Vaistininkė įvardijo, kokias klaidas vasarą darome laikydami vaistus automobilyje ir namuose

Vyraujant vasariškiems karščiams svarbu nepamiršti pasirūpinti ir savo vartojamais vaistais bei maisto papildais. „Eurovaistinės“ vaistininkė Rasa Dikčiuvienė įspėja, kad šiuo sezonu negalima laikyti vaistų automobilyje ir netgi palikti jų namuose ant tiesioginių saulės spindulių. Todėl vaistininkė dalijasi patarimais, kaip išvengti galimų sveikatos pasekmių ir saugiai laikyti vaistus tiek namuose, tiek kelionėse automobiliu.

Vaistai<br>R.Neverbicko nuotr.
Vaistai<br>R.Neverbicko nuotr.
Rasa Dikčiuvienė<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Rasa Dikčiuvienė<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 19, 2023, 6:22 PM

Grėsmės laikant vaistus automobilyje

„Dažniausiai vaistus ir maisto papildus rekomenduojama laikyti ne aukštesnėje kaip 25 laipsnių temperatūroje. Tuo tarpu kaitriomis dienomis vasarą temperatūra automobilyje gali papildomai šoktelti netgi 10 laipsnių karščio.

Taip stipriai šoktelėjus temperatūrai gali pakisti vaisto arba maisto papildo cheminės jungtys, dėl ko veikliosios medžiagos gali prarasti savo efektyvumą arba kaip tik – tapti pavojingos mūsų sveikatai. Tokį poveikį gali iššaukti netgi ilgesnis automobilio palikimas stovėjimo aikštelėje, kol jūs apsipirkinėjate“, – pasakoja vaistininkė R. Dikčiuvienė.

Vaistininkė pataria visada įsigijus naują vaistą ar maisto papildą, paskaityti jo informacinį lapelį. Tai leis būti užtikrintiems tiek dėl maksimalios temperatūros, tiek dėl kitų vaisto laikymo reikalavimų.

Namuose venkite tiesioginių saulės spindulių

„Vaistus ir maisto papildus labai svarbu laikyti tamsioje ir vėsioje vietoje, įpakuotus savo pakuotėse, todėl per vasaros karščius reikėtų pasitikrinti, kaip namuose laikote savo vaistus. Galbūt kai kurie yra lengvai pasiekiami tiesioginiams saulės spinduliams.

Saulės spinduliai kaip ir karšta temperatūra – gali sumažinti preparato veiksmingumą ar netgi dėl cheminių reakcijų tapti pavojingas sveikatai. Dėl to vaistus laikykite uždarytose spintelėse arba dėžutėse, saulei nepasiekiamoje vietoje“, – primena vaistininkė R. Dikčiuvienė.

Namuose šaldytuvas, o kelionėje – šaltkrepšis

„Jeigu namuose itin karšta, vaistinius preparatus ir vitaminus laikykite šaldytuve – aukščiausioje jo lentynoje. Būtent čia temperatūra iš viso šaldytuvo yra šilčiausia – t. y. ne per žema ir ne per karšta vaistams laikyti.

O jeigu ruošiatės ilgesnei kelionei ar galbūt išvykai į gamtą su automobiliu, vaistus ir maisto papildus rekomenduojama laikyti paprasčiausiame šaltkrepšyje. Taip apsaugosite savo vaistus nuo veikliųjų medžiagų pakitimo bei išsaugosite jų veiksmingumą sunegalavus sveikatai“, – pataria vaistininkė R. Dikčiuvienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.