Šį testą lengva atlikti namie: atsakys, ar organizme nesikaupia skysčiai

Gydytojai siūlo patiems namie pasidaryti paprastą testą – jei pirštu paspaudus blauzdos priekyje esantį kaulą lieka duobutė, negerai, galima įtarti skysčių kaupimąsi organizme. Žinoma, dar lengviau tai pastebėti, jei kojos nebeįtelpa į mėgstamiausius batelius.

Kojos<br>123rf nuotr.
Kojos<br>123rf nuotr.
Renginio akimirka<br>RŠL nuotr.
Renginio akimirka<br>RŠL nuotr.
Renginio akimirka<br>RŠL nuotr.
Renginio akimirka<br>RŠL nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Respublikinės Šiaulių ligoninės inf.

May 18, 2023, 6:22 PM

Gegužę minimas širdies nepakankamumo mėnuo, todėl didžiuosiuose Lietuvos miestuose vyksiančiuose tiksliniuose renginiuose dalijamasi patarimais kaip laiku diagnozuoti ligą, nepainiojant simptomų su senatve, gerinti pacientų gyvenimo kokybę ir ilginti jų amžių, o sustojus širdžiai – mokėti ją gaivinti.

Šiauliuose, Prisikėlimo aikštėje, Respublikinės Šiaulių ligoninės, Širdies ir kraujagyslių centro personalas matavo visiems norintiems kulkšnies ir žasto indeksą, kuris parodo galūnių periferinių arterijų okliuzinę ligą, kurią sukelia aterosklerozę. Norinčiųjų išsitirti ir pasikonsultuoti su ligoninės medikais nusidriekė ilga eilė.

Pasaulyje širdies nepakankamumas įgauna pandemijos mastą: jis yra nustatytas apie 26 mln., Lietuvoje – apie 100 000 žmonių. Pasak Širdies nepakankamumu sergančiųjų asociacijos prezidentės Aistės Štaraitės, net visiškai sveikas žmogus privalo žinoti širdies nepakankamumo simptomus, rizikos faktorius, kad į gydytojus galėtų kreiptųsi laiku.

Beje, pačiai A. Štaraitei 2016 metais diagnozuotas galutinės stadijos širdies nepakankamumas. Ji išgyveno visas širdies nepakankamumo stadijas, o šiandien jos krūtinėje plaka donoro širdis.

Prisikėlimo aikštėje visus norinčius konsultavo Respublikinės Šiaulių ligoninės Širdies ir kraujagyslių centro gydytoja kardiologė Julija Jurgaitytė, slaugos administratorė Laura Janužytė ir bendrosios praktikos slaugytojos Daina Barčienė bei Rasa Liaudanskienė.

Visiems norintiems pamatuotas kulkšnies ir žasto indeksas, kuris parodo periferinių arterijų okliuzinę ligą. Nustačius pakitimų asmuo siunčiamas konsultuotis su angiochirurgais.

Sergantysis širdies nepakankamumu ligos pradžioje nepastebėti jokių pokyčių arba pirmieji požymiai priskiriami elementariam senėjimui ir pan. Vis dėlto pajutus vadinamuosius praleistus dūžius, jei aukštas ar žemas pulsas, aukštas kraujospūdis, jei širdis „vartosi“ – tai nėra normalu ir prie to priprasti nereikia.

Galiausiai, kai širdis veikia nepakankamai gerai, kūne ima kauptis skysčiai, tinsta kojos, kulkšnys, moterims didėja pilvas. Gydytojai siūlo patiems namie pasidaryti paprastą testą – jei pirštu paspaudus blauzdos priekyje esantį kaulą lieka duobutė, negerai, galima įtarti skysčių kaupimąsi organizme. Žinoma, dar lengviau tai pastebėti, jei kojos nebeįtelpa į mėgstamiausius batelius.

Širdies nepakankamumas dažnai neatpažįstamas ir klaidingai diagnozuojamas. Apskaičiuota, kad net 30 proc. žmonių gyvenančių su širdies nepakankamumu, neturi jokių akivaizdžių simptomų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.