Vaistininkas patarė neišpilti marinuotų agurkų sulčių: štai kam pravers

Pavasarį daugeliui žmonių gali prabusti noras aktyviau sportuoti – vieni į sporto klubus ar bėgimą gatvėse sugrįžta po žiemos, o kiti nori išsiugdyti naują įprotį. „Eurovaistinės“ vaistininkas Mindaugas Rutalė pasakoja, kad pradėjus sportuoti svarbu nespausti savęs ir aprūpinti organizmą reikalingomis medžiagomis. Todėl jis dalijasi praktiniais patarimais, kur plačiai nepraveriant piniginės galima ieškoti naudingiausių medžiagų sportuojančio organizmui.

Vaistininkas dalijasi įdomiu faktu, kad didelį elektrolitų kiekį galima pasisavinti iš stiklinės marinuotų agurkų sulčių. <br>lrytas. koliažas
Vaistininkas dalijasi įdomiu faktu, kad didelį elektrolitų kiekį galima pasisavinti iš stiklinės marinuotų agurkų sulčių. <br>lrytas. koliažas
arbata<br>123rf nuotr.
arbata<br>123rf nuotr.
Pavasaris yra puikus laikas pradėti sportuoti.<br>123rf nuotr.
Pavasaris yra puikus laikas pradėti sportuoti.<br>123rf nuotr.
Pavasaris yra puikus laikas pradėti sportuoti.<br>Pexels asociatyvi nuotr.
Pavasaris yra puikus laikas pradėti sportuoti.<br>Pexels asociatyvi nuotr.
Pavasaris yra puikus laikas pradėti sportuoti.<br>123rf nuotr.
Pavasaris yra puikus laikas pradėti sportuoti.<br>123rf nuotr.
Marinuotų agurkų sultys<br>123rf nuotr.
Marinuotų agurkų sultys<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Apr 26, 2023, 6:31 AM

Elektrolitai – netgi marinuotų agurkų sultyse

Sportuojant prarandame daugiau skysčių, o kartu su jais – mūsų organizmui svarbius mikroelementus. Vaistininkas Mindaugas Rutalė pataria sportuojantiems išvengti organizmo dehidratacijos vartojant elektrolitų tirpalus.

„Elektrolitų tirpalai gelbėja mūsų organizmą daugeliu atveju – pakilus temperatūrai, apsinuodijus maistu ir sportuojant. Visais šiais atvejais jie padeda atstatyti mikroelementų kiekį, palaikyti normalią raumenų veiklą ir energijos apykaitą, taip pat mažina nuovargį.

Elektrolitų galima pasisavinti ir iš maisto produktų kaip lęšiai, džiovinti abrikosai, saulėgrąžų sėklos. Itin naudinga į dieną suvalgyti stiklinę virtų špinatų. Taip pat galima mineralinį vandenį gardinti šaukšteliu Himalajų druskos, citrinos sultimis ir medumi“, – pasakoja vaistininkas M. Rutalė.

Vaistininkas dalijasi įdomiu faktu, kad didelį elektrolitų kiekį galima pasisavinti iš stiklinės marinuotų agurkų sulčių. Anot jo, jose yra natrio ir chlorido, kurie gali padėti atpalaiduoti raumenis, sumažinti jų spazmus po treniruočių.

Vengti to, kas saldu – netiesa

Vos pradėjus sportuoti gali kilti noras kardinaliai pakeisti savo mitybą, pastebi vaistininkas M. Rutalė. Anot jo, pirmoji klaida – griežtai atsisakyti visko, kas saldu.

„Klaidinga manyti, kad sportuojant turime atsisakyti visko, kas saldu. Gliukozė yra kone pagrindinis raumenų energijos šaltinis, ypač užsiimant trumpomis intensyviomis treniruotėmis. Ji suteikia papildomos energijos organizmui.

Žinoma, gliukozės nereikėtų ieškoti pyragaičiuose, bet ją galima puikiai pasisavinti iš medaus, džiovintų vaisių – datulių, abrikosų, razinų, spanguolių ir slyvų. Užtenka porą gabalėlių tokių vaisių suvalgyti prieš treniruotę ir jūs turėsite daugiau energijos jos metu“, – pasakoja vaistininkas M. Rutalė.

Jis priduria, kad nemėgstantys džiovintų vaisių gali rinktis medumi saldintą arbatą, kurią galima nešiotis su savimi termose arba gerti paprasčiausiai atvėsintą.

Kolagenas – naminiame sultinyje

Kolagenas yra naudingas ne tik mūsų grožiui – odai ir nagams, sako vaistininkas. Jis reikalingas normaliai kaulų, kremzlių ir odos funkcijai palaikyti.

„Kolagenas padeda sportuojantiems palaikyti ir netgi auginti raumenų masę, taip pat jis atsakingas už sausgyslių ir kremzlių atstatymą po treniruočių. Vienas turtingiausių kolageno šaltinių – virtas sultinys iš kaulų. Taip pat kolageno galima pasisavinti iš kiaušinių, raudonos mėsos, spirulinos.

Visgi, norint efektyvaus pasisavinimo, maisto produktų gali ne visuomet pakakti, todėl papildomai rekomenduojama vartoti maisto papildus. O dar lengviau jį pasisavinsite vartodami drauge su vitaminu C, kuris didina kolageno gamybą, – sako vaistininkas M. Rutalė.

Magnis – ne tik sutraukus mėšlungiui

Magnį dažniausiai pradeda vartoti traukiantį mėšlungį pajutę žmonės, pastebi vaistininkas. Todėl jis pataria magnį vartoti profilaktiškai visiems, o ypatingai – sportuojantiems.

„Magnio trūkumą išduoda ne tik mėšlungis, bet ir kiti raumenų spazmai, pavyzdžiui, trūkčiojanti akis. Magnis gali numalšinti visus šiuos nepageidaujamus požymius. Jis pagerina mūsų raumenų funkciją, o ypač svarbu, kad jis padeda palaikyti normalią nervų sistemą, sumažina nuovargio jausmą. Jis greitai pasišalina iš mūsų organizmo, todėl pradžioje vertėtų jį vartoti dvi savaites kasdien, o vėliau profilaktiškai – porą kartų per savaitę“, – pasakoja vaistininkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.