėta, kad narkotikų rinkoje vis dažniau naudojamos skaitmeninės technologijos.

Leidinyje pateikta tabako gaminių vartojimo tendencijų, prevencijos ir kontrolės situacijos apžvalga, taip pat atskleidžiamos kitos aktualios problemos, susijusios su psichoaktyviųjų medžiagų vartojimu ir jo padariniais. Pastaruoju metu itin aktyviai diskutuojama apie elektroninių cigarečių vartojimą ir su tuo susijusias žalas.

Sparčiai auganti šių gaminių rinka rodo, kad žmonės ieško alternatyvų tabako gaminiams. Su rūkymu susijusiomis ligomis sergančių asmenų skaičius 2020 m. sumažėjo, tačiau mirusių asmenų dėl su rūkymu susijusių piktybinių navikų skaičius lieka stabilus.

Teigiamų pokyčių pastebima paslaugų teikimo ūkio subjektams srityje. Perkėlus tabako gaminių gamybos ir didmeninės bei mažmeninės prekybos licencijų išdavimą į elektroninę erdvę ir taikant licencijų išdavimo proceso efektyvinimo priemones, paslaugų suteikimo terminas sutrumpėjo 63 procentais nuo nustatytų teisės aktuose.

Tikimės, kad šis informacinis leidinys taps puikiu faktinių duomenų ir žinių šaltiniu politikos formuotojams, visiems dirbantiems narkotinių ir psichotropinių medžiagų, alkoholio ir tabako vartojimo prevencijos ir kontrolės, reabilitacijos, švietimo, mokslo, viešojo administravimo, visuomenės ir asmens sveikatos srityse bei pasitarnaus žiniasklaidos priemonėms.

Dėkojame visiems prisidėjusiems prie šio leidinio rengimo ir linkime įdomaus skaitymo.

Departamento leidinį „Psichoaktyviosios medžiagos: tendencijos ir pokyčiai 2021“ galite rasti čia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.