Plombos „tarnauja“ vidutiniškai 6 metus: kada galima gydyti dantis neplombuojant?

Jungtinių Valstijų mokslininkai paskaičiavo, kad vidutiniškai viena plomba žmogaus burnoje išbūna apie 6 metus. Tačiau gydyti dantis ne visada galima vien tik plombuojant. Odontologė dr. Rūta Bendinskaitė papasakojo, kada reikalingas dantyse esančių ertmių užpildymas, o kada galima atlikti gydymą be plombavimo – gydant ligos priežastis.

Esant aktyviam ėduoniui gali tekti gydyti kartu ir plombuojant, ir papildomai neplombuojant. Kai ėduonis yra stabilus ir nesivysto, tuomet gali nereikėti jokio gydymo, nors vaizdas ir nebūna gražus, pavyzdžiui matosi juodos dėmelės.<br>„Pexels.com“ nuotr.
Esant aktyviam ėduoniui gali tekti gydyti kartu ir plombuojant, ir papildomai neplombuojant. Kai ėduonis yra stabilus ir nesivysto, tuomet gali nereikėti jokio gydymo, nors vaizdas ir nebūna gražus, pavyzdžiui matosi juodos dėmelės.<br>„Pexels.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 20, 2023, 2:10 PM

– Kas yra plombavimas ir kada jo reikia?

– Kai dantyje trūksta struktūros, reikia atstatyti danties formą ir funkciją. Tokiu atveju dantis yra plombuojamas. Tam gali būti naudojamos įvairios medžiagos, jas pagal situaciją renkasi gydytojas kartu su pacientu.

– Iš ko gaminamos plombos?

– Plombos naudojamos ne tik dešimtmečiais, bet šimtmečiais. Sunku pasakyti, kokios jos buvo pačios seniausios. Yra randama tokių kaukolių, kurios užkimštos mediniais kaiščiais ar netgi tokiomis medžiagomis, kurių nebeįmanoma atpažinti. Pirmosios plombos jau „mūsų eroje“ buvo sidabrinės amalgamos, sudarytos iš sidabro ir gyvsidabrio. Dabar jos jau nebenaudojamos dantims plombuoti, o dėl sukeliamos taršos iki 2030 metų amalgamų bus pilnai atsisakyta.

Dabar populiari medžiaga plombavimui yra vadinamasis kompozitas. Taip pat yra įvairūs cementai. Šiuolaikinis cementas yra vadinamas stiklo jonomeriniu cementu.

– Ar plomba yra visam gyvenimui?

– Tikrai ne visam gyvenimui. Net ir dantys nėra visam gyvenimui, nes mes juos naudojame, jie dėvisi, plonėja emalis, jis gali nutrupėti. Jau nekalbant apie ligas, kai dantys pradeda minkštėti ir tirpti, ar netikėtas traumas.

JAV yra paskaičiuotas vidutinis plombos „tarnavimo“ laikas. Šiuolaikinė kompozito plomba burnoje išbūna vidutiniškai 5,9 metų.

– Kada galima gydyti dantis neplombuojant?

– Dantų ėduonis gali būti aktyvus arba neaktyvus. Esant aktyviam ėduoniui gali tekti gydyti kartu ir plombuojant, ir papildomai neplombuojant. Kai ėduonis yra stabilus ir nesivysto, tuomet gali nereikėti jokio gydymo, nors vaizdas ir nebūna gražus, pavyzdžiui matosi juodos dėmelės.

Tačiau jeigu ėduonis aktyvus ir yra ertmių, jos yra plombuojamos, o tuomet gydomos ligos priežastys. Toks gydymas turi daug etapų ir metodų.

– Kaip tai vyksta?

– Tam naudojamos remineralizuojančios medžiagos. Jas galima naudoti arba gydytojo kabinete, arba paciento namuose. Kabinete dantys yra nuvalomi, ištepami mineralizuojančiu fluoridų laku. Gydymas neplombuojant turėti vykti labai intensyviai namuose. Tai labai švarus ir kasdienis dantų valymas, tarpdančių išvalymas, mineralinių medžiagų tepimas, prieižiūra, ką ir kada valgote. Visą tokio gydymo eigą nurodo odontologas, bet jį vykdo jau pats pacientas.

– Tam reikia labai daug kantrybės?

– Reikia žinių, motyvacijos, kantrybės ir užsispyrimo. Bet to reikia visur gyvenime. Ėduonis yra gyvenimo būdo liga. Tai priklauso nuo žmogaus. Tad sakyti „nieko nedarysiu, man vis tiek genda dantys, tiesiog taip jau yra“ ir nieko nedaryti greičiausiai reikš dantų praradimą. Bet jeigu gydys ir stabdys ligą, situacija bus tikrai geresnė. Tie, kurie turi polinkį į dantų ligas, bet juos prižiūri ir laiku gydo, gali turėti sveikus dantis nuo pirmųjų iki paskutinių.

Ar gydant ligos priežastį galima tikėtis, kad ateityje dantys bus sveikesni, kokia turėtų būti ne plombuojamų dantų profilaktika ir kitus naudingus patarimus žiūrėkite laidoje „Odontologai pataria“: https://youtu.be/An0Y2M_9k-A

Spotify: https://spoti.fi/3rPgb5b

Podbean: https://bit.ly/3qDlWBt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.