Motyvacijos technikos sportuojantiems: būdai, kaip nepalūžti siekiant tikslo

Daugelis pradėjusių sportuoti prisipažįsta, kad atvėsus pirmam įkarščiui, noro užsiimti fiziniu krūviu lieka nedaug. Net ir profesionalius sportininkus portuoti skatina protingai sudėliota motyvacinė sistema. Tai kaip save paskatinti daryti tai, ko mes iš tiesų norime, bet kartais tiesiog tingime ir paddinti savo motyvaciją?

Motyvacija yra vidinė energijos jėga, kuri lemia visus mūsų elgesio aspektus.<br>„Pexels“ nuotr.
Motyvacija yra vidinė energijos jėga, kuri lemia visus mūsų elgesio aspektus.<br>„Pexels“ nuotr.
Motyvacija yra vidinė energijos jėga, kuri lemia visus mūsų elgesio aspektus.<br>„Pexels“ nuotr.
Motyvacija yra vidinė energijos jėga, kuri lemia visus mūsų elgesio aspektus.<br>„Pexels“ nuotr.
Motyvacija yra vidinė energijos jėga, kuri lemia visus mūsų elgesio aspektus.<br> „Pexels“ nuotr.
Motyvacija yra vidinė energijos jėga, kuri lemia visus mūsų elgesio aspektus.<br> „Pexels“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 12, 2022, 9:00 AM

Motyvacija yra vidinė energijos jėga, kuri lemia visus mūsų elgesio aspektus. Aukšta motyvacija profesionaliame sporte pripažįstama, kaip esminė sąlyga norint pasiekti maksimalių rezultatų. Tačiau, motyvacija yra tuo pačiu visiškai abstrakti sąvoka, todėl dažnai ją sunku visiškai išnaudoti.

Kokios motyvacinės technikos gali padėti siekti savo tikslų ir nesustoti pusiaukelėje?

1. Tikslo nustatymas

Išsikelkite vieną ar keletą tikrai ambicingų, bet pasiekiamų ilgalaikių tikslų. Daugybė žmonių atranda sportą sugalvoję sudalyvauti ar net užimti prizinę vietą mėgėjams skirtose įvairių sporto šakų varžybose ar išbandyti jėgas maratone.

Dar vienas populiarus tikslas – tam tikras skaičius kilogramų, kurių norite atsikratyti nuo savo kūno.

Suteikdami sau šansą svajoti, būsite labiau linkę priimti laukiančius iššūkius ir entuziastingiau žengti į priekį bei nesustoti.

Norint, kad dideli tikslai nepalaužtų jūsų motyvacijos, būtina nusistatyti ir tarpinius iššūkius, kuriuos pasiekti lengviau, bet taip pat svarbu siekiant pagrindinio tikslo. Trumpalaikiai tikslai turėtų būti orientuoti į procesą, o ne rezultatą.

Taip pat labai svarbu tikslus nuolat stebėti ir reguliariai peržiūrėti. Nebūkite per griežti sau, nes šiek tiek lankstumo padeda nesužlugti visai motyvacijai.

2. Išorinis atlygis

Apdovanokite save – išorinis atlygis sustiprina savivertės jausmą ir paskatina nesustoti. Toks atlygis neturėtų būti didelės piniginės vertės ar skatinantis nesveikus įpročius (pavyzdžiui, leidimas sau sušlamšti visą tortą), bet labiau padrąsinantis siekti užsibrėžto tikslo.

Daugelis mėgėjų save apdovanoja geresnės kokybės ar papildomomis sportui reikalingomis priemonėmis. Net nauja sportinė apranga, papildomas svarelis ar ryškiaspalvė gertuvė gali būti gaunama kaip atlygis, pasiekus tarpinio tikslo.

3. Motyvuojanti muzika

Labai svarbu, kaip jaučiatės treniruodamiesi. Žinoma, srūvančio prakaito ar raumenų skausmo panaikinti dažnai neįmanoma, bet jei šalia viso to jus lydės įkvepianti muzika – treniruotė nebus tokia morališkai nepatraukli.

Brunelio universiteto tyrimai rodo, kad metodas, kuomet intensyviai sportuojant paleidžiama greitesnė muzika, o atsipalaiduojant – ramesnė, iš tiesų sumažina jaučiamą krūvį ir padidina malonumą patiriamą atliekant pratimus.

4. Pozityvus pokalbis su savimi

Žmonės dažnai linkę save nuvertinti arba net barti, už tingumą. Iš tiesų, pozityvus pokalbis su savimi yra metodas, kurį galima naudoti siekiant sustiprinti motyvaciją įvairiose srityse. Galima išskirti tris pozityvaus pokalbio su savimi tipus. Pirmuoju atveju pokalbis susijęs su jūsų atliekama užduotimi.

Jėgos sportu užsimantis gali galvoti, kad yra „jėgos ramstis“ taip sustiprindamas savo tvirtą laikyseną. Jei norite pakeisti savo nuotaiką, galite pokalbio su savimi metu įsivaizduoti, kaip aplinka padeda įveikti užduotis – pavyzdžiui, vėjas jus neša pirmyn į priekį bėgiojant.

Na, o trečiasis teiginys yra vadinamas savęs patvirtinimo, kuomet sau pasakome kuo esame ypatingi. Šį metodą išgarsino legendinis boksininkas Mohammedas Ali viešai kartodavęs „Aš esu didingiausias“ („I'm the greatest), o priešininkams tekdavo tik patikėti.

Kiekvienas mūsų turime nepanaudotą energijos šaltinį, kurį galima pasitelkti siekiant geresnių rezultatų. Motyvacijos stiprinimas iš esmės susijęs su požiūrio pakeitimu ir įsitikinimu, kad galite tai padaryti pasitelkiant mąstymą ir sistemingus įpročius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.