Pokalbiai apie emocinį skausmą – be gėdos: padeda nuo nerimo, depresijos ir nemigos

Liūdesys, bloga nuotaika, neviltis, neužtikrintumas dėl ateities, vienatvės jausmas – sunkios emocijos, kurios aplanko daugelį. Skaudu, nes atrodo, kad tavo rūpesčiai niekam nerūpi, nėra, kas išklausytų.

Vienišumas<br>Asociatyvinė 123rf nuotr.
Vienišumas<br>Asociatyvinė 123rf nuotr.
Vienišumas<br>Asociatyvinė 123rf nuotr.
Vienišumas<br>Asociatyvinė 123rf nuotr.
Emocinė parama<br>Asociatyvinė 123rf nuotr.
Emocinė parama<br>Asociatyvinė 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 12, 2023, 10:59 AM

Asmeninių problemų nepažįstamam žmogui išlieti lietuviai dar nėra pratę, tačiau pokalbis su specialistu padeda atrasti kylančio nerimo šaknis, suteikia palengvėjimą.

Su lengvais emociniais sunkumais, pirmaisiais nerimo, nemigos ir depresijos simptomais susidoroti padeda gerovės konsultantai.

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) iniciatyva, šie specialistai nemokamas paslaugas teikia jau daugiau nei metus. Patys gerovės konsultantai pastebi, kad vis daugiau žmonių sužino apie galimybę kreiptis į juos.

„Klientų daugėja, informaciją žmonės perduoda iš lūpų į lūpas“, – sako Ignalinoje gerovės konsultante dirbanti Nadežda Labutienė.

Nukrinta emocinė našta

Augantį susidomėjimą gerovės konsultantų paslaugomis patvirtino ir jos kolegės. Pas šiuos specialistus gyventojus nukreipia šeimos gydytojai, kitus ieškoti pagalbos paragina artimieji ir bičiuliai.

Joniškyje gerovės konsultante dirbanti Jolita Puidokienė pasakoja gvildenanti tarpasmeninių santykių problemas.

„Kyla nesutarimų šeimoje, žmonės patenka į konfliktines situacijas su vaikais, draugais, giminaičiais“, – paaiškina J.Puidokienė.

Specialistė taip pat konsultuoja priklausomybės nuo vaistų, alkoholio, lošimo kamuojamus gyventojus.

„Būna žmonės kreipiasi dėl nerimo, depresijos, o kai pasikalbi, paaiškėja, kad už to slypi priklausomybės problema“, – pastebi J.Puidokienė.

Pasak jos, į gerovės konsultantų duris pasibeldžia aklavietėje atsidūrę žmonės, kuriems atrodo, kad jų bėdų ir savijautos aplinkiniai suprasti negali.

„Negaliu pasikalbėti nei su giminaičiais, nei su draugais, tad einu ieškoti profesionalios pagalbos“, – klientų jauseną apibūdina J.Puidokienė.

„Artimieji nėra specialistai, jiems emociškai sunku matyti kančią, tad pataria „neimti į galvą“. Tada žmogus jaučiasi nesuprastas ir grimzta giliau“, – priduria pašnekovė.

Pasikalbėjus su gerovės konsultantu, paaiškėja, kad ant pečių užsėdęs „problemų dramblys“ nėra toks jau sunkus.

Specialistės teigimu, labiausiai slegia įsitikinimas, kad „manęs niekas nesupranta“. Kai kitas žmogus patvirtina, jog tavo problemos tikros, o ne tušti prasimanymai, nukrenta dalis emocinės naštos.

Sunkumų patiria ir jauni, ir seni, tad į gerovės konsultantus besikreipiančiųjų amžius – įvairus. J.Puidokienė yra padėjusi ir panikos priepuolių kankinamai 18-metei, specialisto pagalbos ieškojo ir 88-erių moteris.

Ateina vienam kartui, bet grįžta

Gerovės konsultantė akcentavo, kad ir bendra savijauta priklauso nuo psichikos sveikatos būklės, vis daugiau žmonių pradeda tai suprasti.

„Emocinės problemos sukelia daug įvairių negalavimų. Dėl nervinės įtampos ir skrandį galima susigadinti, į negatyvias emocijas reaguoja visas organizmas“, – sakė J.Puidokienė.

Jos kolegė N.Labutienė pastebi, kad į ją kreipiasi gyventojai, kurie ieškoti pagalbos pas pshichologą nesiryžta.

„Žmonėms rūpi, kad paslaugos būtų konfidencialios. Kartais atėję klausia, ar e.sveikatoje liks įrašas apie apsilankymą. Paaiškini žmogui, kad tai nebus įrašyta į ligos istoriją ir jis drąsiau jaučiasi“, – pasakojo N.Labutienė.

„Ateina vyresni žmonės, darbo netekę, arba tie, kurie patys slaugo savo tėvus ir nuo rūpesčių pradeda „stogas važiuoti“.

Būna žmonės nusiteikę apsilankyti tik vieną kartą, bet pradedame bendrauti ir užsikabina. Atėjusysis pasijaučia išklausomas, pasidaro lengviau sau pačiam įvardinti patiriamas problemas“, – pastebi N.Labutienė.

