Maistas prieš ir po treniruotės: A. Sujeta įvardijo kada ir ką valgyti

Vieni ruošdamiesi į sporto klubą pasistiprina sočiu užkandžiu, kad nepritrūktų jėgų, o kiti badauja kelios valandos iki tol. Biomedicinos mokslų daktaras, sveikos gyvensenos ir mitybos specialistas Artūras Sujeta pataria, kaip iš tiesų reikėtų elgtis: kada ir ką valgyti bei kiek vandens gerti.

Pavalgyti valanda iki treniruotės – ekstremalu.<br>123rf nuotr.
Pavalgyti valanda iki treniruotės – ekstremalu.<br>123rf nuotr.
Biomedicinos mokslų daktaras, sveikos gyvensenos ir mitybos specialistas Artūras Sujeta.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Biomedicinos mokslų daktaras, sveikos gyvensenos ir mitybos specialistas Artūras Sujeta.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2022-02-06 09:00

Į treniruotę – nevalgius

Svarstydami, kiek turi būti likti laiko be maisto burnoje iki treniruotės, A.Sujeta pirmiausiai siūlo atkreipti dėmesį, kiek intensyviai sportuojate.

„Jei kalbame apie aerobines, didelio intensyvumo treniruotes – reikėtų padaryti 3-2,5 val. nevalgymo tarpą. Jei sportuojame neprofesionaliai, mažiau intensyviai, užteks ir 2-1,5 val. Pavalgyti, o po valandos eiti sportuoti, sakyčiau – ekstremalu“, – rimtai kalba mitybos specialistas.

Po treniruotės vykstantis procesas, kai kūnas įsisavina daugiau baltymų ir angliavandenių, vadinasi metabolinis langas ir tęsiasi 24 valandas.

„Bet pavalgyti rekomenduoju praėjus valandai-trims po sporto“, – pataria A.Sujeta.

Dažnai žmonės renkasi treniruotes ryte iki pusryčių ir Artūras sako, kad tai tikrai nėra blogas sprendimas, jei žmogus sportuoja ne itin intensyviai, iki 60 proc. nuo savo maksimalaus širdies dažnio.

Neverta bijoti angliavandenių

Mitybos specialistas A. Sujeta primena, kad sportuojantiems svarbiausi elementai, kurių reikėtų maiste yra baltymai ir angliavandeniai. Jais reikėtų papildyti savo meniu tiek prieš, tiek ir po treniruotės.

„Pavyzdžiui, prieš treniruotę tiktų grikių košė ir pora kiaušinių baltymų – receptas gal ir neskanus, bet gauname lėtų angliavandenių ir baltymų, kuriuos mūsų organizmas praėjus pro kepenų vartus pasisavina ir sintetina į raumenų ląstelę“, – paaiškina biomedicinos mokslų daktaras.

Jis pastebi, kad dažnai žmonės tiesiog bijo angliavandenių, bet Artūras primena, kad tai energetinė medžiaga, kurią eikvojame iš kepenų ir raumenų, todėl būtina papildyti atsargas.

Po treniruotės A.Sujeta siūlo nepamiršti tokių produktų kaip migdolų pienas, riešutai, vaisiai, bananai ar vištienos krūtinėlė.

„Prieš ir po treniruotės rekomenduojamas maistas yra panašus. Galima gerti ir kokteilius, jei juose yra baltymų. Tiesa, jei nesiruošiate skristi į Marsą, jais maitintis nuolat nereikėtų“, – šypteli A.Sujeta.

Per daug vandens – irgi nesveika

Daugybe klausimų ir diskusijų kyla kiek bei kada gerti vandenį sportuojant. Pasak A.Sujetos dvi valandos prieš treniruotę reikėtų išgerti 250 ml vandens, valanda iki sportuojant 150 ml, o treniruotės metu ne daugiau nei 300 ml.

Tiesa, užsiimdami aktyvia veikla vieni skysčius gurkšnoja po truputį, kiti išgeria vienu ypu nurodytą kiekį, o treti stengiasi visai negerti. Kaip reikėtų elgtis?

„Su mokslu tai neturi nieko bendro. Kiekvienas atvejis individualiai priklauso nuo aplinkos temperatūros, drėgmės, kūno svorio ir fizinio krūvio. Kalbant bendrai – per treniruotę reikia gerti, nes dehidratuosite, o net 2 proc. dehidratacija yra pavojinga sveikatai“, – informuoja A. Sujeta.

Jis susiduria su dar vienu sveikatai nepalankiu vandens gėrimo įpročiu – gerti per daug vandens. Tokiu atveju gali sumažėti natrio ir kalio kiekis kraujyje.

„Dar viena klaida kurią žmonės daro po sporto – mėgsta nueiti į pirtį, dėl ko gali atsirasti galvos skausmai, sutrikti širdies veikla. Taip, profesionalūs sportininkai kartais šildo raumenis saunoje, bet norėčiau priminti, kad ten 30 laipsnių šiluma, o neprofesionalai mėgsta prakaitą varvinti kur karščiau, taip dar dehidratuodami“, – pastebi A.Sujeta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.