Klaidingi mitai, kurie pakenkia žmogaus klausai: tai didina demencijos ir depresijos pavojų

Klausos sutrikimas yra vyresnio amžiaus žmonių liga, o klausos aparatus nešioja tik senukai. Toks įsitikinimas klaidina žmones. Nuo šio sutrikimo kenčia ir vaikai, paaugliai, ir darbingo amžiaus žmonės. Nors daugeliu atvejų gali padėti klausos aparatai, net gydytojui paskyrus žmonės delsia juos įsigyti dėl vis dar gyvuojančių klaidinančių mitų.

Klausos problemos<br>123rf nuotr.
Klausos problemos<br>123rf nuotr.
Klausos problemos<br>123rf nuotr.
Klausos problemos<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 29, 2023, 6:57 AM

Pastaruoju metu vis daugiau jaunų žmonių skundžiasi pablogėjusia klausa – tam daug įtakos turi garsus muzikos klausymasis ir nuolatinis buvimas triukšme. Tik apie trečdalį žmonių, kuriems buvo diagnozuotas klausos sutrikimas, yra vyresni nei 64 metų.

Tad kokie įsitikinimai dažniausiai trukdo laiku kreiptis į specialistus?

Mitas. Klausos praradimas nedaro įtakos mano bendrai sveikatos būklei.

Faktas. Įrodyta, kad nereabilituojama sutrikusi klausa sumažina gebėjimą priimti naują informaciją, padidina demencijos, socialinės izoliacijos, depresijos ir susižalojimų riziką.

Mitas. Klausos aparatai yra kaip akiniai – veikia iškart.

Faktas. Taip, užsidėję akinius iškart galime gerai matyti. Su klausa taip nėra, nes smegenims reikia išmokti iš naujo atpažinti garsus, girdimus per klausos aparatą. Net pažangiausi klausos aparatai negali 100 procentų atkurti pažeistos klausos, o smegenims gali tekti ilgokai treniruotis vėl atpažinti garsus.

Mitas. Klausos praradimas yra neišvengiamas, ypač senstant, ir jo negalima sustabdyti.

Faktas. Klausos praradimo priežasčių yra daug, tarp jų – genetinės ligos, medikamentinis gydymas, triukšmas. Rūkymas ir diabetas taip pat gali sukelti klausos sutrikimą. Žinome, kad odai palaipsniui kenkia radioaktyvūs saulės spinduliai.

Buvimas nuolatiniame triukšme – viena dažniausių sutrikusios klausos priežasčių.

Mitas. Man nereikia klausos aparatų, nes girdžiu beveik gerai.

Faktas. Kai kurių dažnių negirdėjimas dažnai laikomas nereikšmingu, tačiau net lengvas klausos sutrikimas gali neigiamai paveikti pažinimo galimybę.

Klausos reabilitacijos metu smegenys gali iš naujo išmokti išgirsti pamirštus garsus.

Mitas. Klausos aparatai visiškai atkurs mano klausą.

Faktas. Klausos aparatai niekada neatstos ausies akustinių savybių, tačiau tinkamai parinkti ir pritaikyti klausos aparatai padės girdėti tuos garsus, kurių nebegirdite, padės klausyti ir bendrauti.

Mitas. Visi klausos aparatai vienodi. Galima sutaupyti laiko ir pinigų perkant klausos aparatą internetu arba net turguje.

Faktas. Klausos aparatų yra daug – jų galite rasti ir internetinėse parduotuvėse, ir turguje. Bet tai nebus individualiai jums pritaikyti klausos aparatai.

Mitas. Klausos aparatai gali pakenkti mano klausai.

Faktas. Tinkamai parinkti ir priderinti klausos aparatai klausai pakenkti negali.

Mitas. Nereikia dviejų klausos aparatų, pakanka tiktai vieno.

Faktas. Gebėjimas girdėti iš dviejų pusių yra svarbus norint suprasti garsus, esančius didesniu atstumu arba triukšmingoje aplinkoje. Tik vieno klausos aparato naudojimas, esant dvipusiam klausos netekimui, apriboja žmogaus galimybes girdėti visavertiškai.

Mitas. Mano klausa pablogės, jei nuolat nešiosiu klausos aparatus.

Faktas. Klausa tikrai nepablogės nuo tinkamai pritaikytų aparatų. Be klausos aparatų smegenys vėl pamirš garsus ir nesugebės jų atskirti, todėl svarbu klausos aparatus nešioti nuolat.

Mitas. Niekada ne per vėlu reabilituoti klausą.

Faktas. Tai vienas labiausiai žalingų mitų. Daugelis žmonių mano, kad yra tik viena neigiama pasekmė: tiesiog tuo metu blogai girdėsiu. Iš tiesų toks delsimas gali sukelti negrįžtamą klausos praradimą.

Mitas. Klausos aparatai yra gremėzdiški ir nepatogūs.

Faktas. Dar palyginti neseniai klausos aparatai iš tiesų buvo dideli ir nepatogūs. Šiuolaikiniai klausos aparatai yra maži, stilingi, naudojami labai paprastai. Klausos aparatai, dedami tiesiai į ausį, gali būti ir nematomi.

Mitas. Jei mano klausa būtų sutrikusi, aš apie tai žinočiau.

Faktas. Paprastai klausa silpsta pamažu, ir tai trunka kelerius metus. Dažniausiai žmonės to net nepastebi, nes negirdi tik tam tikro dažnio garsų – jie tiesiog perklausia, įpranta skaityti iš lūpų ar pasigarsinti televizorių. Tai kelia nepatogumų artimiesiems. Būtent šeimos nariai dažniausiai pirmieji ir pastebi jūsų prastėjančią klausą.

Mitas. Klausos aparatai švilpia.

Faktas. Taip būdavo seniau, tačiau šiuolaikinių klausos aparatų technologijos toli pažengusios. Su tinkamai parinktais ir pritaikytais moderniais skaitmeniniais klausos aparatais tokių bėdų išvengsite.

Esant sunkiam klausos sutrikimui visada rekomenduojame naudoti individualų ausies įdėklą, kuris padeda geriau perduoti klausos aparato sustiprintą garsą tiesiai į ausies landą. Be to, jis padeda tinkamai įsidėti klausos aparatą į ausį ir išvengti švilpimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.