Ruošiantiems šventinę mišrainę – gydytojos gudrybė: paragavę girs skonį, o kitą rytą dėkos dėl puikios savijautos

Daugelis sutiks, kad gruodis yra nuostabus laikas, kai apmąstome paskutines dienas skaičiuojančius metus. Vyšnia ant torto – kalėdinis šeimos susibūrimas prie šventinio stalo. Tik bėda, kad gardaus maisto tiek daug, o akys nori visko.

Pagrindinė taisyklė – nepagaminti per daug patiekalo, sako Santaros klinikų Hepatologijos, gastroenterologijos ir dietologijos centro gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė.<br>Lrytas.lt koliažas
Pagrindinė taisyklė – nepagaminti per daug patiekalo, sako Santaros klinikų Hepatologijos, gastroenterologijos ir dietologijos centro gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė.<br>Lrytas.lt koliažas
Šventinis stalas<br>Asociatyvinė 123rf nuotr.
Šventinis stalas<br>Asociatyvinė 123rf nuotr.
Šventinis stalas<br>Asociatyvinė 123rf nuotr.
Šventinis stalas<br>Asociatyvinė 123rf nuotr.
Šventinis stalas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Šventinis stalas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Šventinis stalas<br>T.Bauro nuotr.
Šventinis stalas<br>T.Bauro nuotr.
Kūčiukai<br>M. Patašiaus nuotr.
Kūčiukai<br>M. Patašiaus nuotr.
Dietologė E.Gavelienė.<br>R.Linkaitės nuotr.
Dietologė E.Gavelienė.<br>R.Linkaitės nuotr.
Šventinis stalas<br>D.Umbraso nuotr.
Šventinis stalas<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Dec 21, 2022, 5:59 AM

Pagrindinė taisyklė – nepagaminti per daug patiekalo: ant stalo padėti tik tiek, kad kiekvienam užtektų paragauti, sako Santaros klinikų Hepatologijos, gastroenterologijos ir dietologijos centro gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė.

Ji atkreipia dėmesį, kad žmogus jau seniai valgo ne tik tam, kad išgyventų. Vakarienė artimųjų rate – vienas iš gyvenimo malonumų. „Maistas jau seniai atlieka ne tik fiziologinę funkciją. Tai yra ir socialinius ryšius užmegzti padedanti, psichologiškai pagelbėjanti priemonė“, – aiškino E.Gavelienė.

Šv. Kūčių vakaro tradicijos sunkiai įsivaizduojamos be mišrainių. Gydytoja pastebėjo, kad protingą pasirinkimą diktuoja pasninkas: ant stalo turėtų būti mažiau gyvūninės kilmės riebalų. Todėl mišrainių ir salotų ruošimui puikiai tinka linų sėmenų aliejus.

„Kita vertus, skonis patiekalui suteikiamas įvairiais būdais. Pavyzdžiui, galima išspausti šlakelį citrinų ar kito vaisiaus sulčių. Nepamirškime įvairiausių žolelių. Susmulkintos jos stipriai paskleis savo aromatą. Gausime ir pagyrų dėl skoninių savybių, ir pagyrų kitą dieną, nes valgytojai jausis labai lengvi ir maloniai prisimins vakarienę dėl emocijos ir paruošto maisto“, – patikino E.Gavelienė.

Mitas, kad aguonpienis gerina miegą

Retas Šv. Kūčių stalas apsieina be aguonpienio. Ką apie šį gėrimą mano dietologė?

„Pagal savo sudėtį šitas patiekalas priskirtinas desertų kategorijai. Jį gaminant reikėtų, kiek įmanoma, sumažinti cukraus kiekį. Bet nesiūlau jo visiškai atsisakyti, nes tada jau nebebus tas tradicinis patiekalas.

Vieną niuansą aš puikiai atsimenu iš savo vaikystės. Man ir močiutė sakydavo: „Prisigers vaikai aguonpienio ir labai gerai miegos“. Iki dabar yra manoma, kad aguonpienis turtingas medžiagomis, kurios gali pagerinti miegą.

