Organizmui būtino elemento trūkumo kraujo tyrimai neparodys: štai kokie simptomai išduoda

Prakaitavimas – natūrali organizmo reakcija į šilumą, kurios metu kūnas atsivėsina. Tačiau vasaros dienomis, kai gausiau prakaituojame, netenkame skysčių ir svarbių elektrolitų. Vaistininkai pastebi, kad sportuojantiems ir lauke dirbantiems žmonėms dažnai pasireiškia magnio trūkumas.

Kraujotaka<br>123rf nuotr.
Kraujotaka<br>123rf nuotr.
Karštomis dienomis svarbu gerti daug vandens.<br>D.Umbraso nuotr.
Karštomis dienomis svarbu gerti daug vandens.<br>D.Umbraso nuotr.
Dalius Jatužis<br>Asmeninio albumo nuotr.
Dalius Jatužis<br>Asmeninio albumo nuotr.
Rimvydas Blynas<br>Camelia nuotr.
Rimvydas Blynas<br>Camelia nuotr.
Rimvydas Blynas<br>Camelia nuotr.
Rimvydas Blynas<br>Camelia nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jul 29, 2023, 6:05 PM, atnaujinta Jul 31, 2023, 3:26 PM

Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto dekanas profesorius Dalius Jatužis „Lietuvos rytui“ neseniai pasakojo, kad su prakaitu iš organizmo pasišalina daug elektrolitų, kurie yra būtini normaliai širdies ir galvos smegenų veiklai.

Tai natrio ir kalio jonai, magnis, kuris turi įtaką protinei veiklai.

„Svarbu žinoti, kad kraujo tyrimai neparodo, ar trūksta magnio. Todėl dažnai žmonės stebisi: „Pasidariau kraujo tyrimą, magnis ir kiti mikroelementai – normos ribose, bet gerai nesijaučiu.“

Viena priežasčių – magnio jonų kiekis ląstelėse yra kitoks nei kraujyje. Mes neturime galimybių įvertinti, kiek yra tokio magnio, todėl reikia nepamiršti papildyti magnio atsargų savo organizme“, – pabrėžė profesorius D.Jatužis.

Kas leidžia įtarti magnio trūkumą?

Camelia“ vaistininkas Rimvydas Blynas pasakoja, kad geriausiai pažįstamas magnio trūkumo simptomas – mėšlungis.

Kalcis ir magnis dalyvauja raumenų ląstelės susitraukime ir atsipalaidavime. Kai yra normalus šių elektrolitų balansas, raumuo dirba teisingai, o trūkstant magnio gali kilti mėšlungis“, – naujienų portalui lrytas.lt sakė vaistininkas.

„Apie magnio trūkumą taip pat gali įspėti dilgčiojimas, odos tempimas, gali pasireikšti neurologiniai simptomai, tokie kaip nuovargis, silpnumas, apetito nebuvimas.

Taip pat esant magnio trūkumui gali prasidėti pykinimas, vėmimas, atsirasti širdies ritmo sutrikimai“, – paaiškino R.Blynas.

Pasak jo, šie simptomai yra laikomi magnio trūkumo pasekmėmis, nors dažnai ir nepavyksta greitai suprasti, kas tiksliai sutrikdė savijautą.

R.Blynas pridūrė, kad esant dideliam magnio trūkumui, gali prasidėti aritmija (netolygus širdies plakimas), taip pat paūmėti antro tipo diabetas.

„Magnis būtinas gerai insulino funkcijai ir kasos darbui palaikyti: insulinas neutralizuoja gliukozę ir jeigu neutralizavimas neveikia tinkamai, gali itin padidėti gliukozės kiekis kraujyje.

Magnio trūkumas gali veikti ir kraujagyslių sieneles – jeigu jos yra įsitempusios, neelastingos, gali suprastėti kraujospūdžio kontrolė“, teigė R.Blynas bei pažymėjo, kad išvardinti magnio trūkumo simptomai turi įtakos ir psichikos būklei.

Įspėja dėl kavos

Pasak vaistininko, specialistai diskutuoja, kiek vandens žmogui reikėtų suvartoti per parą, tačiau sutariama, kad užtenka apie poros litrų vandens, kurį organizmas pasisavina ne tik su gėrimais, bet ir maistu, arbata ir sultimis.

„Tačiau į šį sąrašą neįeina saldieji gėrimai ir kava – pastarieji kaip tik skatina skysčių pasišalinimą iš organizmo“, – įspėjo R.Blynas.

Vaistininko nuomone, karštomis dienomis naudinga po ranka turėti mineralinio vandens. Tačiau esant ypač gausiam prakaitavimui, ne tik dėl karščio, bet ir fizinio darbo arba sporto, patartina vartoti ir specialius, elektrolitų kiekį atstatančius tirpalus.

„Jie padeda atsikratyti visų elektrolitų disbalanso bei dehidratacijos sukeliamų simptomų“, – pabrėžė R.Blynas.

Pagrindiniai magnio šaltiniai: špinatai, lapiniai kopūstai, moliūgų sėklos, bananai, avokadai, grūdinės kultūros (kviečių grūdai, grikiai, avižos), riešutai (migdolai, anakardžiai, žemės, lazdyno), riebi žuvis (otas, lašiša, skumbrė). Magnio yra ir kokybiškame juodajame šokolade.

Vaistininkas paaiškino, jog magnio įsisavinimui neigiamos įtakos turi cukrus, alkoholis, nekokybiškas maistas, pusfabrikačiai, nevisavertė mityba.

Viena tabletė sveikatos nepataisys

R.Blynas akcentavo, kad kantrybė – dorybė: neverta tikėtis, kad dėl magnio trūkumo suprastėjusi savijauta nepagerės akimirksniu.

„Maisto papildai nėra maisto pakaitalai, todėl sveika ir subalansuota mityba yra ypač svarbus aspektas. Taip pat reikėtų prisiminti, kad viena maisto papildų tabletė sveikatos staiga nepataisys, svarbu suvartoti visą nurodytą kursą“, – sakė vaistininkas.

Jis turėjo patarimų žmonėms, kurie žmonės serga lėtinėmis ligomis, diabetu, turi padidėjusį kraujospūdį, maitinasi nevisavertiškai, jaučia mėšlungį, širdies veiklos sutrikimus.

Šiai žmonių grupei R.Blynas patarė vartoti vidutinio stiprumo magnio dozę kelis mėnesius, padaryti poros mėnesių pertrauką ir vėl kartoti kursą.

„Magnio maisto papildus reikalinga vartoti itin karštomis dienomis, kai organizmas netenka daugiau skysčių kartu su prakaitu“, – akcentavo vaistininkas.

„Standartinė magnio paros dozė suaugusiam žmogui – 300 mg, bet jeigu jaučiame simptomus, reiškia, kad magnio mums trūksta ir atstatyti disbalansą gali užtrukti apie mėnesį. Paprastai magnio papildai paskiriami vartoti kartu su B grupės vitaminais“, – pridūrė R.Blynas.

Vaistininkas patarė neperlenkti lazdos, nes perdozavus magnio ir skrandžiui nebesugebant jo pasisavinti, jis patenka į žarnyną ir tuomet gali sukelti viduriavimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.