Profesorė įvardijo, kas greitina senėjimą: „Oda nieko nepamiršta“

Žmonės sensta skirtingai ir kiekvienam malonu išgirsti, kad atrodo jauniau, nei parašyta pase. Prabėgusio laiko ženklai itin ryškiai įsispaudžia odoje.

Profesorė pataria oda rūpintis nuolat.<br>lrytas.lt koliažas
Profesorė pataria oda rūpintis nuolat.<br>lrytas.lt koliažas
Matilda Bylaitė-Bučinskienė <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Matilda Bylaitė-Bučinskienė <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Profesorė įspėja, kad tiesioginė saulės spinduliuotė žaloja odą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Profesorė įspėja, kad tiesioginė saulės spinduliuotė žaloja odą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Profesorė įspėja, kad tiesioginė saulės spinduliuotė žaloja odą.<br>I.Danieliūtės nuotr.
Profesorė įspėja, kad tiesioginė saulės spinduliuotė žaloja odą.<br>I.Danieliūtės nuotr.
Profesorė įspėja, kad tiesioginė saulės spinduliuotė žaloja odą.
Profesorė įspėja, kad tiesioginė saulės spinduliuotė žaloja odą.
Odos priežiūra<br>123rf nuotr.
Odos priežiūra<br>123rf nuotr.
Profesorė įspėja, kad tiesioginė saulės spinduliuotė žaloja odą.<br>J. Stacevičius
Profesorė įspėja, kad tiesioginė saulės spinduliuotė žaloja odą.<br>J. Stacevičius
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

May 5, 2023, 11:51 AM

Genai – svarbu, tikėtina, kad oda sensta sparčiau, nes tą patį patyrė tėvai arba seneliai. Tačiau įtakos turi ir žmogaus gyvensena: žalingi įpročiai, mityba, fizinio aktyvumo kiekis, nuovargio ir poilsio disbalansas, bendra sveikatos būklė, skysčių trūkumas.

Visgi gydytoja dermatovenerologė prof. dr. Matilda Bylaitė-Bučinskienė paaiškina, kad odai labiausiai kenkia saulės spindulių perteklius.

„Daug metų vyravo įsitikinimas, kad įdegusi oda yra patraukli. Taip, tai suteikia spindesio, bet pripažinta, kad ultravioletiniai (UV) spinduliai yra pagrindinis veiksnys, lemiantis greitesnį odos senėjimą. Negana to, UV spinduliuotė didina odos vėžio riziką“, – sako M.Bylaitė-Bučinskienė.

„Keičiasi odos paviršius ir spalva, ji netenka elastingumo ir stangrumo, dingsta skaistumas, atsiranda pigmentinės dėmės“, – saulės vonių padarinius odai vardija profesorė.

Kada saulės vengti

Dermatovenerologai vieningai sutaria, kad tarp 11 ir 16 val. reikėtų vengti tiesioginių saulės spindulių, leisti laiką paunksmėje, pereiti į tą gatvės pusę, kur krinta pastatų šešėlis.

M.Bylaitė-Bučinskienė pataria patikrinti UV saulės spinduliuotės indeksą konkrečią dieną. Tai padaryti galite čia. Jei saulė ypač aktyvi, vidurdienio valandomis vertėtų likti vidaus patalpose.

„Karštą dieną reikia gerti daugiau skysčių, būtina pasirinkti kuo daugiau kūno dengiačią aprangą, nepamiršti galvos apdangalo, dėvėti akinius nuo saulės.

Vidurdienį reikia pridengti visas įmanomas kūno vietas, o kas liko – patepti kremu nuo saulės. Veidas, nosis, sprandas, skalpas ir plaštakos turėtų būti tepami SPF 50+, o likęs kūnas gali būti ir SPF 30“, – rekomenduoja profesorė.

Tyrimais įdodyta, kad saulės spinduliuotė ilgainiui keičia odos gebėjimą atitaisyti UV spindulių padarytą žalą.

Nepasisaugojai, saulėje pabuvai, o kremu nepasitepei – vakare oda perštės ir bus raudona. Tai daugiau nei kelių dienų nepatogumas.

„Odą nieko nepamiršta“, – įspėja M.Bylaitė-Bučinskienė ir priduria, kad dažnai didžiausia pažaida įvyksta vaikystėje ir ankstyvoje jaunystėje.

Nuolatinis rūpestis oda

Dažnas, ko gero, girdėjo, jog apsauga nuo saulės reikalinga ne tik kaitriomis vasaros dienomis, bet net žiemą ar apsiniaukusiomis dienomis, kai saulė slepiasi po storu debesų sluoksniu.

M.Bylaitė-Bučinskienė sako, kad atsargiau į saulę žvelgti derėtų, kai termometrų stulpeliai pakyla virš 10 Celsijaus laipsnių ribos. Tačiau odos priežiūra – nuolatinis, o ne sezoninis darbas.

„Visi žino, kad rūkymas sukelia plaučių vėžį. Bet daugelis nesuvokia, kokia svarbi yra oda, sauganti mus nuo kenksmingų išorės veiksnių.

Kiekviena apsiskaičiusi mergina nuo ankstyvo amžiaus turi žinoti, kad norėdama išlaikyti gražią, jaunatvišką odą, pavėlinti raukšlių atsiradimą, ji kiekvieną dieną ištisus metus būtinai turi saugoti odą nuo saulės spindulių“, – pabrėžia M.Bylaitė-Bučinskienė.

Gydytoja dermatovenerologė priduria, kad odos priežiūra neturi „atostogų“.

„Nebūna tokio šeštadienio arba sekmadienio, kai aš nepasitepu SPF kremu. Jau labai daug metų tai darau kiekvieną dieną. Galiu pasidžiaugti, jog turiu išpuoselėtą, prižiūrėtą odą. Bet tam reikalingos žinios ir kasdieniai ritualai“, – teigia M.Bylaitė-Bučinskienė.

Ji primena, kad saugotis reikia ne tik natūralios, bet ir dirbtinės šviesos, kurią skleidžia mobilieji telefonai ir kompiuteriai, kiti elektronikos prietaisai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.