Šis mineralas pasižymi įspūdinga nauda sveikatai: sutvarko miegą, mažina kraujospūdį, saugo nuo diabeto

Magnis – ypač naudingas mikroelementas. Šis mineralas reikalingas daugeliui žmogaus organizmo funkcijų: reguliuoja kraujospūdį ir cukraus kiekį kraujyje, gamina energiją, palaiko stiprius kaulus. Todėl itin svarbu apsirūpinti magniu.

Kraujospūdžio patikra<br>123rf nuotr.
Kraujospūdžio patikra<br>123rf nuotr.
moliūgų sėklos<br>123rf nuotr.
moliūgų sėklos<br>123rf nuotr.
Miegas.<br>123rf nuotr.
Miegas.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2022-12-26 18:13, atnaujinta 2022-12-27 14:46

Kam reikalingas magnis?

Magnio trūkumas nėra dažna problema, tačiau būtina palaikyti optimalų jo kiekį. Tyrimai parodė, kad mažas magnio suvartojimas gali padidinti 2 tipo diabeto, aukšto kraujospūdžio, uždegiminių ir širdies ligų, insulto, migreninių galvos skausmų, astmos ir storosios žarnos vėžio riziką.

Magnis taip pat reikalingas tam, kad organizmas galėtų tinkamai pasisavinti kalcį ir kalį.

Įrodyta, kad magnis gali sumažinti streso lygį ir padeda lengviau užmigti. Taip yra, nes magnis suaktyvina parasimpatinę nervų sistemą, leidžia nusiraminti ir atsipalaiduoti.

Magnis reikalingas ir normaliai raumenų veiklai. Jis padeda raumenų ląstelėms atsipalaiduoti po susitraukimo. Kai magnio kiekis yra mažas, raumenys gali per stipriai susitraukti. Tuomet atsiranda mėšlungis, jaučiami raumenų spazmai.

Nederėtų pamiršti, kad raumenų susitraukimai reguliuoja ir širdies darbą. Magnis padeda išlaikyti pastovų širdies susitraukimų dažnį, gelbsti nuo aritmijos.

Ar įmanoma iš maisto gauti pakankamai magnio?

Taip, jei į racioną įtraukiami magniu praturtinti produktai. Šio mineralo gausu moliūgų sėklose, lašišoje, migdoluose ir žemės riešutuose, razinose, avinžirniuose, taip pat čija sėklose. Vaisiai – bananai, avokadai, kiviai, džiovintos figos – puikus magnio šaltinis. Jo gauti galima ir iš daržovių, pavyzdžiui, špinatų.

Svarbu atminti, kad organizmas geba pasisavinti tik maždaug 30–40 proc. maiste esančio magnio.

Jeigu kraujo tyrimą atlikęs gydytojas nustatė magnio trūkumą, registruota dietologė Bianca Tamburello pataria visų pirma pabandyti pakeisti mitybą ir tik vėliau pasidairyti maisto papildų. Juk iš sveikatai palankaus maisto produktų galima gauti ir kitų organizmui būtinų vitaminų ir mikroelementų.

Viskam yra saikas

Tiesa, gero gali būti per daug. Todėl renkantis magnio papildus būtina įvertinti individualų jų poreikį. Magnio perdozavimas gali sukelti viduriavimą, pykinimą ir skrandžio skausmus.

„Magnio papildai tinka ne visiems, todėl prieš pradėdami juos vartoti, pasitarkite su gydytoju“, – sako B.Tamburello.

Suaugusieji kasdien turėtų vartoti ne daugiau kaip 350 mg magnio papildų. Be to, amerikiečių mitybos gairėse rekomenduojama, kad 31 metų ir vyresni vyrai turėtų gauti 420 mg magnio per dieną vien su maistu arba kartu su maistu ir papildais.

„Svarbu pažymėti, kad magnio papildo paros norma (350 mg) yra mažesnė už bendrą rekomenduojamą magnio paros normą (420 mg), nes šio mineralo taip pat gauname su maistu ir gėrimais“, – aiškina B.Tamburello. Pasak jos, organizmas gali skirtingai reaguoti į tą patį kiekį magnio, priklausomai nuo to, jis gautas su maistu, ar su maisto papildais.

Parengta pagal „Men's Health“ ir „Healthline“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.