Paprastas metodas padės išlaikyti aštrų regėjimą: užtruks vos kelias minutes

Trys minutės raudonos šviesos gali žymiai pagerinti silpstantį regėjimą, skelbia tyrėjai iš Londono universiteto koledžo (UCL).

Regėjimas<br>123rf nuotr.
Regėjimas<br>123rf nuotr.
Regos patikrinimas.<br>Kauno klinikų nuotr.
Regos patikrinimas.<br>Kauno klinikų nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 25, 2021, 6:18 AM, atnaujinta Nov 25, 2021, 6:19 AM

Mintis patikrinti, kaip saulėtekio šviesa veikia akis, mokslininkams kilo po to, kai ankstesnis tyrimas parodė, jog tris minutes trunkantis akių kontaktas su ilgų bangų raudona šviesa „įjungia“ akies tinklaines mitochondrijas, o tai padeda natūraliai pagerinti silpstančią regą.

Atlikdami šį naujausią, „Scientific Reports“ žurnale paskelbtą tyrimą, mokslininkai norėjo nustatyti, kokį poveikį turėtų viena trijų minučių trukmės ekspozicija, kartu naudojant daug mažesnį energijos lygį nei ankstesnių tyrimų metu. Be to, anksčiau pastebėta, kad „darbo krūvis“ mitochondrijose kinta priklausomai nuo paros laiko. Todėl tyrėjai palygino rytinį šviesos poveikį su popietiniu.

Tyrėjai nustatė, kad stebėjimuose dalyvavusių savanorių gebėjimas skirti spalvų kontrastus vidutiniškai pagerėjo 17 proc., kai jų akys ryte tris minutes buvo veikiamos 670 nanometrų (ilgos bangos) raudonos šviesos. Mokslininkų teigimu, teigiamas efektas po vieno karto išlieka mažiausiai savaitę.

Tuo metu, kai analogiški bandymai buvo atlikti po pietų, joks regos pagerėjimas pastebėtas nebuvo.

Mokslininkai teigia, kad šis atradimas gali tapti proveržiu akių sveikatos srityje ir turėtų paskatinti įperkamo akių terapijos metodo, kurį galima atlikti namie, atsiradimą. Tai padėtų milijonams žmonių visame pasaulyje, kurių regėjimas natūraliai silpsta.

„Ši paprasta intervencija, plačiai pritaikyra gali ženkliai paveikti gyvenimo kokybę žmonėms senstant ir labai realu, sumažintų socialines išlaidas, kylančias dėl problemų, susijusių su silpstančia regėjimu“, – sakė pagrindinis tyrimo autorius profesorius Glenas Jeffery`is iš UCL Oftalmologijos instituto

Visi tryimo dalyviai buvo nuo 34 iki 70 metų amžiaus, neturėjo akių ligų, prieš tyrimą užpildė klausimyną apie akių sveikatą ir turėjo normalų spalvinį matymą. Tuo įsitikinta buvo atlikus specialų testą, kurio metu identifikuotos spalvotos raidės, kurių kontrastas buvo labai mažas ir kurios atrodė vis labiau išblukusios. Šis procesas vadinamas spalvų kontrastu.

Tyrimo buvo panaudotas į LED žibintuvėlį panašus prietiasa. Visi 20 savanorių (13 moterų ir 7 vyrai) tris minutes buvo veikiami 670 nanometrų ilgio ryškiai raudonos šviesos bangomis. Efektą davę bandymai buvo atliekami ryte nuo 8 iki 9 val.

Praėjus trims valandoms po šviesos poveikio, savanorių spalvų matymas buvo patikrintas dar kartą, o pusės dalyvių spalvų matymo patikrinimui grįžo ir po savaitės.

Praėjus keliems mėnesiams nuo pirmojo testo, šeši iš 20 dalyvių tą patį testą atliko po pietų, nuo 12 iki 13 val.

Tačiau jų regėjimą patikrinus po procedūros, joks pagerėjimas pastebėtas nebuvo.

„Paprasto LED įrenginio pagalba pakraunama energijos tinklainės ląstelėse sumažėjusi energijos sistema. Tai panašu į nusėdusios baterijos pakrovimą“, – aiškino profesorius G.Jeffery`is

„Ypač svarbu, kad raudonos šviesos poveikis būtų naudojamas ryte. Tinklainės mitochondrijos keičiasi ir po pietų nereaguoja į šviesą taip pat. Tai įrodė ankstesni bandymai, šį faktą patvirtina ir mūsų tyrimas“, – pridūrė jis.

Parengta pagal standard.co.uk inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.