Vaistininkė pasakė, kokių vitaminų žiemą trūksta širdžiai: papildyti jų atsargas visai nesunku

Šaltuoju sezonu kovojame ne tik su virusais – širdies ir kraujagyslių sistemai žiemą taip pat tenka didžiulis krūvis. Ji kenčia ne tik dėl žvarbaus oro, bet ir dėl pasikeitusių mitybos įpročių – riebus maistas, nesubalansuota mityba šventiniu laikotarpiu gali daryti nepataisomą žalą. „Eurovaistinė internete“ farmacininkė Renata Mardosienė pataria, į kokias mitybos taisykles verta atkreipti dėmesį šiuo laikotarpiu ir kaip stiprinti širdį ir kraujagyslių sistemą?

Širdies ir kraujagyslių sveikata<br>Asociatyvinė 123rf iliustr.
Širdies ir kraujagyslių sveikata<br>Asociatyvinė 123rf iliustr.
Vitaminai<br>123rf nuotr.
Vitaminai<br>123rf nuotr.
širdies ligos<br>123rf iliustr.
širdies ligos<br>123rf iliustr.
Citrusiniai vaisiai<br>M.Astrausko nuotr.
Citrusiniai vaisiai<br>M.Astrausko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Dec 27, 2022, 7:07 AM

Šventinis periodas – tai metas, kada subalansuotos mitybos įpročių laikytis yra bene sunkiausia. Tačiau, anot R. Mardosienės, šiuo metu širdžiai tenka didžiulė apkrova, todėl jos sveikata rūpintis ypatingai svarbu.

„Nors gruodį patiriame ne tik prieššventinio streso, bet ir daugybę teigiamų emocijų, iš tiesų šis periodas širdžiai gali būti pavojingas. Šaltyje širdis dirba dvigubai – ne tik varinėdama kraują, bet ir palaikydama kūno šilumą. Dėl šalčio gali siaurėti kraujagyslės ir didėti kraujospūdis. Tai gali padidinti širdies priepuolio bei insulto riziką.

Be to, šaltuoju metu padaugėja virusinių ir bakterinių susirgimų, kurie gali pažeisti širdies raumenį ir sukelti jo uždegimą. Prie šių veiksnių pridėkime sėslesnį gyvenimo būdą ir riebų bei nesveiką maistą – turėsime visą puokštę rizikos veiksnių, kurie žiemos laikotarpiu užklumpa mūsų širdies ir kraujagyslių sistemą“, – sako farmacininkė.

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) specialistai teigia, kad net 80 proc. mirčių nuo širdies ir kraujagyslių sistemos ligų galima išvengti, jeigu būtų sumažinami pagrindiniai rizikos veiksniai, tarp kurių – netaisyklinga mityba ir padidėjęs cholesterolis. Todėl vaistininkė pataria, kad pirmiausiai reikėtų atlikti reikiamus kraujo tyrimus ir įsitikinti, ar organizmui netrūksta širdies ir kraujagyslių sistemai būtiniausių medžiagų. Kokios jos?

Kalis ir magnis

Tai mineralai, kurie vaidina ypatingai svarbų vaidmenį širdies ir kraujagyslių ligų prevencijoje. „Kalis – tai vienas esminių mineralų, kurio trūkumas gali lemti širdies ritmo sutrikimus. Magnis saugo kraujagysles nuo aterosklerozės, gali padėti sumažinti kraujo spaudimą“, – pasakoja vaistininkė.

Tiek kalio, tiek magnio gausu žaliose lapinėse daržovėse, riešutuose, sėklose, grūdinėse kultūrose, ankštinėse daržovėse. „Jeigu šių maisto produktų jūsų mityboje trūksta, papildomai galite vartoti maisto papildus. Tačiau patiems eksperimentuoti nevertėtų – jų trūkumą turėtų nustatyti gydytojas, atlikus kraujo tyrimą“, – teigia R. Mardosienė.

Jeigu dvejojate, kokie maisto papildai jums tiktų labiausiai arba kaip tinkamai juos vartoti bei derinti, galite nemokamai pasikonsultuoti su vaistininkais nuotoliniu būdu – internetu ar telefonu.

Omega-3 riebalų rūgštys

Omega-3 riebalų rūgštys gali padėti palaikyti normalų kraujospūdį ir sumažinti padidėjusį cholesterolio kiekį, taip pat mažinti aritmijų riziką. „Jūsų mityboje turėtų netrūkti riebios žuvies, pavyzdžiui, lašišos, skumbrės, tuno, silkės ar sardinių. Taip pat omega-3 riebalų rūgščių yra linų sėmenyse, ispaninio šalavijo sėklose, graikiniuose riešutuose“, – pataria vaistininkė.

