Nei gėdyti, nei drausti – siūlo efektyvesnį būdą kovoti su perteklinėmis rūkančiųjų mirtimis

Beveik kas antras, rankose laikantis cigaretę, miršta – kasmet tabako cigarečių rūkymas pasiglemžia daugiau nei 8 milijonus žmonių. Daugiau nei 7 milijonai šių mirčių įvyksta dėl tiesioginio tabako vartojimo, o apie 1,2 milijono – dėl pasyvaus rūkymo.

Rūkymas.<br>J. Stacevičiaus nuotr.
Rūkymas.<br>J. Stacevičiaus nuotr.
Pasaulinis nikotino forumas<br> Pranešimo spaudai nuotr.
Pasaulinis nikotino forumas<br> Pranešimo spaudai nuotr.
Pasaulinis nikotino forumas<br> Pranešimo spaudai nuotr.
Pasaulinis nikotino forumas<br> Pranešimo spaudai nuotr.
Pasaulinis nikotino forumas<br> Pranešimo spaudai nuotr.
Pasaulinis nikotino forumas<br> Pranešimo spaudai nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2022-07-14 14:36, atnaujinta 2022-07-14 15:08

Birželio viduryje Varšuvoje vykusiame devintajame pasauliniame nikotino forume (Global Forum on Nicotine) vienu pagrindinių įrankiu kovojant su šiomis mirtimis įvardijama mažesnės žalos politika. Apie tai, su kokiais iššūkiais susiduria tradicinio rūkymo alternatyvos skirtingose šalyse, kokią naudą turi draudimai ir kas galėtų padėti žmonėms priimti labiau informuotus sprendimus – tris dienas kalbėjosi dešimtys specialistų, gydytojų, aktyvistų ir rūkymą tiriančių mokslininkų.

Trys tabako kontrolės ramsčiai

Birželio 15–18 d. Lenkijoje vykusiame forume pristatytas nepriklausomas tyrimas rodo, kad Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) tabako kontrolės priemonės (žinomos kaip MPOWER) neveikia – jų įgyvendinimas neturi aiškaus ryšio su žemu su tabaku susijusiu mirtingumo lygiu Europoje.

Žymaus priklausomybės nuo tabako tyrinėtojo dr. Larso Ramströmo atliktas tyrimas atskleidžia, kad perėjimas nuo rūkymo prie švediško „snus“ – saugesnio nikotino gaminio (kramtomojo tabako) – yra veiksmingesnė strategija siekiant sumažinti su tabaku susijusių mirčių skaičių. Jo teigimu, tabako žalos mažinimo integravimas į esamas tabako kontrolės priemones yra raktas į greitesnį rūkymo nutraukimą.

Pasaulinis nikotino forumas yra vienintelė tarptautinė konferencija, kurioje daugiausia dėmesio skiriama saugesnių nikotino gaminių (nikotino garų arba elektroninių cigarečių, nikotino maišelių, oraliniu būdu vartojamo tabako, pvz., švediško stiliaus snus ir kaitinamų tabako gaminių), padedančių žmonėms mesti rūkyti, vaidmeniui. Visos šios priemonės prisideda prie tabako žalos mažinimo.

Žalos mažinimas – tai įrodymais pagrįstas visuomenės sveikatos metodas, kurį sudaro pragmatinė politika, reglamentai ir veiksmai, kuriais siekiama sumažinti pavojų sveikatai, pavyzdžiui, suteikiant prieigą prie saugesnių produktų ar medžiagų formų.

Žmonės rūko, kad vartotų nikotiną, o rūkymas yra pagrindinė pasaulyje neužkrečiamųjų ligų priežastis – kasmet registruojama aštuoni milijonai su rūkymu susijusių mirčių. Pats nikotinas vėžio nesukelia, tačiau degant tabakui išsiskiria tūkstančiai cheminių medžiagų, kurių daugelis ir yra kancerogeninės. Žalos mažinimas buvo pavadintas trečiuoju tabako kontrolės ramsčiu, greta paklausos ir pasiūlos mažinimo.