Jokių įrašų ligos istorijoje

Gerovės konsultantai – ne tik klausytojai. Jie taiko kognityvinės elgesio terapijos metodą, kurio efektyvumą pagrindžia mokslas. Specialisto kabinete žmogus išmoksta, kaip tvarkytis su jį užklumpančiomis problemomis.

Pagalba – nemokama. Iš viso teikiamos 8 konsultacijos, kiekviena trunka po 45 minutes. Tačiau pirmas apsilankymas neįpareigoja, terapijos kursą bet kada galima nutraukti, kartais žmogus reikiamus atsakymus randa ir po kelių konsultacijų.

„Kuo konkretesnė ir siauresnė problema, tuo didesnė tikimybė, kad 8 konsultacijų pakaks. Tačiau klientai ateina ne su vienu rūpesčiu, šalia pagrindinės problemos seka ir kiti klausimai. Dažnu atveju 8 konsultacijų užtenka, bet jei iškyla kitų problemų, klientai gali grįžti naujam konsultacijų ciklui“, – pasakoja Klaipėdos rajone gerovės konsultante dirbanti Greta Račkauskaitė.

Pasak jos, neretai pagalbos ieško žmonės jau lankęsi pas kitus specialistus.

„Pasitaiko ne mažai klientų, kurie kreipiasi turėdami jau patvirtintą diagnozę, ir norėdami suprasti savo ligą, jos simptomus, prisitaikyti prie naujos kasdienybės“, – patirtimi dalijasi G.Račkauskaitė.

Jos kabineto duris neretai praveria ir jauni, nė 30 metų nesulaukę žmonės, kurie ieško jiems labiau tinkančios pagalbos. Neretai žmonės džiaugiasi, kad gerovės konsultantų paslaugos nemokamos ir pabandyti nieko nekainuoja.

„Turiu ne vieną sėkmės pavyzdį. Klientai deda pastangas, įsitraukia ne tik konsultacijų metu, bet išmoktas praktikas taiko ir namuose, keičia mąstyseną – taip pasiekia džiugių pokyčių“, – patikino Klaipėdos rajone dirbanti gerovės konsultantė.

Apie pagalbos galimybes

Gerovės konsultantų kabinetai įkurti 14-oje šalies savivaldybių, juose darbuojasi 27 specialius kursus pabaigę specialistai. Pilną gerovės konsultantų sąrašą ir jų kontaktus rasite čia.

Aktualią ir patikimą informaciją apie emocinę sveikatą bei prieinamą psichologinę pagalbą taip pat galima rasti interneto svetainėje pagalbasau.lt.

Psichikos sveikatos sunkumai skiltyje galite rasti visą informaciją apie psichologinius sutrikimus – simptomus, kaip atpažinti, dėl kokių priežasčių atsiranda šie sutrikimai, kaip padėti sau ir savo artimajam.

Svetainėje galima atlikti įvairius nerimo, nemigos, geros savijautos, depresijos, valgymo sutrikimų, priklausomybės nuo rūkymo ir kt. testus.

Gauk pagalbą skiltyje galite rasti visą informaciją apie skirtingas psichologinės pagalbos galimybes:

– Jaučiantys emocinius sunkumus ir norintys su kažkuo pakalbėti čia ir dabar, gali kreiptis į emocinės paramos tarnybas (parama telefonu ar internetiniu susirašinėjimu);

– Nemokamas psichologo konsultacijas be gydytojo siuntimo galima gauti psichikos sveikatos centre arba visuomenės sveikatos biure;

– Visuomenės sveikatos biure organizuojami streso ir emocijų valdymo ir kiti psichologinį atsparumą, gerovę stiprinantys užsiėmimai grupėse, vyksta savitarpio paramos grupių veikla;

– Jei reikalinga pagalba dėl psichikos ir elgesio sutrikimo, kreipkitės į gydytoją psichiatrą psichikos sveikatos centre, kuris įvertins psichikos sveikatos būklę ir nustatys diagnozę, bei skirs reikiamą gydymą (vaistus ir/ar psichologines konsultacijas);

– Esant reikalui, gydytojas gali siųsti gauti specializuotas paslaugas ligoninėje arba dienos stacionare, arba skirti psichoterapiją;

– Esant ūmiai būklei, kai gresia pavojus sveikatai ar gyvybei, skambinti 112. Greitosios medicinos pagalbos specialistai pristatys asmenį į asmens sveikatos priežiūros priėmimo-skubios pagalbos skyrių, kur bus suteikta būtinoji pagalba.

Pagalbasau.lt puslapyje taip pat rasite nuorodą į programėlės „Ramu“ atsisiuntimo puslapį. Programėlė – tai skubi pagalba panikos atakos metu, kuri visada su tavimi. Tuo pačiu tai ir kasdienis pagalbininkas mokantis nurimti, atsipalaiduoti.

Projektas finansuojamas Valstybinio visuomenės sveikatos stiprinimo fondo lėšomis, kurį administruoja Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.