Jei manote, kad dviratis ne jums: gydytojas atsakė, kodėl yra priešingai

Prasti orai, per menkas pasiruošimas, sušlubavusi sveikata ar baimė susirgti – šiuos pasiteisinimus, kodėl automobilio bent jau retkarčiais neverti iškeisti į dviratį, kone dažniausiai girdi specialistai. Toks požiūris trumparegiškas, mat išties – dviratis gydo, tik svarbu nepersistengti. Ant jo atsisėdus pirmąsyk, neverta pretenduoti dalyvauti maratone.

Martinas Markevičius.
Martinas Markevičius.
Reguliariai mindami dviratį sustiprinsite kojų raumenis, pagerės jūsų ištvermė, neuždusdami galėsite minti greičiau ir ilgiau.
Reguliariai mindami dviratį sustiprinsite kojų raumenis, pagerės jūsų ištvermė, neuždusdami galėsite minti greičiau ir ilgiau.
Reguliariai mindami dviratį sustiprinsite kojų raumenis, pagerės jūsų ištvermė, neuždusdami galėsite minti greičiau ir ilgiau.
Reguliariai mindami dviratį sustiprinsite kojų raumenis, pagerės jūsų ištvermė, neuždusdami galėsite minti greičiau ir ilgiau.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Apr 19, 2022, 8:00 PM

Nauda sveikatai – keleriopa

Sportinės medicinos ir reabilitacijos mokslų daktaras, Kauno klinikų sporto medicinos gydytojas, dr. Gediminas Tankevičius pabrėžia: važiavimas dviračiu, visų pirma, naudingas tuo, kad galima pasirinkti mynimo intensyvumą: pradedantieji pedalus gali minti nepersistengdami, normaliu intensyvumu, o pažengusieji – rinktis maksimalų.

Jei abejonių kelia fizinis pasirengimas, prieš išriedant į gatvę, rekomenduojama išbandyti stacionarų dviratį, minant kurį, nėra rizikos nuvirsti ar patekti į eismo įvykį. „Jei tik yra energijos ir noro, dviratis – puiki fizinė veikla“, – kalbėjo G. Tankevičius.

Apsisprendus įsigyti dviratį, pašnekovas pataria atkreipti dėmesį į sėdynės ir vairo aukštį, ar būsimoji transporto priemonė patogi. Pradedantieji turėtų rinktis dviratį su įprastais pedalais, patyrę dviratininkai neretai renkasi klipsinius pedalus, kurie suteikia privalumų važiuojant dideliu greičiu, tačiau ir rizika nugriūti – didesnė.

„Jei nesportavęs žmogus nori prisijaukinti dviratį, viskas labai paprasta: minant, kur saugu, patariu stebėti savo būklę: pradžioje mindami dviratį pajusite, kad padažnėja kvėpavimas, tačiau nereikėtų minti tokiu greičiu, kad jaustųsi dusulys ar diskomfortas. Pradėti rekomenduočiau nuo 10-15 minučių treniruotės, vėliau ilginti trukmę bent iki 30-40 minučių. Bent tiek sustiprinus ištvermę, toliau jau galima didinti intensyvumą – važiuoti greičiau arba važinėtis kalvota vietove“, – patarė gydytojas.

Reguliariai mindami dviratį netrukus pastebėsite pirmųjų pokyčių: sustiprinsite kojų raumenis, pagerės jūsų ištvermė, neuždusdami galėsite minti greičiau ir ilgiau. Dviračio nauda keleriopa: fizinė, mentalinė, protinė, geresnė psichoemocinė savijauta. Maža to, dviratis – puiki priežastis aktyvesniam socialiniam gyvenimui. Mat pasitreniravus, galima dalyvauti dviračių žygiuose ar susirasti bendraminčių.

Geresnė sveikata ir nuotaika

Aukštas kraujospūdis, anot gydytojo, ne priežastis atsisakyti dviračio. Priešingai, jei jį minsite saugiai, nepersistengsite, sveikatą tik pagerinsite.

Dviračio mynimas priskiriamas prie aerobinės veiklos, tad svarbiausia – treniruotės intensyvumas: nereikia persistengti, vargti ant dviračio jaučiant dusulį.