Siekdamas įvertinti MPOWER veiksmingumą mažinant metinį aštuonių milijonų su rūkymu susijusių mirčių skaičių visame pasaulyje, dr. Ramström atliko originalų tyrimą, kuriame palyginamas MPOWER tabako kontrolės priemonių įgyvendinimo mastas ir su tabaku susijusių mirčių rodikliai visoje Europoje.

Gėdinimas keistis neskatina

Kitas forumo dalyvis – dr. Mark Tyndall – yra infekcinių ligų specialistas, epidemiologas ir visuomenės sveikatos gydytojas, daugiausia dėmesio skiriantis miesto sveikatai, narkotikų vartojimui ir žalos mažinimui.

„Buvo įdomu stebėti, kaip greitai buvo atnaujinti ženklai, kuriuose draudžiama rūkyti, įtraukiant „ne – veipinimui“. Taip pat keistas sprendimas rūkantiems tradicines ir e–cigaretes siūlyti tai daryti vienoje zonoje. Kokia prasmė norinčius mesti rūkyti maišyti su rūkoriais?“, – klausė daugiau nei 300 recenzuojamų publikacijų autorius.

Dr. M. Tyndall sakė nuolat girdintis iš savo kolegų medikų – „Jei veipinimas yra toks geras būdas mesti rūkyti, kodėl to nedaro daugiau žmonių?“. Jo teigimu, taip yra dėl klaidingos informacijos. Daugelis mano, kad žalos mažinti nereikia, nes juk ir taip akivaizdu, kad žmonės turėtų mesti rūkyti. Deja.

„Manau, kad yra labai mažai teigiamo požiūrio į socialinės stigmos naudojimą [kaip įrankį žmonėms sustabdyti nuo rūkymo]. Daugelis žmonių, patiriančių priklausomybę, naudoja šiuos produktus, gydosi patys. Daugelis tų, kuriems pavyksta mesti [rūkyti], daro tai, kai jaučiasi teigiamai apie save. Žmonių gėdinimas neprivers jų pasikeisti“, – kalbėjo jis.

Skatinti norą keistis

Londono imperatoriškojo koledžo profesorius emeritas, vienas iš Pasaulinio nikotino forumo steigėjų Gerry Stimsonas mažesnės žalos tabako gaminių pasiekiamumą prilygino žmogaus teisėms.

„Per savo karjerą aplankiau daugybę šalių, kuriose yra labai rimtų žmogaus teisių pažeidimų kalbant apie narkotikų vartotojus. Kai, pavyzdžiui, žmonės prirakinami prie lovos, kad išgyventų abstinenciją. Kartu su kolegomis dirbau siekdamas užtikrinti narkotikų vartotojų teisę gauti tinkamą gydymą, įskaitant galimybę gauti mažesnės žalos intervencijas, tarkime, sterilius švirkštus ir pakaitinį gydymą. Pagrindinis argumentas – buvimas narkomanu nepanaikina jūsų teisės į sveikatą. Tas pats ir su rūkymu“, – įsitikinęs jis.

Profesoriaus teigimu, tabako žalos mažinimo judėjimas turi užmegzti tvirtus ryšius su kitomis šio judėjimo dalimis, kurti sąjungas su žmonėmis, dirbančiais žmogaus teisių srityje.

„Teisė į sveikatą susijusi su saugesniais nikotino gaminiais. Tai stiprus argumentas, kurį reikia pateikti prieš draudimą, nes draudimai yra prastas reguliavimas“, – pabrėžė G. Stimsonas.

Forumo dalyviai vieningai sutarė, kad geras reguliavimas turėtų būti pagrįstas įrodymais ir mokslu. Pirmasis principas yra reguliuoti pagal gaminių rizikos profilį, tada seka supratimas, kad yra mažiau kenksmingų produktų, todėl žmonės turi suprasti ir pasverti jų naudas ir rizikas. Galiausiai, šiuos gaminius turi būti galima įsigyti patogiai – taip pat kaip ir tradicines cigaretes – ir pagaliau yra įperkamumas, todėl apmokestinant produktus reikia galvoti, kam suteikti pirmenybę, kad vėlgi būtų noras keisti įpročius mažiau žalingais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.