Ištyrė, kas padeda sumažinti cukraus kiekį kraujyje po valgio: nustebino vieno įpročio nauda

Norint sumažinti cukraus kiekį kraujyje po valgio pakanka mankštintis daug mažiau, nei iki šiol manyta, rodo naujas tyrimas.

Pietų pertrauka<br>123rf nuotr.
Pietų pertrauka<br>123rf nuotr.
Trumpas pasivaikščiojimas po valgio padeda sumažinti gliukozės kiekį kraujyje.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Trumpas pasivaikščiojimas po valgio padeda sumažinti gliukozės kiekį kraujyje.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Trumpas pasivaikščiojimas po valgio padeda sumažinti gliukozės kiekį kraujyje.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Trumpas pasivaikščiojimas po valgio padeda sumažinti gliukozės kiekį kraujyje.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Aug 9, 2022, 8:10 PM, atnaujinta Aug 11, 2022, 4:41 PM

Daugelis pastebi, kad prie pietų geriau neužsisėdėti – vaikščiojimas po valgio padeda išvalyti protą ir pagerina virškinimą. Tyrėjai nustatė, jog 15 minučių pasivaikščiojimas po valgio gali sumažinti cukraus kiekį kraujyje, o tai padėtų išvengti 2 tipo diabeto išsivystymo rizikos. Taip pat paaiškėjo, kad daug naudos duoti gali vos kelios minutės vaikščiojimo.

Neseniai žurnalo „Sports Medicine“ paskelbtoje metaanalizėje tyrėjai išnagrinėjo septynių tyrimų, kuriuose buvo lyginamas sėdėjimo ir stovėjimo ar vaikščiojimo poveikis širdies sveikatai, įskaitant insulino ir cukraus kiekį kraujyje, rezultatus. Jie nustatė, kad visai nereikia išsiruošti į žygį, pakanka peržengti namų slenkstį. Cukraus kiekis kraujyje reikšmingai sumažėja po dviejų ar penkių minučių pasivaikščiojimo.

„Kiekviena smulkmena, net mažas žingsnelis, gali turėti naudos jūsų sveikatai“, – sakė tyrime nedalyvavęs Hiustono metodistų ligoninės kardiologas dr. Kershaw Patelis.

Lengvas pasivaikščiojimas sumažina gliukozės lygį

Penkiuose tyrimuose, kuriuos analizavo mokslininkai, nė vienas iš dalyvių neturėjo prediabeto ar 2 tipo diabeto. Likusiuose dviejuose tyrimuose buvo tiriami ir sergantys, ir nesergantys žmonės. Dalyvių buvo prašoma stovėti arba vaikščioti nuo dviejų iki penkių minučių kas 20–30 minučių visos dienos metu.

Visi septyni tyrimai parodė, kad vos kelių minučių lengvo vaikščiojimo po valgio pakako, kad cukraus kiekis kraujyje žymiai pagerėtų, palyginti su, pavyzdžiui, sėdėjimu prie stalo ar gulėjimu ant sofos. Dalyviams trumpam pasivaikščiojus, jų cukraus kiekis kraujyje pakilo ir mažėjo palaipsniui.

Žmonėms, sergantiems cukriniu diabetu, labai svarbu išvengti staigių cukraus kiekio kraujyje svyravimų. Taip pat manoma, kad staigūs cukraus kiekio kraujyje šuoliai ir kritimai gali prisidėti prie 2 tipo diabeto išsivystymo.

Stovėjimas taip pat padėjo sumažinti cukraus kiekį kraujyje. Tiesa, ne taip efektyviai kaip vaikščiojimas. „Stovėjimas turėjo nedidelę naudą“, – sakė straipsnio autorius ir Airijos Limeriko universiteto tyrėjas Aidanas Buffey ir pridūrė, kad daug naudingesnis lengvas pasivaikščiojimas.

Taip yra dėl aktyvesnio raumenų įsitraukimo nei stovint, energijos gaunama tiesiai iš tuo metu kraujyje cirkuliuojančių maisto medžiagų. „Jūsų raumenys sugers dalį to gliukozės pertekliaus“, – paaiškino biochemikė Jessie Inchauspé, kuri yra ir knygos apie cukraus kiekio kraujyje balansavimą autorė.

2–3 minutės – puiki išeitis darbo dienomis

Nustatyta, kad geriausiai gliukozę kraujyje sureguliuoti padeda 60–90 minučių pasivaikščiojimas. M. Inchauspé patarė po maisto planuoti namų ruošos darbus ar rasti kitų būdų išjudinti kūną.

Tyrėjai nurodė, kad 2–3 minučių pasivaikščiojimas – praktiška išeitis darbo dienomis, kai fiziniam aktyvumui neįmanoma skirti daugiau laiko. Jei dirbate biure, pakaktų nueiti pasidaryti kavos ar arbatos.

Žmonėms, kurie dirba iš namų, A.Buffey patarė po pietų bent trumpam išeiti į gatvę, apsukti nedidelį ratą savo gyvenamajame kvartale. Ekspertai pabrėžė, kad net maži įpročiai gali turėti teigiamos įtakos sveikatai.

Parengta pagal „The New York Times“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.