Prieš kelis įpročius bejėgiai visi jaunystės eliksyrai: greičiau pasens ir oda, ir vidaus organai

„Gausesnis vaisių ir daržovių vartojimas susijęs su mažesniu mirtingumu“, – nurodoma Harvardo universiteto tyrime. Tačiau ar tai padeda ilgiau atrodyti jaunatviškai? Tam nereikia ieškoti stebuklingų receptų – pakanka vengti įpročių, turinčių žalingos įtakos išvaizdai.

Veido odos priežiūra.<br>123rf nuotr.
Veido odos priežiūra.<br>123rf nuotr.
rūkymas<br>123rf nuotr.
rūkymas<br>123rf nuotr.
Saulės spinduliai kenkia odai.<br>G.Bitvinsko asociatyvinė nuotr.
Saulės spinduliai kenkia odai.<br>G.Bitvinsko asociatyvinė nuotr.
miegas<br>Pexels nuotr.
miegas<br>Pexels nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jul 25, 2022, 6:32 AM

„Neįmanoma pakeisti genetikos, bet galima kontroliuoti kitus veiksnius, kurie nulemia, kaip atrodote“, – sako Kalifornijoje (JAV) įsikūrusios „Memorial Care“ ligoninės plastikos chirurgas Eugene`as D. Elliottas.

1. Žalingas saulės poveikis

Daugelis siekia tobulo įdegio, tačiau nuolatinės saulės vonios gali turėti tragiškų pasekmių. Dėl jo greičiau formuojasi raukšlės ir net išauga pavojingų ligų rizika.

Saulės spinduliai gali stipriai pažeisti odą. Tai aiškiai pajuntame, kai deginamės per ilgai. Oda parausta, ją skauda.

Tačiau žalingas saulės poveikis gali turėti ilgalaikių pasekmių net tuomet, kai nieko nepajaučiame. Saulės spinduliai sendina odą, tai vadinama fotosenėjimu. Deja, bet ilgalaikis saulės poveikis gali nulemti ir odos vėžio – melanomos – atsiradimą.

Fotosenėjmo požymiai:

– Odos raukšlėjimasis;

– Pigmentacijos pokyčiai;

– Prarandamas odos elastingumas;

– Oda darosi grubi;

– Išsiplėtę kapiliarai;

– Odos paraudimas ir dėmės.

Specialistai nurodo, kad šių simptomų galite išvengti, jei naudosite apsauginį kremą nuo saulės. Jis reikalingas ne tik saulėtomis dienomis, bet ir tuomet, kai saulė slepiasi už debesų.

2. Saldintų gėrimų vartojimas

Žmogaus ląsteles sendina ir daug cukraus turintys gėrimai. „Cukrumi pasaldinti gėrimai lemia ne tik diabeto, bet ir kitų ligų vystymąsi bei yra siejamas su ląstelių senėjimu“, – rašoma Kalifornijos universiteto tyrime.

„Ypač didelės cukraus dozės, kurios akimirksniu patenka į organizmą, kai geriame saldintus gėrimus, itin neigiamai paveikia medžiagų apykaitą“, – sako E.D.Elliottas.

3. Fizinio aktyvumo stoka

Jaunatviškas įvaizdis neatsiejamas nuo geros savijautos ir energijos. Tad, jei jaunystėje neatrasite mėgstamo sporto, tai neabejotinai turės neigiamos įtakos vėlesniais gyvenimo metais. Pasyvus gyvenimo būdas ilgainiai ypač neigiamai atsiliepia raumenų ir sąnarių būklei.

Šiuo atžvilgiu itin naudingi gali būti tam tikri jogos arba pilateso pratimai. Tačiau lankstumą palaikyti padės ir vaikščiojimas, kardio pratimai, svorių kilnojimas.

Beje prieš bet kokią mankštą būtini ir apšilimo pratimai, „prasitampymai“ prieš ir po treniruotės. Šios taisyklės šiukštu negalima pamiršti.

4. Nubudimai naktį

Obstrukcinė miego apnėja– tai lėtinė liga, pasireiškianti pasikartojančiais kvėpavimo sustojimais miegant. Dėl to naktį dažnai nubundama, taip pertraukiamas miegas. Dėl šios priežasties taip pat pagreitėja senėjimo procesas.

„Geras naktis miegas neabejotinai prisideda prie jaunatviškos išvaizdos. Be to, miegant atsipalaiduoja veido raumenys, tad nakties poilsis gali padėti išvengti veido linijų išryškėjimo“, – sako gydytoja Andrea Paul.

Medikai pataria kasnakt nepertaukiamai miegoti 7–8 valandas.

5. Stresas

Žinoma, dėl nerimo atsiranda raukšlės. Pasistenkite nestresuoti, nes tai be abejonės jus sendina.

„Telomerai yra chromosomų galai – kiekvienos ląstelės viduje esančios struktūros. Laikui bėgant telomerai trumpėja, o kai šis procesas pasiekia tam tikrą lygį, ląstelė miršta“, – rašo „Harvard Health“.

Kas skatina telomerų trumpėjimą? Atspėjote! Stresas. Bet tai ne pabaiga.

Trumpesnius telomerus turintys žmonės turi didesnę riziką susirgti širdies ligomis ir kai kuriomis vėžio formomis. Tai išties svari priežastis apriboti kasdienį streso lygį. Nuolat jaudintis be rimtos priežasties – nieko gero.

6. Rūkymas

Milžiniškos apimties mokslinis tyrimas įrodė, kad cigaretės gali reikšmingai prisidėti prie senėjimo proceso.

Itin išradingas buvo mokslininkų pasirinkimas į tyrimą įtraukti Tvinsburgo miestelyje, JAV Ohajo valstijoje vykstantį kasmetinį dvynių festivalį. Trijų plastinės chirurgijos specialistų grupė lygino 79 dvynių porų veidus. Svarbi sąlyga: vienas už jų turėjo būti rūkalius, dūmijęs bent penkeriais metais ilgiau už kitą.

Gydytojai pastebėjo, kad rūkančio dvynio veidas sensta greičiau: viršutiniai akių vokai – nukritę, o apie lūpas susidarė daugiau raukšlių, teigiama tyrime, kurį paskelbė žurnalas „Plastic and Reconstructive Surgery“.

Parengta pagal „Eat This, Not That!“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kokių klausimų vengia prezidentas G. Nausėda?