Vasarą tinsta kojos? Vaistininkas pasakė, kas gerina kraujotaką ir stiprina kraujagysles

Vasara atneša ne tik malonią šilumą, bet ir sveikatos nusiskundimus. Kai atšyla orai, daugiau žmonių kamuoja kojų tinimas, pastebi vaistininkai. Kojų tinimas gali rodyti lėtines venų ligas, įspėti apie kojų trombozę, kuri kelia infarkto ir insulto pavojų.

lrytas.lt koliažas
lrytas.lt koliažas
Kojos, moteris.<br>123rf nuotr.
Kojos, moteris.<br>123rf nuotr.
Kojos, moteris.<br>123rf nuotr.
Kojos, moteris.<br>123rf nuotr.
Rimvydas Blynas<br>Camelia nuotr.
Rimvydas Blynas<br>Camelia nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jun 10, 2023, 7:52 AM

„Camelia“ vaistininkas Rimvydas Blynas paaiškina, kad kojos tinsta, nes sutrinka limfos arba veninio kraujo nutekėjimas iš kojų.

„Tai dažniausiai nutinka, kai susiduriama su didesniu fiziniu krūviu, ilgai stovima, sėdima vienoje pozoje. Vyraujant karštam orui, kraujagyslės išsiplečia ir dėl to sumažėja jų tonusas, vožtuvų pralaidumas.

Todėl kraujas, kuris turėtų grįžti į širdį, teka lėčiau ir susitelkia kojų venose – patinsta žmogaus pėdos, kulkšnys ir blauzdos“, – sako R.Blynas.

Jis priduria, kad kojų tinimas dažniau kamuoja vyresniame amžiuje. Tuomet kraujagyslės sustandėja, sumažėja jų elastingumas, suprastėja vožtuvų funkcija.

Vaistininkas paaiškina, kad jeigu patinimas keliaujant, vaikštant pėsčiomis, ilgai stovint, kitą rytą pradingsta, tai nėra sveikatos sutrikimas.

„Problema, kai patinimas nedingsta, net ryte pailsėjus ar po kelių dienų – tai įspėjimas apie ligas“, – pabrėžia R.Blynas.

Kas stiprina kraujagysles?

Pasak vaistininko, druska skatina vandens susilaikymą organizme. Tikėtina, jeigu žmogus mėgsta sūrų maistą, keptus ir rūkytus gaminius, jis dažniau susidurs su galūnių tinimu.

„Druska sulaiko vandenį. Dėl šios priežasties, kai mes vaikštome dienos metu, būname aktyvūs, vanduo dėl svorio nusileidžia į kojas, todėl būtent jos ir patinsta. Žmonės, kurie turi antsvorio, serga cukriniu diabetu, patinimą jaučia labiau“, – paaiškina R.Blynas.

Jis priduria, kad tokiu atveju naudinga mityba, kuri padeda svorį sumažinti. Vaistininkas pataria rinktis daug skaidulinių medžiagų turintį maistą: daržoves, vaisius, viso grūdo produktus.

„Taip pat naudingas vitaminas C, rutinas, vitaminas E, cinkas – tai papildai, kurie stiprina kraujagyslių sieneles, mažina uždegiminius procesus. Iš augalinių ekstraktų gali būti naudingi kaštono preparatai, žuvų taukai, turintys daug omega-3, amino rūgštys, flavonoidai“, – vardija R.Blynas.

Dirbant stovimą darbą „Camelia“ vaistininas pataria daryti pertraukas arba dėvėti kompresines kojines, kurios neleidžia išsiplėsti venoms ir tinti kojoms.

R.Blyno teigimu, naudos gali duoti kontrastinis dušas, mankšta. Jeigu ilgai sėdime, reikėtų rasti būdų pajudėti, suaktyvinti galūnių kraujotaką.

„Tai gali būti paprasti judesiai, pavyzdžiui, pasivaikščiojimas ant pirštų galiukų. Taip pat galima pakelti kojas, palaikyti aukščiau nei visas kūnas, kad kraujas tekėtų nuo kojų link vidaus organų atgal ir mažėtų galūnių tinimas, sunkumo pojūtis jose“, – pataria vaistininkas.

Kada kreiptis į gydytoją

Jeigu po nakties kojų patinimas neatlėgo, tai jau ženklas, kad atėjo laikas pasitarti su gydytoju, patikina R.Blynas.

„Jeigu patinimas po žygio, kelionės nepraeina kelias dienas, tai reiškia, kad yra rimtesnė problema.

Taip pat atkreipti dėmesį vertėtų, jeigu sutinsta ne tik kulkšnis, bet patinimas kyla iki kelio“, – pabrėžia vaistininkas.

Pasikonsultuoti su gydytoju patartina ir tada, kai skauda, pasikeičia sutinusios vietos spalva.

Kitas ženklas – paspaudus sutinusią vietą atsiradusi duobutė pati neatsistato. Tai gali rodyti reikšmingai sutrikusią kraujotaką.

„Kreiptis pagalbos reikėtų nedelsiant, jeigu kyla ūmus skausmas, atsiranda kvėpavimo sutrikimai, karščiavimas – tai gali signalizuoti, rimtas sveikatos problemas, todėl svarbu nedelsti“, – akcentuoja R.Blynas.

Gali sukelti infarktą

Tuomet, kai ne tik ištinsta kojos, bet skauda, kyla tempimo jausmas, gali prasidėti mėšlungis. Šio priežastis gali būti lėtinė venų liga.

„Jeigu kojos ištinsta nuolat, tai gali signalizuoti apie kojų trombozę, tuo atveju kyla pavojus, kad atitrūkus trombui gali kilti insultas, infarktas.

Dėl tinimo gali būti kaltos inkstų, kraujagyslių, lėtinės venų ir kitos uždegiminės ligos. Taip pat įtakos gali turėti ir įvairių vaistų vartojimas“, – įspėja vaistininkas.

Jis priduria, kad nuo kojų patinimo dažniau kenčia, sergantieji kraujagysles pažeidžiančiomis ligomis.

Naujienų portalas lrytas.lt kviečia dalyvauti konkurse „Mano mieliausios kojos“. Dalinkitės aktyvaus laisvalaikio nuotraukomis, kuriose užfiksuotos jūsų kojos, o daugiausiai balsų surinkusių nuotraukų savininkai bus apdovanoti 50 EUR vertės viešbučio MARGIS dovanų kuponais. Siųsti nuotraukas galite ČIA.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.