Česnakas – ne visada į naudą: apie tokį jo poveikį sveikatai žino nedaugelis

Rudens pradžia lepina saule, bet infekcinių ligų sezonas jau už kampo. Vaistininkai pastebi, kad lietuviai domisi, kaip sustiprinti imunitetą, idant išliktų sveiki.

Česnakas<br>123rf nuotr.
Česnakas<br>123rf nuotr.
Citrina<br>Pexels nuotr.
Citrina<br>Pexels nuotr.
Peršalimas<br>Pexels nuotr.
Peršalimas<br>Pexels nuotr.
Imbieras<br>Pexels nuotr.
Imbieras<br>Pexels nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2023-09-09 10:13

Nusilpusio imuniteto ženklai

BENU vaistininkė Loreta Tamošauskienė sako, kad nusilpusį imunitetą įtarti galima, jei žaizdos gyja lėtai, kamuoja nuovargis, silpnumo pojūtis, nuotaikų svyravimai ir virškinamojo trakto problemos.

„Tai yra ženklas, jog imuninei sistemai reikia pagalbos kovoti su virusais ir bakterijomis“, – paaiškina vaistininkė.

Susirūpinti reikėtų ir tuomet, kai infekcinės ligos kartojasi kelis kartus per metus, išsivysto komplikacijos.

Kodėl šaltuoju metų laiku silpsta organizmo apsauga? L.Tamošauskienė sako, kad tam yra ne viena priežastis.

„Įtakos turi ir vasaros atostogų padariniai. Pavyzdžiui, kuomet visa šeima išvyksta į kalnus, nors prie intensyvaus sporto daugelis jos narių pratę nėra, dėl nuovargio gali nusilpti imuninė sistema.

Taip nutinka, nes išnaudojama labai daug energijos ir pastangų fizinei veiklai, o poilsio per mažai“, – sako L.Tamošauskienė.

Ji pabrėžia, kad imuninę sistemą neigiamai veikia alkoholis, rūkymas ir kiti žalingi įpročiai. Kovą prieš infekcijų sukėlėjus apsunkina ir įvairios lėtinės ligos.

„Sklandžiai imuninės sistemos veiklai derėtų subalansuoti mitybą, reguliariai sportuoti, kokybiškai pailsėti ir išsimiegoti. Itin svarbu – nenuvarginti organizmo, laikytis rankų higienos, nepamiršti skiepų“, – pagrindines taisykles primena L.Tamošauskienė.

Svarbu nepamesti saiko

Vaistininkė pastebi, kad lietuviai įprato imunitetą stiprinti citrinomis, česnakais ar imbieru. Tačiau kasdienio streso, miego stygiaus ir prastų mitybos įpročių keli ingredientais neatpirks.

„Kalbant apie šių produktų vertę, tai juos vartoti išties naudinga. Bet svarbus yra saikas, nes per didelis kiekis šių medžiagų gali pridaryti daugiau žalos nei naudos ir sukelti nepageidautinų reakcijų“, – primena L.Tamošauskienė.

Ji paaiškina, kad citrinose esantis vitaminas C veikia kaip antioksidantas ir kovoja su įvairiomis toksinėmis medžiagomis, esančiomis mūsų organizme.

Bet vitamino C natūraliai gauname ir iš kitų vaisių bei daržovių: apelsinų, kivių, brokolių ar špinatų.

Imbieras spartina virškinamojo trakto veiklą, skrandžio sulčių ir fermentų išsiskyrimą. Kita vertus, reikėtų atkreipti dėmesį, kad per didelis jo kiekis gali sukelti skrandžio skausmus ar skrandžio gleivinės paraudimą“, – įspėja vaistininkė.

Česnkas veikia kaip natūralus antibiotikas, bet L.Tamošauskienė ir čia pataria neperlenkti lazdos ir su česnaku. Ne tik dėl kvapo.

„Mažai kam žinoma, jog per intensyvus česnako vartojimas gali būti sumažėjusio kraujospūdžio ar sudirgusios skrandžio gleivinės priežastis“, – pastebi vaistininkė.

Ji pataria nepamiršti, kad organizmą vitaminais aprūpinti gali ne tik subalansuota mityba, bet ir maisto papildai.

Per dieną organizmas stipresnis netaps

Pasak L.Tamošauskienės, rudenį pravartu gerti vitaminą D, A, E, vitaminą C bei cinką. Taip pat – žuvų taukus, pagal poreikį vitaminą B12, geležį.

„Vitaminą D reikėtų gerti ištisus metus, kadangi Lietuvoje gyvenantiems žmonėms natūraliai organizme jo pasigamina tik labai mažas, nepakankamas kiekis, kurį nustatyti galima atlikus kraujo tyrimą.

Priklausomai nuo mitybos, pajutus peršalimo simptomus ar susirgus, nedidelėmis dozėmis galima vartoti vitaminą C, tačiau dėl dozės didinimo reikėtų pasitarti su gydytoju ar vaistininku“, – pataria pašnekovė.

Ji priduria, kad organizmui itin svarbios gerosios bakterijos, stiprinančios imuninę sistemą. Net 70 proc. imuninės sistemos veiklos priklauso nuo žarnyno ir ten esančios gerosios mikrofloros.

Vitaminus reikėtų rinktis ne aklai. Kitaip naudos bus mažai.

„Itin didelės vitaminų ir maisto papildų dozės prieš ligų sezoną nėra efektyvu, neįmanoma taip greitai užpildyti imuninės sistemos spragų, jei tokių yra“, – paaiškina L.Tamošauskienė.

Pajutus pirmuosius peršalimo simptomus, kurie gali būti ir nusilpusio imuniteto padarinys, vaistininkė pataria pailsėti, gerai išsimiegoti, gerti kuo daugiau skysčių ir rinktis lengvą maistą, kuris neapkrautų skrandžio.

Tuomet imuninei sistemai bus lengviau kovoti su virusais ir bakterijomis.

„Visgi, organizmo būklę geriausiai atskleidžia kraujo tyrimas, konkrečiai – geležies, baltųjų kraujo kūnelių, vitamino D bei magnio rodikliai.

Apie imunitetą daug pasako ir bendra žmogaus savijauta. Svarbu patiems pastebėti, ar jaučiamės pailsėję, žvalūs, darbingi“, – pabrėžia BENU vaistininkė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.