100-metė į darbą eina 4 kartus per savaitę: pasidalijo savo ilgaamžiškumo paslaptimi

Amerikietė Jayne Burns tikrai neplanavo dirbti sulaukusi 100 metų. Tačiau rytais ji sėda į automobilį ir po 20 minučių pasiekia parduotuvę, kurioje karpo audinius.

Senjorė<br>Asociatyvi 123rf nuotr.
Senjorė<br>Asociatyvi 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 25, 2023, 6:54 AM

Čia moteris dirba jau 26-erius metus, o veikla – miela jos širdžiai. „Man patinka tai, ką darau, todėl ir noriu tai tęsti, – sako ji. – Dirbsiu tiek, kiek galėsiu, arba, kol būsiu reikalinga.“

Jayne liepos 26 d. sukaks 101-eri metai. Namų apyvokos prekėmis ir medžiagomis rankdarbiams prekiaujančioje parduotuvėje ji įsidarbino 1997 m., praėjus vos keliems mėnesiams po vyro Dicko mirties.

Tuo metu parduotuvėje ne pilnu etatu dirbo jos dukra Donna, kuri ir pasiūlė mamai naują darbą, nes manė, kad tai padės atitraukti dėmesį nuo sielvarto.

Didžiąją savo gyvenimo dalį šimtametė dirbo buhaltere. Įkopusi į aštuntą dešimtį ji kelis kartus bandė išeiti į pensiją, bet netrukus grįždavo, nes pasiilgdavo rutinos ir pokalbių su bendradarbiais.

„Man patinka bendrauti su visais: ir su kolegomis, ir su klientais, kurie būna labai malonūs“, – sako ji ir priduria, kad žmonės kartais nustemba išvydę senjorę prie audinių karpymo stalo.

Nėra slapto recepto, kuris leidžia gyventi ilgai ir laimingai, sako Jayne, bet „darbas padėjo“, tikina ji.

Tapo interneto žvaigžde

Per daugybę metų moteris suprato, kad geriausi darbai turi vieną bendrą bruožą – malonius kolegas.

„Svarbu rasti draugiškus ir malonius žmones, – sako Jayne.

Pavyzdžiui, į anūkes tinkanti bendradarbė tapo puikia bičiule ir per kavos pertraukėlę supažindino ją Jayne „TikTok“ socialinių tinklų platforma.

Juodvi kartu patalpino kelis vaizdo įrašus: viename moterys šoko parduotuvės poilsio kambaryje, o kitame šimtametė dalijosi ryškiausiais gyvenimo prisiminimais, įskaitant istoriją, kaip susipažino su savo vyru.

Populiariausią vaizdo įrašą peržiūrėjo daugiau nei devyni milijonai žmonių.

Praėjusią vasarą bendradarbiai nustebino Jayne – surengė netikėtą gimtadienio vakarėlį. 100 metų sukanka tikrai ne kasdien.

Geri santykiai darbe ne tik padaro profesiją malonia – tada ir laikas bėga greičiau o tai, pasak Jayne, gali padėti gyventi ilgiau.

„Turėjimas, ką veikti neleidžia susikoncentruoti į savo skausmus. Dėl to pasidaro lengviau“, – įsitikinusi moteris.

Kaip atrodo 100-metė Jayne, galite pamatyti čia. 

Vieniši darbai – be laimės

Jos išmintį patvirtina Harvardo mokslininkų tyrimas, kurio metu nustatyta, kad teigiami santykiai su kitais padeda žmonėms būti laimingiems visą gyvenimą.

Nustatyta, kad nelaimingiausi darbai dažniausiai būna vienišiausi, juose daugiau savarankiško užduočių, kurias atliekant nereikia bendrauti su kitais. Vienišumu pasižymi pamaininis darbas, pavyzdžiui, naktinio sargo profesija.

„Teigiami santykiai darbe lemia mažesnį streso lygį ir tai, kad rečiau namo grįžtame nusiminę“, – savo knygoje „Geras gyvenimas“ (angl. „The Good Life“) rašo tyrėjai – medicinos gydytojas Robertas Waldingeris ir dr. Marcas Schulzas.

Parengta pagal cnbc.com inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.