Norisi sūraus maisto? Štai kokį signalą tai siunčia apie jūsų sveikatą

Gydytojai nuolat primena, kad per daug druskos kenkia sveikatai. Tačiau normalu, kad kartais labai norisi kažko sūraus – skrudintų bulvyčių, traškučių, greitai užpilamų makaronų ar kito jūsų pamėgto maisto. Tačiau, jei valgyti sūriai norisi dažnai, reikėtų susirūpinti, nes tokie mitybos įpročiai gali turėti neigiamos įtakos sveikatai.

Druska<br>123rf nuotr.
Druska<br>123rf nuotr.
Virtuvė, moteris, alkana.<br>123rf nuotr.
Virtuvė, moteris, alkana.<br>123rf nuotr.
Stresas<br>123rf nuotr.
Stresas<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 8, 2023, 6:15 PM

JAV maisto ir vaistų administracija rekomenduoja per dieną suvartoti ne daugiau kaip vieną arbatinį šaukštelį druskos. Dėl jos pertekliaus gali padidėti kraujospūdis. Tai didina insulto ir kitų širdies ligų riziką. Jei jaučiate stiprų potraukį sūriam maistui, galbūt tai ženklas, jog organizmas nori kažką pranešti. Portalas „Parade“ pateikia 8 galimas to priežastis.

1. Neseniai pradėjote laikytis dietos

Metų pradžioje daugybė žmonių nusprendžia pakeisti mitybos įpročius. Specialistai pastebi, kad uždrausto vaisiaus visada norisi labiau.

„Tyrimai rodo, kad žmonės yra linkę labiau trokšti maisto, kurį įvardija kaip „blogą“ ir bando apriboti jo suvartojimą“, – sako dietologė Erica Ingraham.

Todėl, pasak jos, laikantis dietos dar labiau norisi to maisto, kurio nusprendžiama atsisakyti. Todėl reikėtų ne nustatyti sau griežtas taisykles, o verčiau maitintis įvairiai, bet tuo pačiu ir jausti saiką.

2. Daug sportuojate

Kitas populiarus Naujųjų metų pažadas – daugiau sportuoti. Intensyvios treniruotės gali paskatinti potraukį sūriam maistui. „Elektrolitų disbalansas, dėl kurio organizme mažėja natrio kiekis, gali paskatinti polinkį sūriam valgiui“, – sako dietologė Erin Palinski-Wade.

Kartu su prakaitu pašalinama daug natrio. Todėl po treniruotės svarbu atstatyti elektrolitų kiekį.

3. Įpratote valgyti sūriai

Pradėjus sunku įjungti stabdžius. Tiesa? Dietologė Briggite Zeitlin sako, kad žmogus dažnai nori maisto, kurį valgo nuolat. Jei esate įpratę sūriai užkandžiauti kiekvieną dieną 16 val., labai realu, smegenys primins, jog dar negavote kasdienės druskos dozės.

4. Artėja mėnesinės

Taip, noras valgyti sūriai yra dažnas PMS požymis, teigia dietologė.

„Per menstruacijas ir prieš tai organizmas patiria hormoninius pokyčius, kurie gali prisidėti prie natrio kiekio kraujyje pasikeitimų. Tai gali paskatinti potraukį sūriam maistui“, – paaiškina B.Zeitlin.

Moksliniai tyrimai patvirtina, kad priešmenstruacinėje fazėje dažnai trokštama maisto, kuriame yra daug cukraus, druskos ir riebalų.

5. Esate nėščia

Nėštumui būdingi hormonų pasikeitimai. Tai gali sąlygoti potraukį sūriam maistui.

„Viena teorija teigia, kad tai gali būti nulemta hormoninių pokyčių arba kraujo tūrio padidėjimo“, – sako B.Zeitlin.

6. Patiriate daug streso

Kai žmogus patiria stresą, smegenyse pakyla kortizolio, kuris kartais vadinamas „streso hormonu“, lygis. Dėl to organizmui pasiunčiamas pavojaus signalas. Tuomet siekiama apsirūpinti energijos atsargomis, norisi sūraus, saldaus arba riebaus maisto.

7. Patiriate nuovargį

Dietologės teigia, kad miego trūkumas taip pat gali sukelti potraukį maistui, kuris nėra labai sveikas. Moksliniai tyrimai rodo, kad miego trūkumas sukelia stresą organizmui, o tai padidina kortizolio kiekį. Kas vyksta toliau jūs jau žinote.

8. Išsivystė liga

Nors tai ir retas paaiškinimas, dietologės sutiko, kad polinkis į sūrų maistą gali rodyti rimtą sveikatos būklę. „Adisono liga yra būklė, kai antinksčiai negali gaminti pakankamai kortizolio ir aldosterono, o tai turi įtakos skysčių ir natrio kiekio organizme pusiausvyrai“, – sako E.Ingraham.

Kiti Adisono ligos požymiai yra nuovargis, raumenų silpnumas, prasta nuotaika ir padidėjęs troškulys. Jei nerimaujate, kad galite sirgti Adisono liga, svarbu kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Kaip dorotis su potraukiu druskai?

B.Zeitlin siūlo pagalvoti, ką organizmas bando jums pasakyti. Reikia daugiau miego? Būtina sumažinti stresą? Papildyti elektrolitų atsargas? Kreiptis į gydytoją?

Taip pat svarbu žinoti, kaip susitvarkyti nevalgant per daug druskos, nes tai gali neigiamai paveikti sveikatą. B.Zeitlin pataria į savo patiekalus ir užkandžius įtraukti įvairių žolelių ir prieskonių, pavyzdžiui, gardinti spragėsius česnaku ar ciberžole. Ji taip pat siūlo į savo patiekalus įtraukti sūrų maistą, turintį maistinių medžiagų, pavyzdžiui, į salotas dėti kubeliais pjaustytų alyvuogių.

B.Zeitlin taip pat rekomenduoja skrudinti avinžirnius ar riešutus ir taip paruošti maistingą užkandį. „Tokiu būdu galite atsižvelgti į bendrą druskos kiekį, kurį dedate, kol vis dar gausite traškius baltyminius užkandžius“, – sako ji ir priduria, kad jie taip pat gali būti naudojami salotoms ar kaip pagardas šalia kitų patiekalų.

E.Palinski-Wade pabrėžia, kad didžioji dalis druskos gaunama vartojant itin perdirbtus maisto produktus. Jei norite kuo labiau sumažinti natrio suvartojimą, ji siūlo atsisakyti pusfabrikačių, valgyti tik pačių pagamintą maistą. Tokiu būdu galėsite suvaldyti, kiek druskos patenka į jūsų organizmą.

Tiesa, nebūtina visiškai vengti sūraus maisto. E.Palinski-Wade pabrėžia, jog organizmui reikia šiek tiek natrio, kad jis tinkamai funkcionuotų. Tačiau svarbu nepamiršti, kiek druskos suvartojate.

Parengta pagal „Parade“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.