Turiu nuvilti, kad tos aguonos, kurias perkame šiais laikais, privalo būti švariai paruoštos, be opiatų. Tas migdantis komponentas yra aguonos galvutėje, o ne pačioje sėkloje. Jeigu aguonų sėklos paruoštos taip, kaip priklauso, mieguistumas gali būti tik dėl ilgo vakarojimo arba nuobodžių šnekų“, – paaiškino E.Gavelienė.

Turbūt, visi supranta, kad aguonpienis su kūčiukais nėra pats sveikatingiausias derinys. Tačiau gydytoja priminė, kad šventė – vienetinis atvejis.

„Patiekalas turi nešti keletą naudų. Mano profesija įpareigoja nagrinėti jo maistingumą. Tačiau per ilgus darbo metus puikiai supratau, kad maistingumas sudaro 90 proc. to, ką turėtų duoti maistas, tačiau 10 proc. lieka emocijai. Šitą dalį mes ir gauname su kūčiukais ir aguonpieniu“, – pasakojo E.Gavelienė.

„Maistingumo ten negausu, bet emocija tikrai yra“, – pridūrė gydytoja.

Geriausias gėrimas – vanduo

Pasak jos, desertų kategorijai priskiriami ir kisielius bei kompotas. „Geriausias gėrimas Šv. Kūčių vakarą ir Šv. Kalėdų dieną – vanduo“, – auksinę taisyklę priminė dietologė.

Turintiems jautresnę virškinimo sistemą, ji patarė negerti šalto vandens su tradiciniais Šv. Kūčių patiekalais. Patarimo priežastis – šventinis maistas yra riebus, tad jų užgėrimas šaltu vandeniu gali sukelti diskomfortą pilve.

Geriausia išeitis – kambario temperatūros arba šiek tiek drungnas vanduo, kurį galima paskaninti šiek tiek citrinos sulčių ar mėtos lapeliu. „Tai būtų puikiausias šventės gėrimas“, – pabrėžė E.Gavelienė.

Po valgio pataria pramankštinti kojas

Nelengvai virškinamu maistu nukrauti Šv. Kalėdų ir Naujųjų metų stalai – taip pat iššūkis skrandžiui.

Gydytoja dietologė pastebėjo, kad šventės metu ragaujami nekasdieniški patiekalai. Bijant persivalgymo, būtų sumanu apsiriboti jais ir susilaikyti nuo niekuo neypatingo maisto.

„Pavyzdžiui, greta patiekalo yra virtos bulvės. Jų galiu paskanauti kiekvieną dieną, gal šįkart galiu jų valgyti mažiau arba visai atsisakyti. Lygiai taip pat su paprasta duona. Bet tų šventiškų, tik tom dienom gaminamų patiekalų atsisakyti nepavyks atsisakyti, to daryti ir nereikia.

Visgi, porcijos dydį reikėtų pasirinkti tokį, kad po šventinės vakarienės būtų komfortas pilve ir galvoje“, – patarė E.Gavelienė.

Gydytoja, paklausta, kaip švenčių metu pagreitinti virškinimo procesą, pasiūlė pasidžiaugti žiemiškais orais ir pajudėti. Fizinis aktyvumas būtinas ir Šv. Kalėdų laikotarpiu.

„Labai tikiuosi, kad Šv. Kalėdų dieną švies saulė, netrūks sniego. Geriausias dalykas, kurį galime sau padovanoti, tai išeiti pasivaikščioti. Patarčiau tai daryti ir prieš valgymą, ir po jo. Net Šv. Kūčių vakarienės metu, kai visi sėdasi jau pakilus šiaurinei žvaigždei, po valgio išeiti į lauką ir paieškoti tų gyvūnėlių, kurie naktį galbūt iš tikrųjų šneka, tikrai verta ir naudinga“, – patarė E.Gaveliėnė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.