„Svarbiausia – pradžioje įsiklausyti į savo organizmą, neversti savęs, nesilygiuoti su kitais, ypač labiau treniruotais ir patyrusiais. Maloniai minant dviratį, sulauksite teigiamų pokyčių: pastebėsite, kad pradėjote stiprėti, mažėja kraujospūdis, ramybėje retėja pulsas, gerėja cholesterolio frakcijų koncentracija, mažėja cukraus kiekis kraujyje, daugėja energijos, auga apetitas ir gerėja miegas. Tiesiog sėskite ant dviračio be kažkokių lūkesčių, šia malonia veikla užsiimkite reguliariai“, – patarė pašnekovas.

Dviratis – puikiausia priemonė keliauti į darbą, užuot gaišus laiką spūstyse. Minant jį, nebereikia skirti papildomo laiko treniruotėms ar vykimui į sporto klubą.

Skirtingoms problemoms – tas pats sprendimas

Dviračiais, jų dalimis ir aksesuarais prekiaujančios parduotuvės Bikko.lt vadybininkas-konsultantas Martinas Markevičius kalbėjo, jog jam neretai tenka konsultuoti žmones, kuriems dviratį įsigyti rekomendavo medikai, ir kurie, jų paklausę, kreipiasi patarimų bei pagalbos.

Dviračių parduotuvės duris neretai praveria žmonės, turintys širdies problemų, jie noriai renkasi elektrinį dviratį, motyvuodami, kad fizinis krūvis nebūtų per didelis, o ir važiuoti būtų malonu.

Kita grupė – žmonės, turintys sąnarių problemų. Jiems dviračio mynimas itin naudingas, tą patvirtina ir gydytojai. Tik, pašnekovo žodžiais, svarbu įsivertinti, kokio rimtumo problema: nuo to priklausys, kokį dviratį: kalnų, hibridinį, miesto, o, galbūt, elektrinį, rinktis.

Elektrinis dviratis kone populiariausias pasirinkimas tarp vyresnio amžiaus ir sveikatos problemų turinčių pirkėjų. „Iš klientų girdime: nebesu jaunas, noriu važiuoti toli, bet sveikata nebeleidžia“ – elektrinis dviratis tokiems žmonėms – puikus sprendimas, norint palaikyti sveiką gyvenimo būdą, tačiau neapsunkinti organizmo“, – paaiškino M. Markevičius.

Mažai kas nustebs, kad dviratis gali turėti spidometrą, kuris rodo ne vien tik greitį ar nuvažiuotą atstumą. Tai – kompiuteris, kuris gali turėti daugybę funkcijų: rodyti bendrą atstumą, maksimalų ar vidutinį greitį, minimo ritmą, širdies ritmą, palyginti esamą ir vidutinį greitį – šis atributas itin pravers norintiems palaikyti gerą fizinę formą, tačiau neišvarginti organizmo. Užsidėkite pulsometrą ir stebėkite esamą, vidutinį, maksimalų pulsą, kalorijų suvartojimą bei kitus aktualius duomenis.

„Kasdien dviratį minant nors 30 minučių, tą patvirtina ir moksliniai tyrimai, sumažėja tikimybė susirgti depresija. Važiuojant dviračiu, kad ir pusvalandį, sąnariai „sutepami“, paruošiami likusiai dienai, aktyvus judėjimas mažina riziką susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis.

Svarbiausia taisyklė – judėjimas turėtų būti subalansuotas. Kartais, besiaiškinant klientų poreikius, paaiškėja, kad jie dviračiu važiuos labai nedaug, nesiruošia tapti profesionalais, tačiau tokiems žmonėms dviračio nauda bene akivaizdžiausia“, – komentavo specialistas.

Taigi, dviračio mynimas – puiki terapija ir sveikiems, ir turintiems sveikatos problemų, tik svarbu nepamiršti: tinkamiausią transporto priemonę, įvertinę visus poreikius, padės išsirinkti specialistai, o jau tuomet mėgaukitės laiku ant dviračio, o ne nuvažiuotais kilometrais – tokia bene pagrindinė sveiko judėjimo taisyklė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.