Priežastys, lemiančios ankstyvą pražilimą: štai kas padeda išsaugoti plaukų spalvą

Plaukų žilimas – neišvengiama amžėjimo proceso dalis, o pirmosios šviesios sruogos gali pasirodyti netikėtai, nesulaukus ir 30-ojo gimtadienio. Kartais tai keli atsitiktiniai žili plaukeliai, bet pasitaiko, kad plaukai ima pilkėti kuokštais. „Nėra taip, kad visi lyg susitarę pražyla, kai jiems sukanka 50 metų, – sako medicinos daktarė, dermatologė Loretta Ciraldo. – Kai kurie 80 metų žmonės dar neturi žilų plaukų, o kiti plaukus pradeda dažyti, nors jiems dar nėra 20 metų“, – pastebi ji.

Plaukų priežiūra, moteris.<br>Asociatyvi 123r nuotr.
Plaukų priežiūra, moteris.<br>Asociatyvi 123r nuotr.
Plaukų priežiūra, moteris.<br>Asociatyvi 123r nuotr.
Plaukų priežiūra, moteris.<br>Asociatyvi 123r nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 13, 2022, 9:34 PM

Jei smalsu, kada pražilsite, ekspertai pataria pažvelgti į savo mamą ir tėtį. Jei jų plaukai anksti pasidengė sidabru, labai tikėtina, kad panaši ateitis laukia ir jūsų. Tiesą sakant, mokslininkai nustatė pirmąjį geną, atsakingą už žilus plaukus. Jie mano, kad IRF4 geno tyrimai gali padėti kontroliuoti plaukų spalvos pokyčius.

Kodėl plaukai žyla?

Sruogos spalvą įgauna dėl dviejų tipų melanino pigmento: eumelaninas lemia, kiek tamsūs bus plaukai, o feomelaninas – geltoni ar raudoni jie bus. Paprastai plaukų folikuluose vyksta trijų fazių ciklas. Augimo – kitaip anageno fazė. Po jos seka katagenas – pereinamasis laikotarpis, o vėliau telogeno arba „poilsio“ fazė, kai plaukas nuslenka.

Nustatyta, kad ląstelės, vadinamos melanocitais, išskiria melaniną tik plauko folikulo viduje anageno fazės metu.

Esant priešlaikiniam žilimui, melanocitų skaičius folikuluose mažėja, nes plaukai toliau auga. Įvyksta domino efektas: sruogos pirmiausia papilkėja, o galiausiai tampa baltos, kai išnyksta melanocitai ir sustoja pigmento gamyba.

„Tikslaus plaukų žilimo mechanizmo mokslas dar nesupranta“, – sako L.Ciraldo.

Pasak dominuojančios teorijos, plauko stiebe gali susikaupti vandenilio peroksido. Tai sukelia oksidacinį stresą, kuris sunaikina pigmentą iš vidaus.

Svarbu suprasti, kad mūsų gyvenimo būdas ir aplinka taip pat gali sukelti oksidacinį stresą. Pasirodo, laisvieji radikalai, kuriuos išskiria ultravioletiniai (UV) spinduliai, oro tarša ir emocinis stresas turi panašų poveikį plaukams kaip ir odai.

„Plaukų ir pigmento auginimo procesas sukuria laisvuosius radikalus, bet paprastai mūsų organizmas gamina antioksidantus, kurie juos neutralizuoja“, – aiškina Niujorke (JAV) įsikūrusios klinikos dermatologas ir medicinos mokslų daktaras Hysemas Eldikas.

Problema ta, kad visi organizmo stresą sukeliantys veiksniai, gali paskatinti antioksidantų trūkumą, tad apsaugos mechanizmas sutrinka. Laisvieji radikalai gali laisvai pakenkti melanocitams, todėl sumažėja pigmento ir daugėja žilų plaukų“, – pabrėžia H.Eldikas.

Ekspertai mano, kad ateityje žilų plaukų prevencija gali remtis antioksidantų naudojimu galvos odoje.

Kada pražylama?

Specialistai sutaria dėl 50/50 taisyklės. Ji skamba maždaug taip: „Apskaičiuota, kad 50 procentų gyventojų iki 50 metų turės žilų plaukų“. Tačiau daugelis žmonių pirmąsias žilas sruogas pamato jau po 30-ojo gimtadienio.

Genetika yra svarbiausias rodiklis, lemiantis plaukų žilimą ankstyvame amžiuje. Tačiau manoma, kad ir kiti veiksniai gali paspartinti šį procesą:

– Autominuninės ligos, dėl kurių organizmas neteisingai atpažįsta ląstelę ir per klaidą atakuoja sveikus audinius. Sergant skydliaukės ligomis paprastai žemsesnis dviejų hormonų – T3 ir T4 – lygis. Tai rodo, kad padidėja melanino gamyba ir plaukų augimo fazė.

Dėl vitamino B12 trūkumo gali išsivystyti sunki anemijos forma, kuri siejama su žilų plaukų atsiradimu. Populiari teorija teigia, kad jei raudonieji kraujo kūneliai nėra sveiki, į plaukų ląsteles patenka mažiau deguonies. H.Eldikas sako, kad bėda po vieną nevaikšto. Taip jau yra, kad susirgus viena autoimuninė liga, netrukus išsivysto ir kita.

Pastebėję, kad žilti pradėjote anksčiau nei jūsų tėvai, aptarkite tai su savo gydytoju, kuris gali patikrinti, ar tai nėra susiję su sveikatos problemomis.

– Rūkymas gali smarkiai paveikti plaukų folikulus. „Žinoma, kad rūkymas sukelia oksidacinį stresą plaučiuose, odoje, plaukuose ir net naguose, nes sukelia laisvųjų radikalų antplūdį“, – sako H.Eldikas. – Kai laisvieji radikalai kaupiasi plaukuose, jie puola pigmentą gaminančias ląsteles ir sunaikina plaukų spalvą.“

Jeigu tai neįtikina, tyrimu nustatytas ryšys tarp rūkymo ir anksti pražylančių plaukų.

– Stresas. Neretai atkreipiamas dėmesys, kaip pakito prezidentų išvaizda per jų kadencijos laikotarpį. Antai, žilų plaukų ant Barako Obamo galvos pastebimai padaugėjo, kol jis dirbo Baltuosiuose rūmuose.

Manoma, kad plaukų spalvos pokyčius lemia streso hormonas kortizolis. Prieš porą metų atliktas tyrimas parodė, kad daug streso patyrusioms pelėms sumažėjo melanocitų, o jų kailis pastebimai papilkėjo. „Stresas kliudo melanocitų kamieninėms ląstelėms gamintis plauko svogūnėlyje ir gamina žilus plaukus“, – paaiškina L.Ciraldo.

Ar galima sustabdyti ankstyvą plaukų žilimą?

Jei priežastis genetinė, tuomet atsakymas yra „ne“. Nepaisant to, galima sumažinti oksidacinio streso poveikį plaukų folikulams. Meskite rūkyti ir saugokite plaukus nuo UV spindulių. Sumažinę rizikos veiksnių poveikį jaunatviškus plaukus galite išsaugoti ilgiau.

„Nors tai nėra plačiai paplitusi teorija, iš pacientų patirties pastebėjau, kad plaukai, reguliariai veikiami saulės, kaip taisyklė, pražyla anksčiau“, – sako L.Ciraldo.

Laiko atgal neatsuksi. Lygiai taip pat ir su žilais plaukais. Jei jie papilkėja, melatonino, anksčiau lėmusio jo spalvą, atkurti nebepavyks.

Parengta pagal allure.com inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.