Dažnai kartota taisyklė apie alkoholio poveikį žmogui buvo melas: mokslininkai pataria keisti įpročius

Apie saikingo alkoholio vartojimo naudą girdėję yra visi. Visai nenuostabu kodėl. Dešimtys tyrimų teigė, kad viena taurė vyno ar bokalas alaus padės sustiprinti širdį ir prailgins gyvenimą.

Alkoholis<br>Pexels nuotr.
Alkoholis<br>Pexels nuotr.
Alkoholis<br>Pexels nuotr.
Alkoholis<br>Pexels nuotr.
Alkoholis<br>Pexels nuotr.
Alkoholis<br>Pexels nuotr.
Alkoholis<br>Pexels nuotr.
Alkoholis<br>Pexels nuotr.
Alkoholis<br>Pexels nuotr.
Alkoholis<br>Pexels nuotr.
Alkoholis<br>Pexels nuotr.
Alkoholis<br>Pexels nuotr.
Alkoholis<br>Pexels nuotr.
Alkoholis<br>Pexels nuotr.
Alkoholis<br>Pexels nuotr.
Alkoholis<br>Pexels nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Apr 5, 2023, 9:56 PM

Tačiau, kaip skelbia nauja apžvalga, šie tyrimai turėjo rimtų trūkumų. Juos pašalinus išgaruoja ir visi įrodymai apie galimą alkoholio naudą sveikatai.

Vienas arba du gėrimai per dieną, geriausiu atveju nepadarys jokios žalos, o trys ar daugiau – ženkliai padidins ankstyvos mirties riziką, tvirtina mokslininkai.

Sakoma, kad žmogus alkoholį vartoja saikingai, jei išgeria nuo 1 iki 14 standartinių gėrimų per savaitę. „Būtent toks alkoholio kiekis, jeigu daugelį tyrimų vertinsime nekritiškai, sumažina riziką mirti anksčiau laiko“, – sakė vienas iš tyrėjų Timas Stokvelas. Jis yra buvęs Kanados psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo tyrimų instituto direktorius.

Tačiau atsižvelgus į anksčiau atliktų tyrimų trūkumus „saikingo alkoholio vartojimo nauda labai sumažėja, o kai kuriais atvejais visai išnyksta“, – sakė T.Stokvelas.

Standartiniame gėrime yra maždaug 14 gramų gryno alkoholio. Tai atitinka 12 uncijų alaus (maždaug 355 ml.) nestipraus alaus arba 5 uncijas (maždaug 148 ml.) 12 proc. stiprumo vyno.

Atlikdami šią analizę T.Stokvelas su kolegomis įvertino 107 tyrimus, kuriuose buvo vertinamas ryšys tarp alkoholio vartojimo ir ankstyvos mirties. Šiuose tyrimuose dalyvavo beveik 5 mln. dalyvių iš įvairių pasaulio šalių.

„Tai daugybės tikrai blogų tyrimų apžvalga, – sakė T.Stokvelas. – Šiuose tyrimuose yra daug painiavos ir šališko požiūrio. Mūsų analizė tai puikiai įrodo“.

Esminė klaida

Pavyzdžiui, daugelyje tyrimų gerti metę ir abstinentais tapę žmonės buvo priskirti prie tos pačios grupės kaip ir tie, kurie visą gyvenimą nevartojo alkoholio.

Tačiau „buvę gėrikai“ šio žalingo įpročio dažnai atsisako dėl sveikatos problemų, pastebėjo T.Stokvelas. Šis faktas iškreipė ankstesnių tyrimų rezultatus. Naujoji analizė parodė, kad alkoholį vartoję, bet jo vėliau atsisakę žmonės turi 22 proc. didesnę mirties riziką, palyginti su tais, kurie abstinentais buvo visą gyvenimą.

Būtent šis netikslumas sukuria iliuziją, kad saikingai alkoholį vartojantys žmonės yra sveikesni, paaiškino T.Stokvelas. Jo komanda apjungė ankstesnių tyrimų duomenis ir patikslino jo rezultatus, pašalindami anksčiau padarytą klaidą.

Paaiškėjo, kad saikingas alkoholio vartojimas nesumažina ankstyvos mirties rizikos.

