Gydytoja patarė, kaip įveikti vidurių užkietėjimą be vaistų ir įspėjo, dėl kokių požymių kreiptis į medikus

Tyrimai rodo, kad vidurių užkietėjimas vargina net penktadalį Lietuvos gyventojų. Specialistai pabrėžia, kad dėl vidurių užkietėjimo visų pirma kalta nesubalansuota ir nevisavertė mityba, kai organizmas negauna visų reikalingų maisto medžiagų. Kaip nustatoma, kada žmogui dėl vidurių užkietėjimo reikalinga pagalba ir kokias išeitis įvardija medikai?

Vidurių užkietėjimas<br>123rf asociatyvi nuotr.
Vidurių užkietėjimas<br>123rf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-10-10 20:26

„Tai labai delikati tema, plačiai neaptarinėjama. Kas vyksta kambaryje, kur karaliai pėsti vaikšto, tais patyrimais žmonės mažai dalinasi“, – pabrėžia gydytoja doc. Vitalija Petrenkienė.

Medikė paaiškino, kad prie vidurių užkietėjimo prisideda fizinio aktyvumo stoka, menkas skysčių suvartojimas, skaidulinių maisto trūkumas mitybos racione.

„Vidurių užkietėjimą lemia ir tam tikros lėtinės ligos: skydliaukės sutrikimai, diabetas, nervų sistemos ligos, vartojami maistai. Priežasčių tikrai nemažai“, – pažymėjo gydytoja.

Ji pridūrė, kad susirūpinti reikėtų, jei tuštinamasi rečiau nei įprasta, išmatos pasidaro kietos, jų pašalinimas reikalauja pastangų.

„Jeigu žmogus šiuo požymius patiria kelias savaites, jis pasijus dar prasčiau, nes atsiras pilvo pūtimas, nuotaikų svyravimai, gali ir miegas sutrikti. Jeigu praeina kelios savaitės, tuštinimasis nesusireguliuoja, yra retesnis nei kas trečia diena, būtina imtis priemonių: pakeisti mitybą, daugiau judėti, gausiau vartoti skysčius“, – patarė V.Petrenkienė.

Ji pridūrė, kad žmogus turėtų išgerti bent aštuonias stiklines per parą, geriausa vandens. Jei natūralios priemonės negelbėja, jį įspėja nesigriebti savigydos vaistais, verčiau apsilankyti gydytojo, kuris pasiūlys geriausią išeitį, kabinete.

Kokių klaidų nedaryti

„Jei vidurių užkietėjimas atsirado vyresniam nei 50 metų amžiaus žmogui, kurio ši problema anksčiau nevargino, jis pastebėjo, kad tuštinantis atsirado kraujo, ėmė varginti pilvo skausmai, ar šeimoje yra sirgusių storosios žarnos vėžiu, tada nerekomenduojama užsiimti savigyda, bet būtina kreiptis į gydytoją“, – pabrėžė V.Petrenkienė.

Gydytoja akcentavo, kad reguliarus tuštinimasis itin svarbus gerai savijautai ir kokybiškam laisvalaikiui.

„Kartais ignoruojame norą nueiti į tualetą, skubame į darbą. Tai gali būti viena iš sutrikimo priežasčių. Skirkime laiko sau, nepamirškime pasirūpinti savimi.

Judėkime! Palikime automobilį namuose, kilkime ne liftu, užlipikime laiptais. Šalia darbo vietos, turėkime vandens, nepamirškime jo išgerti. Tai taip pat padės žarnyno veiklai“, – patarė gydytoja.

Ji pridūrė, kad derėtų nepiktnaudžiauti saldumynais, greitu ir riebiu maistu. Į racioną įtraukti daugiau vaisių, daržovių, grūdinių kultūrų

„Kviečiai, sėlenos, burokėliai, morkos, salotos – visa tai padeda žarnynui veikti greičiau“, – patikino gydytoja V.Petrenkienė.

Skirtingo poveikio vaistai

Ji paaiškino, kad vidurių užkietėjimui gydyti skirti vaistai skirstomi į kelias grupes. Vieni didina išmatų apimtį, kas stimuliuoja žarnyną ir pagerina turinio slinkimą per storąją žarną. Taip pat naudojami vidurius laisvinantys vaistai.

Kita grupė – osmosinį poveikį turintys vaistai, kurie sulaiko vandenį žarnyne. Jie, pasak V.Petrenkienės, tinka ir pagyvenusiems, ir vaikams, nėščioms moterims, diabetu sergantiems pacientams bei nesukelia priklausomybės.

Taip pat pastebėta, kad vaistai „gerųjų“ bakterijų dauginimąsi. „Gera mikroflora yra labai svarbi organizmui, neleidžia ir užkerta kelią daugintis „blogosioms“ bakterijoms, turi reikšmės imuninei organizmo sistemai“, – paaiškino gydytoja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.