Apsaugo nuo galvos skausmo ir širdies permušimų – vaistininkas pasakė, kurie mineralai vasarą būtini

Vasarą dėl karštų orų gali sutrikti mūsų organizmo elektrolitų pusiausvyra, o tai lydi tokie nemalonūs simptomai kaip nuovargis, galvos ir raumenų skausmai, širdies permušimai ir padažnėjęs pulsas. „Eurovaistinės“ vaistininkas Mindaugas Rutalė sako, kad dėl to vasarą reikėtų nepamiršti į savo mitybą įtraukti daugiau mineralų ir elektrolitų. Jis įvardija, kaip geriausia jų įsisavinti, ir kada juos pasitelkti į pagalbą.

Vaistininkas įspėja, kad vasarą dėl karštų orų gali sutrikti mūsų organizmo elektrolitų pusiausvyra.<br>lrytas.lt koliažas
Vaistininkas įspėja, kad vasarą dėl karštų orų gali sutrikti mūsų organizmo elektrolitų pusiausvyra.<br>lrytas.lt koliažas
Vasara<br>M.Patašiaus nuotr.
Vasara<br>M.Patašiaus nuotr.
Vasara<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vasara<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vasara<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vasara<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vasara<br>M.Patašiaus nuotr.
Vasara<br>M.Patašiaus nuotr.
Mindaugas Rutalė.<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Mindaugas Rutalė.<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Vasara<br>G.Bitvinsko nuotr.
Vasara<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Jun 18, 2023, 8:22 AM

Karšti orai – kelias į dehidrataciją

„Įprastai žmogus per dieną ramybės būsenoje išprakaituoja iki 0,5–2 litrų vandens. Tuo tarpu vasarą, įvyravus karščiams, prakaituojame kur kas intensyviau. Su prakaitu iš mūsų organizmo pasišalina ir itin svarbūs mineralai bei elektrolitai, dėl to galime greičiau dehidratuoti, susidurti su galvos skausmais, širdies permušimu ir silpnumu“, – pasakoja vaistininkas Mindaugas Rutalė.

Jis priduria, kad prakaituojant per karščius yra labai svarbu palaikyti optimalų skysčių balansą kūne – tai galima padaryti išgeriant daugiau vandens negu įprastai, tačiau ne visada to pakanka.

„Vasaros sezonu, siekiant išvengti išsibalansavusios elektrolitų pusiausvyros organizme, patariama papildomai vartoti mineralus – magnį, natrį, kalį ir cinką. Jų galima pasisavinti iš šviežių špinatų ar kitų žalių lapinių salotų, braškių, vyšnių, bananų ir arbūzų. Visgi, retas suvalgome tokį kiekį šių vaisių ir daržovių, kad palaikytume optimalų skysčių balansą organizme, todėl vertėtų papildomai vartoti elektrolitų ir mineralų tirpalus“, – sako vaistininkas M. Rutalė.

Vasarą neišvengiami apsinuodijimai

Vasarą gali būti sunkiau išvengti apsinuodijimų maistu, ypač daug keliaujant arba gaminant maistą gamtoje. Vaistininkas pasakoja, kad apsinuodijus organizmas stengiasi pašalinti toksinus ir dėl to su skysčiais praranda daug mineralų.

„Apsinuodijus reiktų papildomai vartoti ne tik elektrolitų, bet ir gliukozės tirpalus. Neretu atveju galima rasti preparatų, kuriuose iškart yra ir elektrolitų, ir gliukozės. Jie būna sūriai saldaus skonio. Apsinuodijus alkoholiu, gliukozė greičiau jį išskaido organizme. Jei namų vaistinėlėje neturite gliukozės tirpalo, galite išgerti ir arbatos su medumi ar cukrumi. Tai padės greičiau skaidytis toksinams“, – pasakoja vaistininkas M. Rutalė.

Giliai drėkina odą

Vasarą mūsų oda linkusi labiau sausėti, todėl vaistininkas pasakoja, kad čia irgi gali padėti elektrolitų tirpalai.

„Kraujagyslės aprūpina mūsų odą elektrolitais, kurie suteikia odai drėgmės. Dėl to vasarą pritrūkus šių elektrolitų mūsų oda pradeda sausėti, praranda spindesį, papilkėja.

Su vandeniu pasisavinami elektrolitai drėkina mūsų odos ląsteles, palaiko drėgmės kiekį ir apykaitą, netgi skatina odos atsinaujinimo procesus. Visais šiais būdais jie drėkina mūsų odą ne vien iš paviršiaus, bet ir pasiekia giliuosius odos sluoksnius“, – sako vaistininkas M. Rutalė.

Sukarščiuoti vasaros metu – irgi įmanoma

Vaistininkas pasakoja, kad daugiau skysčių išprakaituojama ir karščiuojant, kadangi susirgus mūsų organizmas šitaip kovoja, įjungdamas termoreguliacijos procesą.

„Karščiuojant organizmas gausiau prakaituoja, taip stengdamasis „numušti“ temperatūrą. Su prakaitu pasišalina ir elektrolitai, kurie svarbūs reguliuojant vandens kiekį ir jo apykaitą organizme.

Norint greičiau pasveikti svarbu išvengti dehidratacijos. Lengviausia tai padaryti papildomai geriant elektrolitų tirpalus, kadangi arbatų ar vandens čia ne visuomet pakaks“, – pataria vaistininkas M. Rutalė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.