Šeimos gydytoja: pasiskiepyti nuo erkinio encefalito niekada nėra vėlu

Vis labiau šylant orams norisi daugiau laiko praleisti gamtoje. Tačiau, kaip perspėja Antakalnio poliklinikos šeimos gydytoja Simona Dikšienė, kiekvienas poilsiaujantis gamtoje turi būti tinkamai tam pasiruošęs, tai yra pasiskiepijęs nuo erkinio encefalito, rašoma įstaigos pranešime.

Antakalnio poliklinikos šeimos gydytoja Simona Dikšienė sako, kad kiekvienas turi būti pasiskiepijęs nuo erkinio encefalito.<br>lrytas.lt koliažas
Antakalnio poliklinikos šeimos gydytoja Simona Dikšienė sako, kad kiekvienas turi būti pasiskiepijęs nuo erkinio encefalito.<br>lrytas.lt koliažas
Erkės<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Erkės<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Erkės<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Erkės<br>V.Ščiavinsko nuotr.
skiepai<br>T.Bauro nuotr.
skiepai<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

May 6, 2022, 12:53 PM

Gydytoja primena, kad erkės Lietuvoje išlieka aktyvios beveik ištisus metus, o pasiskiepyti nuo erkinio encefalito reikia iškart apie tai pagalvojus.

Simptomai panašūs į gripo

Žmonių sąmonėje erkės dažnai siejamos su šiltuoju metų laiku ir ypač vasara, tačiau iš tiesų aktyvusis erkių periodas prasideda temperatūrai pakilus vos iki 5 laipsnių šilumos.

„Net ankstyvą pavasarį leisdami laiką gamtoje turime būti budrūs ir saugotis šių pavojingų voragyvių. Žinoma, ne visos erkės perneša erkinį encefalitą, tačiau atskirti kuri erkė infekuota, o kuri ne – yra neįmanoma, todėl turime išlikti budrūs nuolatos.

Įsisiurbusi erkė erkinio encefalito infekciją žmogui perduoda vos per kelias sekundes, todėl net ir greitai ją ištraukus negalime būti tikri, ar pavyks išvengti sudėtingos ligos, jei nesame pasiskiepiję“, – sako gydytoja S. Dikšienė ir pabrėžia, kad kaskart po erkės įkandimo būtina atidžiai stebėti įkandimo vietą bei savo sveikatos būklę, nes be erkinio encefalito gali pasireikšti ir kita erkių platinamas susirgimas – Laimo liga.

Gydytojos teigimu, įprastai erkinio encefalito inkubacinis periodas trunka nuo 2 iki 28 dienų, o ligos eiga išsiskiria dvejomis stadijomis. „Dažniausiai pirmoji trunka apie savaitę ir sukelia į gripą ar peršalimą panašius simptomus: karščiavimą, raumenų, galvos skausmus, nuovargį ir (ar) bendrą silpnumą. Po to gali jaustis palengvėjimas, tačiau ši būsena itin apgaulinga.

Apie 20-30 proc. užsikrėtusiųjų ligos simptomai grįžta dar sunkesne forma, kai pasireiškia centrinės nervų sistemos pažeidimai, sukeliantys itin stiprius galvos skausmus, pykinimą, vėmimą, mieguistumą, rankų drebulį, raumenų bei sprando įsitempimą, nevaldomą karščiavimą, koordinacijos sutrikimą“ – aiškina S. Dikšienė.

Antakalnio poliklinikos gydytoja taip pat pažymi, jog net pasveikus nuo sunkios ligos formas, erkinis encefalitas gali sukelti ilgalaikius miego sutrikimus, nuolatinius galvos skausmus, negebėjimą koncentruotis ar net paralyžių.

Skiepai – veiksmingiausia apsauga

S. Dikšienė sako, kad gydymo nuo erkinio encefalito nėra, kas ligą daro dar pavojingesne žmogaus sveikatai. Todėl iki šiol žmonijos išrastas veiksmingiausias būdas išvengti šios ligos yra skiepai. Vakcinacija įprastai užtikrina 98–99 proc. apsaugą, jei laikomasi skiepijimo plano.

„Svarbiausi yra 3 pirmieji skiepai, kai antrasis atliekamas praėjus 1–3 mėnesių po pirmojo, o trečiasis praėjus 5 –12 mėnesiams. Būtent po antrosios skiepo dozės praėjus 2–3 savaitėms susiformuoja pakankamas imunitetas apsisaugoti nuo susirgimo erkiniu encefalitu, o trečioji vakcinacija gali suteikti ilgalaikę apsaugą iki 5 metų“ – sako Antakalnio poliklinikos gydytoja S. Dikšienė.

Medikė paneigia mitus, kad skiepytis būtina būtent kovo mėnesį arba jog pavėlavus pasiskiepyti, vakcinacijos schemą reikia pradėti iš naujo. „Nesvarbu kurį mėnesį pradedama vakcinacija, tačiau geriausia būtų pasiskaičiuoti laiką taip, kad vasaros laikotarpiu imunitetas būtų pats stipriausias“, – sako S. Dikšienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.