Šio mineralo nauda stulbina: stiprina kaulus, saugo nuo infekcijų ir mažina cukraus kiekį kraujyje

Vasarą ypač svarbu palaikyti mineralų balansą. Karštomis dienomis gausiau prakaituojame, taip iš organizmo pasišalina gerai savijautai būtini mineralai bei elektrolitai. Todėl vasarą padidėja rizika, kad ims trūksti natrio, magnio, kalio ar cinko. Pastaris mineralas itin svarbus daugeliui organizmo funkcijų.

kraujotaka<br>123rf nuotr.
kraujotaka<br>123rf nuotr.
Žaizdų gijimas<br>123rf nuotr.
Žaizdų gijimas<br>123rf nuotr.
Kraujo tyrimas.<br>123rf nuotr.
Kraujo tyrimas.<br>123rf nuotr.
Gliukozės matuoklis<br>123rf nuotr.
Gliukozės matuoklis<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jun 25, 2023, 12:17 PM

Šiame straipsnyje pateikiame pagrindines cinko naudas: 

1. Stiprina kaulus

Cinkas padeda išlaikyti tvirtus kaulus, o tai labai svarbu siekiant išvengti lūžių ir tokių ligų kaip osteoporozė. Cinkas palaiko ląstelių, atsakingų už kaulų formavimąsi veiklą ir padeda reguliuoti kaulų persitvarkymo procesus, kurie tęsiasi visą gyvenimą.

2. Padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje

Stabilus gliukozės kiekis kraujyje padeda išvengti nuotaikos svyravimų ir leidžia išlikti energingiems. Gliukozės kontrolė ypač svarbi, jei sergate diabetu, siekiant išvengti komplikacijų. Tyrimai rodo, kad cinkas gali būti naudingas ir šiuo atžvilgiu, nes dalyvauja insulino – hormono, padedančio reguliuoti cukraus kiekį kraujyje – sintezės, kaupimo ir sekrecijos procesuose.

3. Gerina žaizdų gijimą

Cinkas reikalingas ląstelių atsistatymo ir kolageno gamybos procesuose. Jei įsipjovėte, įbrėžėte odą ar kitaip susižeidėte, šio mineralo atsargos organizme gali padėti žaizdai greičiau sugyti. Cinkas gali būti naudingas gydant ir smulkias, ir rimtesnes žaizdas.

4. Mažina uždegimą

Cinkas slopina uždegiminius procesus, o tai svarbu, nes lėtinis uždegimas didina riziką susirgti širdies ligomis, 2 tipo diabetu, nutukimu ir net vėžiu.

Gali būti, kad cinko antioksidacinis poveikis paaiškina jo naudą odos sveikatai. Cinkas saugo ląsteles nuo laisvųjų radikalų daromos žalos ir mažina oksidacinį stresą. Šis mineralas gali būti naudingas kovojant su akne.

5. Stiprina imunitetą

Cinkas yra labai svarbus sklandžiai imuninės sistemos veiklai – šis mineralas padeda vystytis ir funkcionuoti imuninėms ląstelėms, gerina organizmo apsaugą nuo ligų ir atlieka svarbų vaidmenį reguliuojant sveiką imuninį atsaką. Cinkas net gali sutrumpinti peršalimo trukmę.

6. Palaiko skonio ir uoslės pojūčius

Cinkas padeda išlaikyti skonio ir uoslės receptorių vientisumą, o tai leidžia geriau suvokti skonį ir kvapą. Todėl cinkas gali būti naudingas žmonėms, kurių mityba ar maistinių medžiagų įsisavinimas yra sutrikę dėl ligos.

7. Stimuliuoja smegenis

Cinkas turi teigiamą poveikį smegenų veiklai ir padeda palaikyti sklandžią pažinimo funkciją. Kai kurie tyrimai net rodo, kad cinkas gali apsaugoti nuo su amžiumi susijusio kognityvinių funkcijų silpnėjimo ir neurodegeneracinių ligų, tokių kaip Alzheimerio liga.

8. Stiprina akis

Cinkas yra vienas elementų, galinčių sulėtinti su amžiumi susijusios geltonosios dėmės degeneracijos progresavimą. Jis taip pat svarbus bendrai regėjimo, ypač akies tinklainės, būklei. Cinkas taip pat dalyvauja melanino, pigmento, kuris padeda apsaugoti akis nuo žalingų ultravioletinių (UV) spindulių, sintezėje.

9. Naudingas širdies veiklai

Cinkas padeda palaikyti sveikas kraujagysles ir reguliuoja kraujospūdį, o tai svarbu, jei norite išlaikyti stiprią širdį. Kai kurie tyrimai parodė, kad cinko trūkumas susijęs su padidėjusia širdies ir kraujagyslių ligų rizika.

Cinko gausu:

– pieno produktuose;

– paukštienoje;

– jautienoje ir kiaulienoje;

– jūros gėrybėse;

– riešutuose ir sėklose;

– viso grūdo produktuose;

– pupelėse.

Parengta pagal „Good Housekeeping“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.