Skauda galvą ir šąla rankos – požymiai, kad organizmui trūksta svarbios medžiagos

Mažakraujystė – dažna problema. Tyrimai rodo, kad su ja susiduria kone kas antra moteris. Dėl šios būklės organizme sumažėja hemoglobino kiekis, o dažniausiai pasitaikanti mažakraujystės rūšis – geležies stokos anemija.

Į vaistininkę dažnai kreipiasi geležies papildų ieškantys žmonės.<br>lrytas.lt koliažas
Į vaistininkę dažnai kreipiasi geležies papildų ieškantys žmonės.<br>lrytas.lt koliažas
Vidmantė Vilkė<br>Antėja nuotr.
Vidmantė Vilkė<br>Antėja nuotr.
Galvos skausmas<br>123rf nuotr.
Galvos skausmas<br>123rf nuotr.
Kava<br>Pexels nuotr.
Kava<br>Pexels nuotr.
Vaistininkė Virgilija Bečelytė<br>Camelia nuotr.
Vaistininkė Virgilija Bečelytė<br>Camelia nuotr.
kraujotaka<br>123rf nuotr.
kraujotaka<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Aug 27, 2023, 1:27 PM

Nenuostabu, kad vaistininkai pastebi didelį susidomėjimą geležies papildais. Tiesa, jų ieško ne tik moterys. Anemija sirgti gali ir vyrai.

„Į mus kreipiasi sportininkai, ieškantys sau tinkamų geležies papildų, taip pat su hemoglobino mažėjimu susiduriantys pacientai, dažniau vyresnio amžiaus. Dalis pacientų jau būna kažkada vartoję geležies maisto papildus ir stengiasi gerti juos profilaktiškai.

Kiti geležies maisto papildus renkasi dėl nesubalansuotos mitybos ir noro sustiprinti organizmą“, – pasakoja „Camelia“ vaistininkė Virgilija Bečelytė.

Pasak jos, geležies trūkumą gyventojai įtaria pajutę silpnumą, galvos skausmą arba svaigimą, plaukų slinkimą.

Dažnas nuovargis, dėmesio sutrikimai, šaltos galūnės, išblyškęs veidas taip pat gali rodyti, kad organizme trūksta geležies.

Hemoglobino rodikliai sumažėti gali ne tik dėl netinkamos mitybos, bet ir šalutinių būklių – gausių menstruacijų ar skrandžio opos.

„Reikėtų kuo tiksliau išsiaiškinti sveikatos prastėjimo priežastis, o ne tiesiog susitelkti ties jaučiamų simptomų koregavimu“, – akcentuoja V.Bečelytė.

Vaistininkė pataria bent kartą per metus pasidaryti kraujo tyrimus, kurie leidžia išsiaiškinti, ar organizme netrūksta geležies.

Kas kliudo įsisavinti geležį?

V.Bečelytė pabrėžia, kad geležies įsisavinimą apsunkina kofeino turinčios kavos arba arbatos gėrimas prieš ir po valgio.

„Geležies pasisavinimą didina kartu vartojamas vitaminas C, cinkas, vitaminas B12, folio rūgštis – deriniai, dalyvaujantys kraujo gamyboje.

Pavyzdžiui, būsimoms mamoms geležies preparatai labai dažnai yra paskiriami būtent kartu su folio rūgštimi. Pastaroji yra itin svarbi nėštumo metu“, – akcentuoja vaistininkė.

Ji priduria, kad geležies pasisavinimą mažina kalcis, magnis, antioksidantai bei cholesterolį mažinantys vaistai.

„Vartojant vaistus, visada reikėtų pasitarti su gydytoju arba vaistininku dėl visų medikamentų ir maisto papildų vartojimo tvarkaraščio bei sąveikų, kurios kartais gali padaryti ir žalos. Pavyzdžiui, geležies maisto papildai pablogina chinolonų grupės antibiotikų ir tiroksino veikimą“, – įspėjo V.Bečelytė.

Kenkia širdžiai

Surinkus paciento nusiskundimus bei įvertinus būklę, įtariant anemiją, pirmiausia atliekamas įprastas bendras kraujo tyrimas, paaiškina „Antėja“ klinikos šeimos gydytoja Vidmantė Vilkė.

„Nustačius anemiją, toliau aiškinamės jos priežastis, papildomai rekomenduojame atlikti geležies (bei jos atsargų – feritino), vitamino B12 bei folio rūgšties tyrimus, nes tai palengvina diagnozės nustatymą ir priežasčių tikslinimą. Esant lėtinių ligų įtarimui ar jas turint, atitinkamai skiriame ir kitus, papildomus tyrimus“, – pasakoja šeimos gydytoja.

Negydoma mažakraujystė gali turėti komplikacijų. Dėl anemijos pablogėja deguonies transportas į audinius ir vystosi audinių hipoksija.

„Tai gali sukelti padidėjusį nuovargį, galvos skausmus, ilgainiui – širdies problemas, pvz. ritmo sutrikimus, dažnesnį širdies plakimą ar net širdies hipertrofiją ir nepakankamumą, o sunkių anemijų atvejai gali baigtis ir mirtimi. Anemija nėštumo metu gali sutrikdyti vaisiaus vystymąsi arba būti priešlaikinio gimdymo priežastimi“, – įspėja V.Vilkė.

Pasak gydytojos, dažniausios geležies trūkumo priežastys yra mitybinės kilmės – nepakankamas geležies vartojimas su maistu, nesubalansuota mityba ar dieta.

Rūpi forma, sudėtis ir skonis

V.Bečelytė pastebi, kad ieškodami geležies preparatų gyventojai dažnai kreipia dėmesį į maisto papildo formą t. y. renkasi iš tablečių, kapsulių ir liposominės geležies.

„Kai kuriems svarbu ir tai, kad maisto papildas būtų natūralus, tad tokiu atveju renkasi, pavyzdžiui, šviežių sulčių koncentratą, kuriame yra ir įvairių papildomų vitaminų.

Dar kitiems patinka vitaminų kompleksai, pavyzdžiui, geležis su vitaminu C, pagerinančiu geležies įsisavinimą. Vasaros metu yra populiarios vandenyje tirpios tabletės“, – paaiškino vaistininkė.

Pasak jos, skrandžio problemų turintys žmonės rūpinasi, kad maisto papildas kuo mažiau dirgintų skrandį, o sveikos mitybos entuziastai ir veganai ieško tokių maisto papildų, kurie būtų be laktozės, kvapiųjų medžiagų, konservantų, dažiklių, saldiklių ir t.t.

„Nemažai pacientų pasitikslina ir papildo vartojimo instrukcijas, pavyzdžiui, kada tai reikėtų daryti: prieš ar po maisto. Žinantys kiek daugiau apie maisto papildų sudėtį taip pat domisi, kokia geležies druska yra preparato sudėtyje, geležies kiekiu vienoje tabletėje ir panašiai.

Atkreipiamas dėmesys ir į papildo skonines savybes – dažniausiai norima, kad skonis būtų neutralus ir neturėtų poskonio“, – pastebėjo V.Bečelytė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.