Tyrėjai nustatė, kad mirties rizika nežymiai padidėja tuomet, jei kasdien išgeriama nuo 25 iki 44 gramų gryno alkoholio, t. y. maždaug 3 standartiniai gėrimai.

O tarp žmonių, kurie per dieną išgerdavo 45 ir daugiau gramų gryno alkoholio, buvo pastebimai padidėjusi mirties rizika, parodė rezultatai.

Per dieną išgeriant 65 gramus ar daugiau gryno alkoholio, ankstyvos mirties rizika buvo maždaug 35 proc. didesnė nei retkarčiais išgeriančių žmonių.

„Manau, tai reiškia, kad nedidelis alkoholio vartojimas nėra naudingas sveikatai“, – paaiškino epidemiologijos docentė Catherine Lesko.

„Sunku pasakyti ar tai, kas vadinama saikingu alkoholio vartojimu, kenkia sveikatai, tačiau naujieji rezultatai patvirtina žalingą vidutinio ar didelio alkoholio kiekio poveikį“, – pridūrė tyrėja.

Įspėjimas moterims

Analizė taip pat parodė, kad net ir mažesni alkoholio kiekiai ženkliai padidina moterų mirties riziką.

Moterų mirties nuo alkoholio rizika nuolat buvo didesnė nei vyrų. Pavyzdžiui, moterų, kasdien išgeriančių 65 g ar daugiau alkoholio, mirties rizika padidėjo 61 proc., t. y. beveik dvigubai daugiau nei vyrų, išgeriančių tiek pat alkoholio.

Dėl biologinių veiksnių alkoholio poveikis moterims yra kitoks. Net ir išgėrus tą patį kiekį, moterų kraujyje alkoholio kiekis bus didesnis, jos greičiau apsvaigs nuo alkoholio ir ilgiau jį skaidys.

Šie rezultatai prasmingi, atsižvelgiant į tai, kad alkoholio vartojimas susijęs su mažiausiai 22 konkrečiomis mirties priežastimis, sakė T.Stokvelas.

Alkoholio vartojimas didina kepenų ligų, kai kurių vėžio rūšių, insulto ir širdies ligų riziką. Alkoholis taip pat prisideda prie mirčių nuo sužalojimų nelaimingų atsitikimų metu, automobilių avarijose, žmogžudysčių ir savižudybių.

Mokslininkų patarimai

Tyrėjai pateikė kelis alkoholio vartojimo rizikos lygmenis:

– 2 standartiniai gėrimai per savaitę arba mažiau: tikėtina, kad pavyks išvengti su alkoholio vartojimu susijusios žalos;

– 3–6 standartiniai gėrimai per savaitę: padidėja rizika susirgti krūties ir storosios žarnos vėžiu;

– 7 standartiniai gėrimai per savaitę arba daugiau: padidėja širdies ligų ar insulto rizika.

Mokslininkai pabrėžė, kad kiekvienas papildomas gėrimas padidina sveikatos problemų pavojų. Taip yra, nes vis sunkiau natūraliai atstatyti alkoholio padarytą žalą įvairiems organizmo ir smegenų ląstelių audiniams.

Kitaip tariant, kuo mažiau alkoholio vartojate, tuo geriau.

Tyrėjai nurodė tam tikrus savo darbo trūkumus. Pasak jų, daugumoje tyrimų alkoholio suvartojimas buvo matuojamas netobulai, į anketos klausimus atsakę žmonės savo santykį su alkoholiu galėjo apibūdinti ne visai nuoširdžiai.

Norint tiksliau įvertinti alkoholio keliamą riziką, būsimuose tyrimuose reikėtų nagrinėti konkrečias su alkoholio vartojimu susijusias ligas ir susieti jas su konkrečiomis grupėmis, sakė T.Stokvelas. Pavyzdžiui, tyrimuose galėtų būti nagrinėjama alkoholio keliama vėžio rizika vyrams ir moterims.

Tyrimų metu taip pat būtų geriau naudoti saikingai alkoholį vartojančius asmenis kaip etaloninę grupę, nes jų sveikatos rodikliai paprastai būna „normalesni“ nei abstinentų, nurodė naujausio tyrimo autoriai.

Parengta pagal „MedicalXpress“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.