Entomologė įspėja – netrukus gali padaugėti uodų: kaip apsisaugoti

Šią savaitę įvairiuose Lietuvos regionuose sulaukiama lietingų orų. Gamtos tyrimų centro entomologė dr. Rasa Bernotienė pasakoja, kad lietingas ir šiltas periodas yra ypač palankus veistis uodams, kurių pagausėjimą bus galima pastebėti jau už poros savaičių, o jei greitu metu karščiai pasieks 30 laipsnių šilumos – uodų gali pagausėti dar greičiau. Tuo tarpu „Eurovaistinės“ vaistininkė Toma Gečienė dalijasi patarimais, kaip apsisaugoti nuo uodų.

Entomologė dr. Rasa Bernotienė pasakoja, kad lietingas ir šiltas periodas yra ypač palankus veistis uodams.<br>lrytas.lt koliažas
Entomologė dr. Rasa Bernotienė pasakoja, kad lietingas ir šiltas periodas yra ypač palankus veistis uodams.<br>lrytas.lt koliažas
Vaistininkė Toma Gečienė.<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Vaistininkė Toma Gečienė.<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
 uodas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
 uodas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 23, 2023, 6:14 PM

Artėja nauja uodų banga

„Po lietingo sezono vasaros viduryje visada galima tikėtis uodų pagausėjimo“, – pasakoja entomologė dr. Rasa Bernotienė, pridurdama, kad nors iškart po lietaus uodų nepadaugės, jų pagausėjimą bus galima pajusti praėjus porai savaičių.

„Lietuvoje yra dažnos kelios kraujasiurbių uodų rūšys, kurių lervos vasaros metu vystosi po gausaus ir dažno lietaus. Praėjus ilgesnėms liūtims uodų lervos pradeda vystytis stovinčio vandens telkiniuose – tai gali būti visai nedideli tvenkinukai ar netgi paprasčiausios po lietaus susidariusios balos, o kai kada ir sodininkų atvirose vietose paliktos atviros vandens talpyklos.

Tokiose vietose per porą savaičių iš kiaušinėlių išsirita uodų lervos, o iš jų – suaugę uodai. Šie – patinai ir patelės – išskrenda poruotis, patinai neužilgo žūsta, ir būtent patelės išsiruošia ieškoti kraujo“, – pasakoja entomologė dr. R. Bernotienė.

Ji priduria, kad vyraujant karštiems orams, siekiantiems 30 laipsnių šilumos, uodai gali išsivystyti ir greičiau. Tada naujos uodų vados išsivystymui pakanka ne poros, o vos vienos savaitės. Tad jeigu karščiai laikysis, uodų bangos galima tikėtis ir greičiau.

Apsaugai išbando eterinius aliejus

„Leidžiant laiką gamtoje nuo uodų galima apsisaugoti ir natūraliomis priemonėmis“, – teigia vaistininkė Toma Gečienė. Ji pasakoja, kad vaistinėse pacientai pakankamai dažnai ieško eterinių aliejų uodų atbaidymui.

„Norint naudoti eterinį aliejų apsaugai nuo uodų, geriausia rinktis tą, kurio sudėtyje yra citrinžolių. Jos efektyviausiai nuveja šiuos skraidančius kraujasiurbius.

Taip pat galima naudoti ir eukaliptų arba levandų eterinius aliejus – jų skleidžiami kvapai irgi atbaido uodus. Tik jeigu nuspręstumėte naudoti eukaliptų eterinį aliejų, būtinai jį šiek tiek praskieskite su vandeniu, kad nesudirgintumėte savo odos“, – sako vaistininkė T. Gečienė.

Kaip teisingai naudoti repelentus?

Vaistininkė sako, kad pati patikimiausia apsauga nuo uodų įkandimų – cheminiai repelentai. Ji įvardija, kurias kūno dalis itin vertėtų apsaugoti su šiomis priemonėmis:

„Repelentai gali būti purškiami tiek ant drabužių, tiek ant atvirų kūno vietų. O jei norite apsaugoti veido odą, vaistininkė pataria repelentą purkšti į delnus ir tik tada saugiai patepti veidą, apsaugant akis ir burną. O, svarbiausia, pasirūpinkite pačia ploniausia ir uodų mėgstamiausia oda tokiose kūno vietose kaip kulkšnys, alkūnės, kaklas ir riešai“, – pataria vaistininkė T. Gečienė.

Kokia gi uodų nauda?

Niežtint kūnui nuo uodų įkandimų gali dažnam kilti mintys, kuo gi šie uodai išvis naudingi. Visgi entomologė teigia, kad uodai kaip ir kiekvienas gyvas organizmas gamtoje atlieka tam tikrą vaidmenį ir turi ryšį su daugybe kitų rūšių.

„Iš tiesų yra keletas priežasčių, kodėl uodai turi teisę egzistuoti“, – šypsosi dr. R. Bernotienė. – Suaugę uodai yra paukščių, šikšnosparnių, kai kurių vabzdžių maistas.

Buvo atliktas tyrimas, siekiant išsiaiškinti, kokį vaidmenį uodai atlieka vabzdžialesių paukščių dauginimuisi. Ten, kur uodai buvo išnaikinti, paukščiai atsivedė vienu jaunikliu mažiau negu tose vietose, kur paukščiai galėjo maitintis kraujasiurbiais uodais.

Panašiai vandens telkiniuose, kur vystosi kraujasiurbių uodų lervos ir lėliukės, jos yra žuvų ir kitų vandens bestuburių maistas. Taip pat jie gamtoje svarbūs kaip kitų gyvūnų patogenų pernešėjai tuo dalyvaudami kitų rūšių gausumo reguliavime.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.