Antioksidantai

Antioksidantai labai svarbūs širdies ir kraujagyslių ligų prevencijoje, nes apsaugo mūsų ląsteles nuo laisvųjų radikalų. „Antioksidantai neleidžia oksiduotis blogajam cholesteroliui ir tuo pat metu vystytis aterosklerozei“, – sako specialistė.

Trys iš pagrindinių antioksidantų yra beta karotenas, vitaminas C ir vitaminas E. Jų gausu šviežiuose vaisiuose ir daržovėse, pavyzdžiui, brokoliuose, špinatuose, morkose, burokėliuose, granatuose, česnakuose, kopūstuose, šparaguose, citrusiniuose vaisiuose.

Koenzimas Q10

Koenzimas Q10 priskiriamas antioksidantų grupei, tačiau nusipelno ypatingo dėmesio dėl savo svarbos širdies ir kraujagyslių sistemoje. „Jeigu koenzimo Q10 organizme sumažėja, gali sutrikti širdies ritmas. Dalis širdies nepakankamumo atvejų yra susiję būtent su koenzimo Q10 trūkumu. Nors organizmas jį gamina, su amžiumi gamyba mažėja. Todėl pravartu įtraukti į savo mitybą tokius jo šaltinius kaip subproduktai, riebi žuvis, brokoliai, apelsinai, žemės riešutai“, – sako specialistė.

B grupės vitaminai

B grupės vitaminai taip pat atlieka svarbų vaidmenį širdies ir kraujagyslių ligų prevencijoje. „Per didelis kiekis homocisteino rūgšties gali žaloti kraujagyslių sieneles. Todėl čia svarbūs B grupės vitaminai, kurie gali mažinti homocisteino kiekį. Pavyzdžiui, šparagai, pupelės, saulėgrąžų sėklos yra natūralus folio rūgšties (vit. B9) šaltinis. Vitamino B6 turi jautienos kepenėlės, tunas, lašiša, avinžirniai. Vitamino B12 šaltiniai – pieno produktai, sūris, kiaušiniai“, – sako R. Mardosienė.

Kokius mitybos įpročius vertėtų koreguoti?

Tačiau vien aprūpinti mitybą būtinomis medžiagomis – nepakanka. Anot R. Mardosienės, šaltuoju sezonu mes linkę valgyti riebiau, sočiau, neretai naudojame daugiau druskos, lepinamės šventiniais saldumynais, piktnaudžiaujame alkoholiu. Visa tai gali padaryti neigiamą įtaką širdies ir kraujagyslių sistemos veiklai.

„Dažnas druskos vartojimas dideliais kiekiais gali turėti įtakos kraujo spaudimo padidėjimui. Verčiau naudokite daugiau natūralių prieskoninių žolelių, kurios suteiks gero skonio, tačiau nekenks jūsų širdžiai“, – pataria farmacininkė.

Gruzdintos bulvytės, žagarėliai, spurgos, kepta duona – tai daugelio mėgstami užkandžiai, kuriuose dažnai gausu širdies sveikatai itin žalingų hidrintų riebalų. „Šie riebalai susidaro aukštoje temperatūroje kaitinant augalinius aliejus. Jie gali didinti cholesterolio kiekį, skatinti aterosklerozės vystymąsi. Hidrinti riebalai dažniausiai naudojami ruošiant greitą maistą, taip pat dažnai randami įvairių kepinių ir užkandžių sudėtyje“, – sako vaistininkė.

Priešingai nei hidrinti riebalai, kurie blogąjį cholesterolį gali didinti, maiste esančios tirpiosios skaidulos gali padėti sumažinti bendrą, o kartu ir „blogojo“ cholesterolio kiekį. Todėl pravartu vartoti daugiau tirpių maistinių skaidulų turinčių produktų – avižų, linų sėmenų, obuolių, bananų.

„Taip pat širdies funkciją gali padėti gerinti natūralūs augalų ekstraktai – pavyzdžiui, gudobelės gali stiprinti širdies raumenį, gerinti kraujagyslių funkciją, reguliuoti širdies susitraukimų dažnį.

Sukatžolės gali raminti nervų sistemą, slopinti įtampą, gerinti širdies veiklą. Česnakų ekstraktas gali padėti palaikyti tinkamą cholesterolio, gliukozės kiekį kraujyje“, – sako R. Mardosienė.

Vaistininkė priduria, kad pravartu šventiniu periodu nepamiršti atkreipti dėmesį ir į kitus sveikos gyvensenos veiksnius – aktyvesnį gyvenimo būdą, žalingų įpročių atsisakymą, taip pat streso valdymą ir subalansuotą miego rutiną. Tik jų visuma gali padėti sustiprinti širdies ir kraujagyslių sistemą bei užkirsti kelią grėsmingoms ligoms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.