Dabar organizmui kaip niekada svarbios šios medžiagos atsargos: kaip pastebėti jos trūkumą

Pastaruoju metu vis daugiau dėmesio sulaukia vitaminas D. Prie to prisidėjo tyrimai apie šio mikroelemento svarbą kaulų tvirtumui, priešuždegimines savybes, pagalbą mažinant depresijos riziką. Moksliniuose žurnaluose net pateikta įrodymų, kad vitaminas D gali apsaugoti nuo sunkių COVID-19 ligos komplikacijų. Tačiau, kaip suprasti, kad mūsų organizmui trūksta vitamino D?

prasta savijauta, vitamino D trūkumas<br>123rf nuotr.
prasta savijauta, vitamino D trūkumas<br>123rf nuotr.
grybai, sardinės, vitaminas D.<br>123rf nuotr.
grybai, sardinės, vitaminas D.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 12, 2022, 6:56 AM, atnaujinta Mar 12, 2022, 10:42 AM

Pastebima, kad vitamino D trūkumas labiausiai pastebimas vėlyvą žiemą ir ankstyvą pavasarį, kai namie jau praleista daug ilgų ir tamsių vakarų. Todėl šios medžiagos stoką daugelis pajaučia būtent dabar. Šiame tekste paaiškinama, kiek vitamino D žmogui reikia bei įvardijami 4 ženklai arba priežastys, susijusios su vitamino D stygiumi.

Kiek vitamino D reikia kasdien?

Suaugusiesiems nuo 19 iki 70 metų rekomenduojama gauti 600 TV (arba 15 mikrogramų) vitamino D per dieną. Vienas iš pagrindinių šio vitamino šaltinių – saulės spinduliai. Teigiama, kad vitamino D atsargas papildyti padeda, kai įvairūs žmogaus odos plotai (ne tik veidas, bet ir rankos ar kojos) kasdien saulės spinduliais pasilepina nuo 5 minučių iki pusvalandžio. Tačiau, kaip žinia, Lietuvos klimatinės sąlygos nėra palankios kasdienėms saulės vonioms.

Vitamino D galima gauti ir su maistu. Jo yra kiaušiniuose, lašišoje, pieno produktuose, apelsinų sultyse. Galiausiai, vitamino D trūkumo išvengti padeda ir maisto papildai.

 

4 požymiai, rodantys vitamino D stoką:

1. Prislėgta nuotaika

Tyrimais bandoma išsiaiškinti, kaip vitamino D kiekis gali paveikti žmogaus psichinę sveikatą, konkrečiai depresijos riziką. Didelės apimties analizėje, įtraukusioje 61 tyrimą, padaryta išvada, kad vitamino D kiekis kraujo serume atvirkščiai koreliuoja su klinikine depresija. Tai reiškia, kad kuo mažesnis vitamino D kiekis, tuo didesnė tikimybė susirgti depresija.

Jei jaučiatės prislėgti dažniau nei įprastai, ypač žiemos mėnesiais, būtent vitamino D trūkumas gali būti tokią jūsų savijautą lemiantis veiksnys. Laimei, padidinus vitamino D suvartojimą, galima pagerinti savijautą.

Kitas neseniai atliktas tyrimas parodė, kad vitamino D papildų vartojimas turėjo teigiamos įtakos tam, kaip savanoriai vertino savo psichologinę savijautą. Tiesa, siekiant geriau suprasti vitamino D poveikį psichinei sveikatai, reikalingi dar nuodugnesni tyrimai. Taip pat prieš pradedant naudoti maisto papildus, pravartu būtų atlikti kraujo tyrimą, kuris padėtų įsitikinti, ar jums tikrai trūksta vitamino D.

2. Susilpnėję kaulai

Tai gali būti gana aiškus ženklas, signalizuojantis apie didesnį vitamino D poreikį, nes puikiai žinoma jo svarba sveikų ir stiprių kaulų formavimuisi. Vitaminas D padeda įsisavinti kalcį, kuris būtinas tvirtiems kaulams. Jeigu dažnai patiriate kaulų ar stresinius lūžius, to priežastimi gali būti ne tik neatsargus gyvenimo būdas, bet ir vitamino D trūkumas.

3. Aukštas kraujospūdis

Sąsajos tarp vitamino D ir kaulų sveikatos labai aiškios, tačiau šio vitamino sąryšys su širdies sveikata labiau ginčytinas. Kai kurie tyrimai parodė, kad vitaminas D veikia tą pačią sistemą (renino-angiotenzino-aldosterono ašį), kuri kontroliuoja jūsų kraujospūdį. Tai gali reikšti, kad nepakankamas vitamino D kiekis tam tikrais atvejais gali būti ir aukšto kraujospūdžio priežastimi.

Tačiau kitais tyrimais nepavyko įtikinamai įrodyti, jog vitamino D papildai gali padėti sumažinti aukštą kraujospūdį. Todėl vitamino D ir kraujospūdžio sąryšiui nustatyti, ateityje bus atliekama daugiau tyrimų, kurie turėtų duoti aiškesnių atsakymų.

4. Veganinė mityba

Deja, dauguma vitamino D maisto šaltinių gaunami iš gyvulinės kilmės produktų, tokių kaip kiaušiniai, žuvis ir pieno produktai. Negaunant šių maisto produktų, didėja ir rizika, kad organizmui pristigs vitamino D.

Tiesa, tai nereiškia, kad veganišką mitybą pasirinkę žmonės yra pasmerkti gyventi su nuolatiniu vitamino D trūkumu. Kruopščiau susiplanavus savo valgiaraštį, įmanoma gauti pakankamą šios medžiagos kiekį.

Neskaitant specialiai vitaminu D praturtintų maisto produktų, grybai yra vienintelis geras augalinis šio vitamino šaltinis. Veganai papildomai vitamino D gali gauti iš šia medžiaga specialiai praturtintų augalinių (pvz. kokosų, avižų, migdolų) gėrimų ar apelsinų sulčių, sausų pusryčių. Veganams taip pat siūloma dažniau pasilepinti saulės spinduliais, išeiti į lauką trumpam pasivaikščiojimui, kai saulėta.

Parengta pagal „Eating well“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.