Mėgėjams paplepėti telefonu – įspėjimas dėl aukšto kraujospūdžio

Mūsų gyvenimas neatsiejamas nuo pokalbių telefonu, tačiau jie gali būti susiję su kraujotakos sistemos ligomis. Jei mobiliuoju telefonu per savaitę bendraujate daugiau nei pusvalandį, yra didesnė tikimybė susidurti su aukštu kraujospūdžiu, praneša žurnale „European Heart Journal – Digital Health“ paskelbtas tyrimas.

Moteris, pokalbis telefonu.<br>123rf nuotr.
Moteris, pokalbis telefonu.<br>123rf nuotr.
Kraujospūdžio patikra<br>Pexels nuotr.
Kraujospūdžio patikra<br>Pexels nuotr.
Kraujospūdžio patikra<br>Pexels nuotr.
Kraujospūdžio patikra<br>Pexels nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 28, 2023, 8:11 AM

Tyrėjai nustatė, kad pusvalandį ar ilgiau per savaitę kalbant mobiliuoju telefonu rizika susirgti hipertenzija padidėja 12 proc.

„Atrodo, kad minučių, kurias žmonės kalba mobiliuoju telefonu, skaičius turi reikšmės širdies sveikatai, o ilgesni pokalbiai padidina riziką“, – sako tyrimo autorius ir Pietų medicinos universiteto Guangdžou (Kinija) profesorius Xianhui Qinas.

Pasak jo, mobiliųjų telefonų naudojimas nedidina rizikos susirgti hipertenzija, jei bendra visos savaitės pokalbių trukmė neviršija 30 minučių.

Nėra vieningos nuomonės

Hipertenzija yra pagrindinis miokardo infarkto ir insulto rizikos veiksnys, tuo pačiu – dažniausia ankstyvos mirties priežastis visame pasaulyje.

Tyrimo autoriai nurodo, kad mobilieji telefonai skleidžia silpną radijo bangų energiją, kuri buvo siejama su kraujospūdžio padidėjimu, tačiau moksliniai duomenys neduoda aiškaus atsakymo.

Pavyzdžiui, 2022 m. rugsėjį paskelbtame tyrime nustatyta, kad dažnesnis mobiliųjų telefonų naudojimas buvo susijęs su padidėjusiu vaikų ir paauglių kraujospūdžiu, tačiau tai apėmė ir tekstinių žinučių rašymą bei žaidimus.

Tačiau 2022 m. lapkričio mėn. žurnale BMC Public Health paskelbto tyrimo rezultatai buvo priešingi: teigta, kad dažnesnis mobiliųjų telefonų naudojimas buvo susijęs su mažesniu kraujospūdžiu.

Išsivysto hipertenzija

Šia tema susidomėję Kinijos tyrėjai pasitelkė 200 tūkst. gyventojų duomenis iš Jungtinės Karalystės biobanko.

Tyrime dalyvavo tik hipertenzija nesergantys žmonės. Jų amžius buvo nuo 37 iki 73 metų, vidurkis – 54 m.

Informacija apie naudojimosi mobiliuoju telefonu trukmę buvo surinkta naudojant klausimyną. Domėtasi ir kaip dažnai kalbėdami telefonu žmonės naudojasi laisvų rankų įranga arba garsiakalbio funkcija.

Dalis žmonių (12 proc.) nurodė, kad mobiliaisiais telefonais apskritai nesinaudoja.

Tyrėjai dalyvius stebėjo vidutiniškai 12 metų. Per tą laiką maždaug 1 iš 14 dalyvių išsivystė hipertenzija.

– Mobiliųjų telefonų naudotojų rizika susirgti hipertenzija buvo 7 proc. didesnė, nei tų, kurie telefonais nesinaudojo.

– Žmonių, kurie per savaitę 30 ir daugiau minučių kalbėdavo mobiliuoju telefonu, tikimybė susirgti hipertenzija buvo 12 proc. didesnė nei dalyvių, kurie pokalbiams telefonu skyrė mažiau nei 30 minučių.

Nustatyta: kuo daugiau žmogus naudojasi telefonu, tuo didesnė hipertenzijos rizika.

Jei pokalbiai mobiliuoju telefonu per savaitę truko:

– nuo 30 iki 59 minučių hipertenzijos rizika padidėjo 8 proc.

– nuo 1 iki 3 valandų rizika padidėja 13 proc.

– nuo 4 iki 6 valandų rizika padidėja 16 proc.

– daugiau nei 6 valandas rizika padidėja 25 proc.

Tyrimo autorius X.Qinas teigia, kad tai, kiek metų žmonės naudojosi mobiliuoju telefonu ir ar jie naudojosi laisvų rankų įranga, ar garsiakalbiu, neturėjo įtakos aukšto kraujospūdžio išsivystymo rizikai.

Kuo nusikalto telefonai?

Tyrimas nesiekė paaiškinti rizikos mechanizmo, tačiau autoriai pateikė keletą teorijų.

Gali būti, kad rankos padėtis naudojantis telefonu ir tai, kaip ranka laikomas telefonas, gali suaktyvinti simpatinę nervų sistemą, kuri aktyvina širdies ritmą ir kraujotaką. Tai gali sukelti pokyčius organizme, kurie padidina kraujospūdį.

Tačiau verta paminėti, kad mūsų tyrime nenustatyta jokio reikšmingo ryšio tarp laisvų rankų įrangos ar garsiakalbių naudojimo ir naujai prasidėjusios hipertenzijos – tai rodo, kad vien tik telefono laikymo padėtis negali paaiškinti mobiliojo telefono naudojimo ir hipertenzijos ryšio.

Kita versija – dažnesnis mobiliųjų telefonų naudojimas gali būti susijęs su psichikos sveikatos ir miego sutrikimais, o tai turi įtakos hipertenzijos rizikai.

Tyrėjai viliasi, kad jų įžvalgos padės žmonėms geriau suprasti, kokį pavojų sveikatai kelia dažnas mobiliųjų telefonų naudojimas, o gyventojai, kurie nerimauja dėl aukšto kraujospūdžio, pasistengs rečiau į rankas paimti telefoną.

Tiesa, autoriai pabrėžė negalintys pateikti tvirtų rekomendacijų. Tam reikalingi papildomi tyrimai.

Parengta pagal „Everyday Health“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.