Dilgčiojimas rankoje rodo, kad trūksta gyvybiškai svarbaus vitamino: žala gali būti nepataisoma

B12 – žmogaus organizmui ypač svarbus vitaminas. Jo trūkumas neigiamai paveikia bendrą sveikatą ir gyvenimo kokybę. Tačiau jo gauti nėra paprasta, nes maisto produktuose randami tik maži jo kiekiai. Visa laimė, žmogui per dieną pakanka vos 2,4 mikrogramo vitamino B12.

Ranka<br>123rf nuotr.
Ranka<br>123rf nuotr.
Nuovargis<br>123rf nuotr.
Nuovargis<br>123rf nuotr.
Stiklinė vandens<br>123rf nuotr.
Stiklinė vandens<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 5, 2022, 6:04 AM

Stiprus nuovargis, kai kasdieniai darbai darosi sunkiai pakeliami, yra vienas pagrindinių vitamino B12 trūkumo požymių.

Kiti simptomai – neurologiniai. Gali dilgčioti rankos arba kojos, sutrikti atmintis ir kūno pusiausvyrą, o liūdesys peraugti į depresiją. Šie pojūčiai gali visai nepradingti, jei B12 stokos problema nebus išspręsta.

Išvardinti simptomai būdingi ir daugeliui kitų sutrikimų. Todėl net gydytojai susiduria su keblumais, bandydami atrasti tikrają negalavimų priežastį. Jeigu maitinatės sveikai, gali nė nekilti mintis, kad organizmas bando pranešti apie vitamino B12 trūkumą.

Kaip organizmas įsisavina vitaminą B12

Vitaminas B12 randamas mėsoje ir kitame gyvulinės kilmės maiste – kiaušiniuose, pieno produktuose. Didžiausias šio vitamino kiekis aptinkamas gyvūnų kepenyse ir inkstuose, taip pat žuvyje. Todėl augalinę mitybą pasirinkę žmonės turėtų vartoti ir B12 maisto papildus. Visgi, nuo šio vitamino trūkumo nėra apsaugoti ir mėsą valgantys žmonės.

B12 absorbcija organizme yra sudėtingas daugiapakopis procesas, kuris prasideda burnoje ir baigiasi tolimajame plonosios žarnos gale. Kai kramtome, maistas susimaišo su seilėmis. Nurijus valgį, seilėse esantis R-baltymas – apsaugantis vitaminą B12 nuo skrandžio rūgšties – keliauja į skrandį kartu su maistu.

Specifinės skrandžio gleivinės ląstelės išskiria dvi medžiagas, kurios yra svarbios B12 absorbcijai. Tai skrandžio rūgštis, kuri atskiria kitas maistines medžiagas nuo vitamino B12, leisdama vitaminui susijungti su seilių R baltymu.

Kita medžiaga, vadinama vidiniu faktoriumi, susimaišo su skrandžio turiniu ir su juo keliauja į pirmąją plonosios žarnos dalį – dvylikapirštę žarną. Patekusios į dvylikapirštę žarną, kasos sultys išskiria vitaminą B12 iš R baltymo ir perduoda jį vidiniam faktoriui. Šis poravimas leidžia vitaminui B12 prasiskverbti į ląsteles .Ten jis padeda išlaikyti nervų ląsteles ir prisideda prie sveikų raudonųjų kraujo kūnelių formavimo.

Vitamino B12 trūkuma paprastai nulemia sutrikimas viename iš šios grandinės taškų.

Rizikos veiksniai

Be seilių vitaminas B12 burnoje neprisijungs prie R baltymo. Tuomet vitaminas bus pasisavinamas prastai. Egzistuoja šimtai vaistų, kurie gali sumažinti seilių išsiskyrimą. Tai ir opioidai, inhaliatoriai, dekongestantai, antidepresantai, kraujospūdį mažinantys vaistys ir įvairūs benzodiazepinai.

Vien trijų paskutinių kategorijų vaistams JAV kasmet išrašoma 100 milijonų receptų.

Kita galima vitamino B12 trūkumo priežastis – mažas skrandžio rūgšties kiekis. Tačiau vengiant opų atsiradimo, dalis žmonių vartoja vaistus skrandžio rūgščių kiekiui sumažinti. Tyrėjai tvirtai susiejo šių vaistų vartojimą su vitamino B12 trūkumu. Tačiau jiems tai neatsveria medikamentų poreikio.

Skrandžio rūgšties gamyba taip pat gali mažėti senstant. Vyresni žmonės susiduria su didesne vitamino B12 trūkumo rizika, kuri gali dar padidėti vartojant skrandžio rūgštingumą mažinančius vaistus.

Skrandžio rūgšties ir vidinio faktoriaus gamyba skrandyje specializuotose parietalinėse ląstelėse yra labai svarbi B12 absorbcijai. Tačiau skrandžio gleivinės pažeidimas taip pat gali užkirsti kelią šių medžiagų gamybai.

Žmonėms skrandžio gleivinės pažeidimas atsiranda dėl skrandžio operacijos, lėtinio uždegimo arba sunkios anemijos formos – sveikatos būklės, kuriai būdingas nuovargis ir daugybė kitų simptomų.

Kitas dažna vitamino B12 trūkumo priežastis – netinkama kasos funkcija. Maždaug trečdaliui pacientų, kuriems sutrinka kasos funkcija, pasireiškia vitamino B12 trūkumas.

Kaip kovoti su vitamino B12 stoka?

Bendri kraujo tyrimai vitamino B12 trūkumo neparodo. Todėl pajutus sutrikusios vitamino B12 apytakos simptomus ir žinant apie turimą bent vieną rizikos veiksnį, derėtų kreiptis gydytoją, kuris įvertinęs situaciją gali paskirti laboratorinius tyrimus vitamino B12 lygiui organizme nustatyti.

Įsitikinus, kad kraujyje iš tikrųjų trūksta šio vitamino, galima paskirti atitinkamus maisto papildus, kurie per kelis mėnesius įprastai išsprendžia savijautos problemas, tačiau gydymas gali trukti ir metus.

Vitamino B12 trūkumui gydyti skirti preparatai dažnai vartojami per burną, taip pat gali būti nosies purškalai. Kartais jie būna švirkščiami. Dažnai tokių preparatų pakanka, kad būtų pašalintas vitamino B12 trūkumas. Svarbiausia yra kreiptis į gydytoją ir laikytis jo nurodymų.

Parengta pagal theconversation.com inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?