Anapilin išėjusio J. Ruolios palikimas – vertingi sveikatos patarimai

Trečiadienį mirė žinomas fitoterapeutas Juozas Ruolia. Gegužės 18 dieną jam būtų sukakę 73-eji. Daug žinių apie augalinio maisto naudą sveikatai sukaupęs medikas patarimais visada noriai dalijosi ir su kolegomis, ir su visuomene.

J.Ruolia turėjo atsakymus sveikatos įvairiais klausimais. <br>lrytas.lt koliažas
J.Ruolia turėjo atsakymus sveikatos įvairiais klausimais. <br>lrytas.lt koliažas
Juozas Ruolia<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Juozas Ruolia<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Juozas Ruolia<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Juozas Ruolia<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Juozas Ruolia<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Juozas Ruolia<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Juozas Ruolia<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Juozas Ruolia<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Juozas Ruolia<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Juozas Ruolia<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Puodelis kavos.<br>123rf nuotr.
Puodelis kavos.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

May 11, 2023, 6:53 PM

J.Ruolia turėjo atsakymus sveikatos įvairiais klausimais. Žinojo, kaip geriau iš daržovių pasisavinti vitaminus, patarė, kokiu būdu galima numalšinti norą persivalgyti, turėjo, ką pasakyti arbatos ir kavos mėgėjams. Portalas lrytas.lt kviečia prisiminti vertingus anapilin išėjusio mediko patarimus.

Sutrynę daržoves gausite daugiau vitaminų

„Mes ne karvės, ne avys ir ne ožkos ir mes fermento augalinei ląstelienai virškinti neturime. Mes augalo naudingąsias medžiagas pasisaviname tik tada, kai ląstelė perlaužiama. Todėl lapinėms daržovėms, tiek garšvoms, kiaulpienėms, gysločiams, salierams ir kitoms prieskoninėms daržovėms, naudokite smulkintuvą“, – apie tai, kaip iš vaistažolių ir daržovių įsisavinti kuo daugiau vitaminų yra paaiškinęs J. Ruolia.

Jo teigimu, reikėtų vengti maišyti daug prieskoninių daržovių.

„Negi jums sunku morką pakepti riebaluose ar imbieru sutepti karbonadą, ar įdėti imbiero į kotletą? Vartokite pavienes prieskonines daržoves. O „nekaltas“ prieskonines daržoves, kaip kiaulpienių lapai, gysločių lapai, salotos, ridikėliai, svogūnai, česnakai, vartokite piure pavidalu po du tris. Taip užtikrinsite maisto suvirškinimą“, – yra sakęs J. Ruolia.

Ką patarė dėl dietų?

„Kai persivalgom, viršsvoris auga. Gerbkime save, vaikus, šeimos narius – nepermaitinkime. O sotumą jausmą, gerbiamosios ponios, išgaukite su padžiovintais, sumaltais kavamale linų sėmenimis ant keptuvės – po šaukštą, kai norite ne laiku valgyti.

Atėjote į darbą – jau norite valgyti, o valgyti bus galima tik 13 valandą. Paimate šaukštą sumaltų linų sėmenų, įpilate į stiklinę vandens, pamaišote ir išgeriate. Ir atsiranda sotumo jausmas, išbrinksta ir užblokuoja neteisingą ir ne laiku atsiradusį poreikį valgyti. Šitą daro daugybė tūkstančių žmonių pasaulyje, tiek ir Amerikoje, Anglijoje, Kanadoje.

Ir nereiks dietų laikytis. Toms poniutėms, kurios įsitaisė draugus ar vyrams susimaišė protas ir reikalauja, kad žmona būtų kiparisas, pasiūlykite. Ir jam pačiam, jeigu pilvotas. Jei linų sėmenys saugios, tvarkingos, jos visada jums pagerins stemplės, skrandžio darbą bei tuštinimąsi“, „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje prieš keli metus sakė fitoterapeutas.

Kaip gydyti migreną?

Migrena yra smegenų badavimo ženklas. Dėl kažkokių priežasčių (dažniausiai dėl streso) spazmuoja smegenų kraujagyslės, kurios maitina nervines ląsteles, vadinamas neuronais, jų ataugas – aksonus ir dendritus.

Badaudama nervinė ląstelė duoda ženklą – man blogai, man trūksta energijos, medžiagų, vitaminų, fermentų. Padarykite paprastą bandymą – prisotinkite organizmą paprasčiausiomis mėgstamomis daržovių tyrėmis, dviem stiklinėmis. Tai darykite kokį mėnesį. Be to, vaistinėje yra įvairių preparatų, kurie mažina spazmus“, – LRT radijui prieš kelis metus sakė J.Ruolia.

Palangė – naudingiems augalams

Anot J.Ruolios, vos tik susirgę, lietuviai griebiasi vaistų, tačiau visiškai pamiršta natūralius antibiotikus, kuriuos galime užsiauginti ne tik sode, bet ir ant palangės.

„Tingime ant palangės 10 svogūnėlių, petražoles pasisodinti – oi, vaizdui mūsų labai blogai. Ne vaizdą tvarkykis, o sveikatą žiūrėk savo“, – „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje prieš keli metus rėžė fitoterapeutas.

Tiesa, kad geriausia gerti tik žalią arbatą?

„Žalioji arbata yra gaminama iš tos pačios žaliavos, kaip ir juodoji arbata. Žemės rutulyje arbatmedžiai yra vieni, tik, naudojant įvairias technologijas, gaminama žalioji, juodoji arbata ir įvairūs dariniai.

Viena tik noriu perspėti – jeigu patinka juodoji arbata, prašau, gerkite ją, bet visada žinokite savo kraujospūdį. Arbatžolėse yra daug kofeino. Jeigu kraujospūdis padidėjęs ir jūs išgeriate kofeino, išgerti vaistai eina perniek. Taip pat yra ir su kava.

Keiksnojame kartais vaistus, kad jie nepadeda, o keturis ar penkis puodelius žaliosios arbatos ar kavos išgeriame, padauginame kofeino. Yra žmonės, kurių nervų sistemos receptoriai labai jautrūs kofeinui. Taip, tonizuoja, bet pakelia kraujospūdį, gresia insultas, infarktas. Būkite atsargūs“, – LRT radijui yra sakęs J.Ruolia.

Ar galima gerti daug kavos?

„Jeigu spaudimas žemas – pirmyn. Galite iki šešių puodelių per dieną išgerti. Tonizuoja ne tik kofeinas, bet ir dervos. Kava nėra vien tik kofeino vergė. Joje yra dervų, o dervos burnos receptorius veikia tonizuojančiai. Tik pirkite gražias pupeles – ne juodai rudas, o šviesiai rudas. Būsite darbinga, reikli“, – yra pataręs J.Ruolia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.