Po nudegimų saulėje vaistininkė nepataria griebtis šio liaudiško metodo: skaudės tik dar labiau

Šiomis dienomis dažnas pasijunta kaip pirtyje, nes jutiminė oro temperatūra pasiekia ir 36 laipsnius pagal Celsijų. Tačiau per daug atsipalaiduoti nereikėtų. Medikai ir vaistininkai perpėja, kad kaitra gali labai išsekinti organizmą. Todėl reikėtų ne tik teptis kremais nuo saulės, dėvėti galvos apdangalus, bet ir gerti vandenį, kartais praturtintą ir mineralinėmis medžiagomis.

Nudegimas saulėje.<br>123rf nuotr.
Nudegimas saulėje.<br>123rf nuotr.
Vaistininkė Odilija Kulbokienė<br>Stop kadras
Vaistininkė Odilija Kulbokienė<br>Stop kadras
Mindaugas Kliukas<br>Stop kadras
Mindaugas Kliukas<br>Stop kadras
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Aug 19, 2022, 1:08 PM

Termometro stulpeliams įkaitus iki 29 laipsnių Vilniaus paplūdimiuose žmonių gausa. Daugelis keliauja prie vandens telkinių atsigaivinti, tačiau dalis poilsiautojų pripažįsta, kad nuo saulės spindulių ar perkaitimo itin nesisaugo.

„Jokių kremų nenaudoju, aš ir be jų labai graži“, – sakė saulės spinduliais besimėgavusi vilnietė.

„Su kremu arba kefyru išsitepu kūną, bet svarbiausia į vandenį dažniau įlisti. Tada saulė taip nepaima“, – paaiškino paplūdimyje sutiktas vyriškis.

„Žinoma perku kremą ir juo tepuosi odą. Tik grįžau iš Turkijos ir atėjau čia, bet tepiausi nedaug. Nemaniau, kad Lietuvoje taip karšta“, – pasakojo poilsiautoja.

Medikai perspėja, kad praleidus daug laiko karštyje ar saulėje galima perkaisti ir tada atsivėsinti padeda tiesiog vėsaus vandens telkinys. Tačiau galima gauti ir šilumos smūgį, kuris sveikatai pavojingesnis.

„Sutrinka mūsų organizmo termoreguliacija, tada pasidaro silpna, nustojame prakaituoti, oda tampa sausa, karšta. Temperatūra gali pakilti iki 40 laipsnių, netgi gali sutrikti sąmonė ir prasidėti traukuliai“, – šilumos smūgio simptomus išvardijo Vilniaus miesto greitosios medicinos pagalbos stoties vadovas Mindaugas Kliukas.

Pataria nenaudoti liaudiškų metodų

Vaistininkai pataria ne tik gerti daug vandens ir saugotis ultravioletinių saulės spindulių, bet ir sustiprinti organizmą papildomomis medžiagomis.

„Ką galime rasti vaistinėje? Pirmiausia, vandens, kuris labiausiai reikalingas atsigaivinti čia ir dabar. Siūlyčiau visada jo turėti su savimi ir nepamiršti, kad esant aukštesniai temperatūrai, tvankumui, karščiui, mes netenkame ne tik skysčių, bet ir įvairių mineralinių medžiagų. Todėl turime jų gauti papildomai iš išorės. Jeigu su maistu jų negauname pakankamai, tai galime vartoti maisto papildus“, – patarė „Camelia“ vaistininkė Odilija Kulbokienė.

Artėjant vasarai ypač išauga kremo nuo saulės pardavimai, žmonės dažniau prireikia priemonių, skirtų gydyti nudegimams saulėje. Tačiau dalis žmonių vis dar naudojasi liaudies receptais ir nudegimus gydo senoviniais būdais, tepa kūną grietine arba kefyru.

„Mūsų oda dabar yra nudegusi, ji yra karšta. Tuomet ant odos užteptas riebalinis sluoksnis neleidžia odai garuoti ir karštį laiko mūmyse. Todėl yra tikimybė, kad tas nudegimas netgi taps dar gilesnis“, – įspėjo vaistininkė O.Kulbokienė.

Nors karštis ir pradeda varginti sinoptikai ateinančias dienas pokyčių nežada.

Sinoptikai žada, kad savaitės pabaigoje karšti orai iš Lietuvos nesitrauks. Penktadienį ir šeštadienį temperatūra daugelyje rajonų kais iki 30 laipsnių. Tiesa, savaitgalį gali pasirodyti lietaus debesys, nugriaudėti perkūnija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.