Įsidėmėkite: ko nedaryti turint aukštą kraujospūdį

Padidėjęs kraujospūdis – ypač dažna sveikatos problema. Gydytojai pabrėžia, kad arterinę hipertenziją suvaldyti pavyks tik tuomet, jei žmogus nuolat tikrinsis kraujospūdį, vartos jam paskirtus vaistus ir laikysis sveikatai palankaus gyvenimo būdo principų.

Kraujospūdžio patikra<br>123rf nuotr.
Kraujospūdžio patikra<br>123rf nuotr.
Cukrus<br>Pexels nuotr.
Cukrus<br>Pexels nuotr.
miegas<br>123rf nuotr.
miegas<br>123rf nuotr.
Kraujospūdžio patikra<br>Pexels nuotr.
Kraujospūdžio patikra<br>Pexels nuotr.
Kraujospūdžio patikra<br>Pexels nuotr.
Kraujospūdžio patikra<br>Pexels nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

May 16, 2023, 6:45 AM, atnaujinta May 16, 2023, 12:26 PM

Dėl aukšto kraujospūdžio vystosi širdies ir kraujagyslių ligos. Daugelis supranta, kad sergant hipertenzija būtina rinktis maistą, kuriame mažiau natrio, taip pat vengti streso. Tačiau yra dar kelios taisyklės, kurias derėtų atminti, jei turite aukštą kraujo spaudimą.

Medikai pastebi, jog žmonės nesusimąsto, kokią įtaką hipertenzijai gali turėti miego stygius ir pernelyg gausus cukraus suvartojimas.

1. Miego trūkumas

Nevalia pamiršti, kad miegas ypač svarbus jūsų bendrai sveikatai ir paveikia savijautą įvairiais aspektais. Pasirodo, kad miego stygius gali net pabloginti širdies sveikatą ir ilgainiui padidinti širdies ligų riziką. Iš dalies taip yra dėl to, kad miego trūkumas siejamas su aukštu kraujospūdžiu.

Kokybiško miego stygius gali prisidėti prie hipertenzijos. Miego metu kraujospūdis natūraliai mažėja. Gydytojai pataria kasnakt išmiegoti 7–9 valandas. Ypač svarbu, kad miegas nebūtų pertraukiamas.

Yra daugybė būdų miego kokybei pagerinti. Patartina laikytis pastovaus paros ritmo, prieš miegą vengti ekranų: televizorių, išmaniųjų telefonų, kompiuterių. Miegą taip pat pablogina soti vakarienė, kofeino turintys gėrimai, alkoholis.

Turint sunkumų užmigti, galite paieškoti jums tinkamų maisto papildų. Jei norite išlaikyti nepadidėjusį kraujospūdį, gydytojai pabrėžia, kad būtina teikti pirmenybę miegui, o ne kitoms vėlyvo vakaro veikloms.

2. Cukraus perteklius

Daugelis hipertenzija sergančių žmonių žino, kad druska ir sūrus maistas didina kraujospūdį. Bloga žinia smaližiams – panašų poveikį gali turėti per didelis cukraus suvartojimas.

Taip yra, nes valgant per daug saldžių maisto produktų (įskaitant rafinuotus angliavandenius) ilgainiui gali išsivystyti atsparumas insulinui, o tai gali sukelti hipertenziją.

Organizme kaupiasi didesnis insulino kiekis, kuris didina natrio reabsorbciją. Natris nepasišalina iš organizmo taip gerai, kaip turėtų, todėl kyla kraujospūdis.

Dėl šios priežasties vertėtų vengti maisto, kuriame yra pridėtinio cukraus, palaikyti mažą angliavandenių suvartojimą, rinktis maistą, kuriame gausu baltymų.

Taip pat patartina būti fiziškai aktyviems ir kasdien mankštintis. Tai leis geriau kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje ir sumažins atsparumo insulinui ir hipertenzijos išsivystymo riziką.

Parengta pagal „She finds“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.