Tyrimas parodė, kokie įpročiai padeda gyventi ilgiau ir jaustis geriau

Viduržemio jūros regiono virtuvė, kurioje gausu vaisių, daržovių, neskaldytų grūdų ir žuvies, jau seniai siejama su gera sveikata. Mokslininkai mano, kad ne tik pietiečių maistas, bet ir jų gyvenimo būdas leidžia jaustis geriau bei gyventi ilgiau.

Viduržemio jūros regiono virtuvė siejama su gera sveikata.<br>lrytas.lt koliažas
Viduržemio jūros regiono virtuvė siejama su gera sveikata.<br>lrytas.lt koliažas
Laiminga moteris<br>123rf nuotr.
Laiminga moteris<br>123rf nuotr.
Viduržemio jūros virtuvė<br>123rf nuotr.
Viduržemio jūros virtuvė<br>123rf nuotr.
Viduržemio jūros virtuvė<br>Pexels nuotr.
Viduržemio jūros virtuvė<br>Pexels nuotr.
Viduržemio jūros virtuvė<br>Pexels nuotr.
Viduržemio jūros virtuvė<br>Pexels nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Aug 27, 2023, 8:04 AM

Naujame tyrime nustatyti mitybos, bendravimo ir poilsio ypatumai, mažinantys mirtingumo nuo visų priežasčių, įskaitant ir vėžį, riziką.

Ispanijos Autonominio Madrido universiteto ir Harvardo T. H. Čano visuomenės sveikatos mokyklos mosklininkų tyrimas yra vienas pirmųjų bandymų panagrinėti Viduržemio jūros regiono mitybos poveikį kitų šalių gyventojams.

Be to, tyrėjai įtraukė ir kitus Viduržemio jūros regiono gyventojams būdingus įpročius, pavyzdžiui, požiūrį į poilsį ir pomėgį daug bendrauti su žmonėmis.

Įspūdingos apimties tyrimas iš viso įtraukė 110 799 Jungtinės Karalystės gyventojų nuasmenintus sveikatos ir gyvensenos duomenis.

„Šis tyrimas rodo, kad ne Viduržemio jūros regiono gyventojai gali perimti Viduržemio jūros regiono mitybą, naudodami vietoje prieinamus maisto produktus, ir perimti bendrą Viduržemio jūros regiono gyvenimo būdą savo kultūriniame kontekste“, – sako Madrido Autonominio universiteto tyrėja Mercedes Sotos Prieto.

Pasak jos, pietietiškas gyvenimo būdas gali turėti teigiamą poveikį ir šiaurės šalių gyventojams.

Tyrėjai pabrėžia, kad gyvenimo būdas turi būti pritaikomas kiekvienoje šalyje – atsižvelgiant į klimatą, vietinį maistą, papročius ir t. t., – tačiau panašu, kad Viduržemio jūros regiono tautų principai turi sveikatai palankų poveikį.

Abejonės dėl pokaičio miego

Anketas užpildę tyrimo dalyviai nurodė, ką jie įprastai valgo ir ką daro kasdien.

Iš tikrųjų didžiausią poveikį mirtingumo rizikai turėjo „fizinis aktyvumas, poilsis ir socialiniai įpročiai“.

Aktyvus gyvenimas, kokybiškas miegas, bendravimas su draugais ir glaudūs socialiniai ryšiai su šeimos nariais – Viduržemio jūros regiono kultūros atributai.

Tiesa, tiesa mokslininkams dar kyla abejonių dėl pokaičio miego, taip mėgstamo subtropikų klimato šalyse. Šio tyrimo metu nustatyta, kad reguliarus popietės miegas didina ankstyvos mirties riziką. Todėl mokslininkai norėtų, kad šia tema būtų atlikta daugiau tyrimų.

Svarbu nepamiršti, kad tokio pobūdžio tyrimai neįrodo priežastinio ryšio. Tačiau jie leidžia manyti, kad Viduržemio jūros regionui būdingi gyvenimo būdo įpročiai yra susiję su gera sveikata ir ilgesniu gyvenimu.

Būtų naudinga į savo racioną įtraukti bent kelis Viduržemio jūros virtuvės patiekalus.

„Koreguojami gyvenimo būdo veiksniai, pavyzdžiui, mityba, fizinis aktyvumas ar alkoholio vartojimas, atlieka svarbų vaidmenį daugelio neinfekcinių ligų ir ankstyvos mirties prevencijoje“, – rašo tyrėjai.

Aptariamas tyrimas paskelbtas žurnale „Mayo Clinic Proceedings“.

Parengta pagal „Science Alert“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.